Dáme si Samsung Galaxy S6?

Smartphonom Samsung Galaxy sa venujem už dlhodobo. V máji 2014 som dostal s Fitbitom S5ku. Nevybočila z línie a radšej som upriamoval pozornosť na zvyk Samsungu vydať mini verziu.

features-screen

S4ka bola u mňa v máji 2013. Zdala sa mi vylepšením S3ky, ktorú som mal v júni 2012. Vadili mi na nej drobnosti vyplývajúce z neschopnosti Androidu dať sa obslúžiť aspoň v základných funkciách jednoručne.

features-charging

Rok prešiel a tentoraz som ku SGS nedostal nič. Len nabíjačku. Ops. Pozor, v krabičkej je klasická a v zelenej krabičke je nejaká placka. Bezkonektorové nabíjanie! Ale najprv treba placku napojiť káblom do konektora. Samotné nabíjanie je absolútne bezproblémové – nič technicky nehapruje. Takže len vyvážiť telefón na menšej placke a už sa nabíja. Bacha na buchnutie do stola :-)

Veľká zmena

Keď si vezmete SGS6 do rúk, je cítiť veľkú zmenu. Najprv netuším čo to je. Žeby iba tým, že je tenší? Že kompletne oproti minulému dizajnu zmenili rám telefónu? Že zadok pod dlaňou „neuteká“ lebo je konečne napevno a už to nie je ohýbacie viečko od jogurtu? Všetko dokopy. SGS6 sa drží lepšie. A to je zadok celý hladký, boky nemajú žiadne „záchranné“ rebrovanie okrem jemného zbrúsenia bokov.

Zlý pocit z pravého boku s tlačítkom zhasínania obrazovky keď ju najviac treba zmizol. Presunuli ho tak, aby som mal kam položiť palec. Ba dokonca palec vojde aj pod aj nad tlačítko. Dobre Samsung.

Fotoaparát už asi priznane a cielene vysunul optiku nad rovinu zadku. Je to módne, prečo by to nepridával aj Samsung. Telefón si neoškrabe zadok o stoly.

Obrazovke sa nedá nič povedať. Máte mobil od najznámejšieho výrobcu panelov pre obrazovky na svete. Rýchlosť a výkon ma primárne nezaujímali u ničoho, no pomalosť by som si všimol.

So snímaním odtlačkov skôr bojujem

Učenie odtlačkov je zhĺhavejšie ako napríklad u väčšieho TouchID na iOS, kde som nemusel pár desiatok krát priložiť prst a už som nevedel, ktorú jeho časť ešte potrebuje :-) Veľkosť tlačítka sa zrejme pripisuje k nutnosti naučiť sa prijateľnú polohu prsta na jeho rozpoznanie.

Odtlačky asi aj s ohľadom na malé tlačítko nie sú moc dobre zvládnuté.

Čo ma ešte štvalo? Otočím si mobil naležato a neustále sa palcom dotýkam Back „virtuálneho“ tlačítka. Ani neviete ako to naštve pri hraní hier. To si nevymýšľam, samozrejme, že som nainštaloval Clash of Clans a drtil som to. Súbežne s tým som si občas podivne zakryl reproduktor. SGS ho má príliš vpravo asi usúdili, že horšie by bolo zakrývať si mikrofón? Čakal by som teda viac zvuku od vlajkovej lode.

farby

S6 myslím pridáva k trom farbám biela, čierna, zlatá aj takú divnejšiu modrú. Tú odporúčam kupovať na firemné účely. Rozhodne sa nikto nebude v krčmách chváliť cudzím perím :-)

Parametre ma ako vždy nezaujímajú, no systém nijako významne nezadrhával, normálne sa po zapnutí správa. Možno predsa len poviem, čo som ešte nepísal – ide o Samsung, takže má ešte aj nejakú svoju obdobu obchodu, takže si zakladáte okrem Google Account aj Samsung Account. Časť vecí do telefónu teda beriete aj priamo od Samsungu. Netuším nakoľko je to takto nutné – skôr by som chcel nejaké naviazanie Samsungu k Google účtu.

SGS6 podľa mňa citeľne pokročil od predošlých generácií, v detailoch odstránil ich otravné body. Kladne hodnotím hlavne pevnú zadnú časť, mierne posunuté tlačítko vypínania ale hlavne celkový pocit pri uchopení mobilu. Bezdrôtové nabíjanie považujem skôr za vychytávku – aj tak musíte mať nablízku zástrčku :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...