Dizajn zadnej steny techniky

Včera som sa pozeral na zadnú stenu môjho barebone počítača (Soltek Qbic) a spomenul som si, nad čím uvažujem pri každom stroji, ktorý sa mi dostáva do ruky. Prečo drvivá väčšina mobilov, PDA, DVD prehrávačov, televízorov, LCD monitorov a proste všetkého možného je viac alebo menej úhľadná spredu a zadné steny sú koncentrovaný bordel.


Poviete si, že keď sa strkajú ku stene, nemôže to predsa vadiť. Lenže mobil si na stenu nelepím. Počítač a LCD monitor mám často v strede miestnosti a nie pri stene. PDA si kladiem na stôl obrazovkou dole. Rôzna technika býva často v konferenčných miestnostiach „zadkom“ k poslucháčom.
Trčia z toho „hockde“ konektory a nastrkané káble by vyzerali lepšie voľne nahádzané.
U môjho barebone by dizajnér mohol hliníkový kryt vzadu vybaviť „strieškou“ s hustou mriežkou. Zadná strana mobilu a PDA by mohla byť navrhnutá rovnako pozorne ako predná a hlavne bez rôznych nálepiek, popisov o zhode laserových zariadení s normami, výkričníkmi.
Rovnako u konektorov by bolo omnoho lepšie pokiaľ by nenútili káble do nich strkať kolmo. Kľudne by mohli sledovať líniu zadnej steny (podobne to mám na mojom LCD Sony). Dokonca by mohli byť „zapustené“ pod povrchom aby sa koncovka kábla „stratila“ v prístroji. Tým by sa stratil „ohyb“ aký vidíte na všetkých počítačoch na zadnej stene.
Viem, vo veľkej väčšine by sa zväčšili vonkajšie rozmery počítača. Lenže kvôli tým káblom sa aj tak daný priestor obsadí ohýbajúcimi sa káblami.
Môj hardiskový mp3 prehrávač má kovový obal ale tiež má zadnú stenu „neukazovateľnú“.
Sú aj pozitívne príklady. Spomenul som môj monitor Sony, ktorý je vážne navrhnutý na situáciu, keď jeho zadná strana nie je nacapená na stene. Preto je celá jej strana odsúvateľná a pod ňou sú všetky konektory. Káble potom trčia zospodu. Rovnako sú z hľadiska dizajnu zadnej strany vcelku dobré výrobky Apple.
Proste je to také ušetrenie a na mňa to pôsobí akoby design „škatule“ bol iba nútenou povinnosťou výrobcu nepredávať črevá prístroja v mikroténovom sáčku. :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Mac píše:

    Absolútny súhlas. V tom sa ukazujú kvality dizajnéra. Krása nieje všetko, dôležité sú detaily a celková použiteľnosť.

  2. Jiří Bureš píše:

    Že by to bylo proto, že se zadní stěny neukazují v powerpointových prezentacích a na výstavách? A to je cíl některých managerů. Nějaký zákazních? Pchá!

  3. Vilém Málek píše:

    Nedávno jsme u rodičů nově vybavovali ložnici a jeden z pokojů. V jedné místnosti byla skříň z fabriky, v druhé ručně dělaná. Jedna měla zadnici z dýhy, která se už rozpadala, připevněnou nastřelenými svorkami. Druhá měla zadnici dřevěnou, připevněnou stovkami malých hřebíčků…
    Prostě prodává vzhled a na kvalitu řemesla se nehledí. Kdo by se obtěžoval se zadními stěnami výrobků, potažmo kvalitou programovho kódu? Na to přeci zákazníci nehledí…

  4. tracy píše:

    Pokud se alespoň chcete zbavit různých „popisov o zhode laserových zariadení s normami“ tak na inkoustový potisk spolehlivě funguje kostkový cukr:
    „How to remove Logos from your PDA / cell phone with sugar“:http://www.instructables.com/id/How-to-remove-Logos-from-your-PDA-%2f-cell-phone-wit/?ALLSTEPS

  5. tracy píše:

    Pokud se alespoň chcete zbavit různých „popisov o zhode laserových zariadení s normami“ tak na inkoustový potisk spolehlivě funguje kostkový cukr:
    „How to remove Logos from your PDA / cell phone with sugar“:http://www.instructables.com/id/How-to-remove-Logos-from-your-PDA-%2f-cell-phone-wit/?ALLSTEPS