Zbohom Firefox a ďakujem za tie roky

Pred desaitimi rokmi som tu na tomto mieste oznamoval príchod novinky. Firebird na palube.

Uviedol som sa vtedy takto:

Voči novinkám bývam väčšinou prezieravo opatrný a nerád mením svoje návyky. Proste som si zvykol na zadrátovaný Internet Explorer vo Windowsoch. Vždy som si uvedomoval jeho nedostatky a ako “developer” ho skôr neznášam. Pri používaní však nekladie žiadne obmedzenia a pokiaľ si v ňom minimalizujem nástrojovú lištu v prospech zobrazovanej plochy je mi srdečne jedno v čom tie stránky pozerám. V poslednom období sa to zvýraznilo ešte tým, že prehliadač prestal byť pre mňa majoritným nástrojom pre “ten” internet.

Dodnes si pamätam na reči pablbov, keď došlo na reči o IE. Vo svojej idiocií si ma predstavovali nejako ako pomäteného fanatika, ktorý nikdy nevidel IE a nevedel aký je, keď im ukazoval svet, kde figuruje niečo iné a má cenu to akceptovať, lebo je to príprava na budúcnosť.

Firebird som si chcel hlavne vyskúšať ale pre prechod naň rozhodla maličkosť. Zvládal skratku Alt-D, identicky ako ju ponúkal práve IE. Opera to totiž nevedela a toto mňa osobne brzdilo (je mi jedno koho nie). Tá bola aj tak za peniaze.

Následne len samé pozitíva a krásna budúcnosť :))) Vypol som množenie okien v počítači. Vec, ktorú si sporadicky vyžadujú trtkovia „mohol by si na webfóre zapnúť otváranie odkazov do nového okna?“ s odpoveďou: „Pablb si nevie pomôcť, ostatní ovládajú stredné tlačítko a tak nemusia ostatných trápiť vynúteným množením okien“.

Mozilla ho vylepšila o rozšírenia (Extensions) čo bol nebývalý prvok. Rozvinul fantáziu možností, ktoré možno do základu pridávať. Dnes si to už nemôže dovoliť ignorovať ani Safari :-)

Potom bolo obdobie developerskej verzie vo verejnom prostredí. Kým to nebolo vo verzií 1.0, tak išlo o len také overovanie produktu pred vydaním.

Firebird sa premenoval na Firefox, IE prežívalo v rôznych podivných remakoch (programátor nakódil nové rozhranie na zobrazovanie stránok a to používalo jadro IE).

Potom už sa pomaly rozrastalo jeho používanie, o propagáciu sa starali nadšenci s podporou nadácie Mozilla. Počítali sa percentá podielov, písali sa evanjelizačné články, prídávali sa aj weboví vývojári, aspoň tí, čo mali trochu v hlave. Zistili, že v ňom sa niektoré technológie používajú naplno a správne.

Anime-Firefox-Wallpaper

Tak začala éra vysvetľovania na viacerých frontoch: používateľský, vývojársky, webdizajnérsky…

Založil som web Foxinka, vadilo mi, že laici majú len anglický katalóg s rozšíreniami. Ono totiž veľkou témou protiargumentácie bolo, že Firefox nevie taku onakú funkciu. Ale tú sme mali na pár kliknutí – nahodiť rozšírenie. Takže mi bolo jasné, že ak mi ako laikovi niečo chýba, musím sa dopátrať k riešeniu sám ale je lepšie ak mi v tom niekto pomôže.

Vedel som, že časom už bude mať Mozilla lokalizovaný katalóg. Foxinku som po rokoch preto vypol.

Popritom som amatérsky lokalizoval rozšírenia – aby aj s nimi nemali ľudia problém. Robil som to trošku mimo socializácie nadšencov Mozilly – nepriradil som sa formálne medzi nich aj keď sme sporadicky boli v kontakte – hlavne cez ich weby s národnou podporou Mozilly.

Nasledovali už nakoniec iba roky spomaľovania hektiky začiatkov a Firefox už pomaličky vnikol do povedomia ľudí tak, že už si ani neuvedomili aká situácia bola pred časom.

No a dnes je už dokonca situácia naopak – laici si ho vynucujú. Tupci ho občas použijú ako domnelé kladivo Thora voči zdanlivo zlému adminovi.

dont_hurt_the_web_firefox-wide

Skončila aj éra presviedčania profíkov, že tabuľky do dizajnu stránok nepatria. Drvivá väčšina to pochopila po búrkach prestrieliek argumentov až nastal kľud práce pomocou CSS.

Len pár dinosaurov dodnes šlape na TR TD TD TR – vážne!!! Poznám osobne, išli nad rámec „starého psa novým kúskom nenaučíš“. Ich weby pôsobia strnulo, archaicky s prvkami ako z 90tych rokov. Je to také roztomilé. :-)

Tupci svoju tuposť začali prejavovať v iných oblastiach a v prehliadačoch nastal kľud.

Ja som si v 2009om kúpil svoj prvý Mac mini. Stále prvým je (stále ho používam). A v rámci ďalšej fázy prechodu na niečo iné, som si chcel preniesť aspoň niečo známe – Firefox.

Keďže sa s používaním na OS X nič nemenilo – Firefox fungoval identicky, vyhovovalo mi to na bežné spotrebiteľské pozeranie webov.

No a dnes je už situácia, keď mńa Firefox nepotrebuje, prirodzene sa odpútava od možností hostiteľského prostredia a ja som sa po dokúpení Macbook Air naň rozhodol Firefox ani nedať.

Ostal na mini a už niekoľko týždňov mi neštartuje po zapnutí. Prešiel som na používanie Safari lebo to prepojenie všetkých možných zariadení a služieb v OS X a iOS je presne to, o čom som dúfal pred toľkými rokmi, že by som chcel mať.

Teraz to už mám.

Dovidenia Firefox, ešte sa snáď niekedy stretneme.

safari__wallpaper__by_hardii-d5u8akr

Môže sa Vám ešte páčiť...