Firemný speak vám umožní realizovanie pregnantného myslenia

Jedna poučka pre písanie textov na web hovorí: Skráťte svoj text na polovicu. A potom ho skráťte ešte o polovicu.


Paranoic computer setVeľmi často prichádzam do styku s výtvormi autorov obsahu na webové stránky a už som si k tomu vypestoval značný odpor. Väčšina textov sa hemží „vatou“, ktorá vy mala evokovať serióznosť formulácii, no v konečnom dôsledku ho iba prepĺňa zmätočnou vatou.
Príklad: PRODUKT *Vám umožní* jednoduchým spôsobom *získavať* informácie o PRODUKTE na Vašom PRODUKTE *prostredníctvom* správ posielaných elektronickou poštou.
Áno, vadia mi formulačné klišé: „produkt umožňuje“, „prostrednictvom čohosi“.
Základ celej informacie je predsa: PRODUKT Vás informuje elektronickou poštou o PRODUKTE.
Zapojme marketingové myslenie: Chcete byť okamžite informovaní o PRODUKTE priamo do Vašej emailovej schránky? Použite PRODUKT.
Marketingová formulácia (prepáčte, možno ste vymysleli lepšiu) je síce dlhšia ale tlačí na čitateľa. Vyvoláva v ňom pocit potreby. Osobne by som na webe videl tú krátku vetu.
Možno patríte medzi tých „umožňovateľov“ a „prostrednictvovákov“, no uvedomte si, že vy pri písaní svojho jediného textu (v danom okamžiku) vidíte s klapkami obmedzený priestor svojej úlohy. Vo vyššej úrovni však produkujete desiatky „umožnujúcich“ a „prostredníckujúcich“ dokumentov a pri čítaní týchto textov prepadá čitateľ únavou a vníma už len to slová „umožňuje“ a iné barličky, ktorými prepletáte jadro informácie.
Áno, „sedím“ nad webovými projektami plných dokumentov, ktorých formulácie považujem za TOPORNÉ a je mi naozaj ľúto, že nedokážem implantovať do myslenia ich autorov sedliackejšie myslenie.
Perlička: pri prebudovávaní obsahu sa do celej tej snahy vtesnala myšlienka nepísať informácie do siahodlhých odstavcov textu ale bolo prikázané písať „v odrážkach“. Viete, čo je výsledkom? Odstavce a ich masívne obohatenie vatou zostalo. Len sa pred každým odstavcom nachádza značka odrážky a celé to „vyzerá“ ako odrážkovaný zoznam. Pritom jadrom „odrážkovania“ bolo skôr príkaz „byť stručný“ a hlavne nepoužívať „firemný speak“ v štýle vsúvania slova „umožňujeme“ všade kam sa vôbec dá.
Nemám na mysli len slovo „umožňujeme“. Možno sa zahrajte na firemných lingvistov a v komentároch mi nasypte ďalšie príklady „vatoidných“ slov, ktorých zmysel v texte neumožňuje nájsť prostredníctvom zdravého rozumu žiadnu informáciu navyše, ktorá ponúka nadhodnotu pre čitateľa.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. marek píše:

    neboj s tymto maju problem aj ludia, ktorych pracovnou naplnou je sprostredkovanie informacii jasnych, strucnych a zrozumitelnych:)) „bojujem“ s takymi ludmi kazdy den:))