Zviditeľnenie domény vo Vybrali.sme.sk

Dnes som si všimol drobnú vizuálnu zmenu vo Vybrali.sme.sk v explicitnom zobrazení domény, z ktorej príspevok pochádza.


Ja dúfam, že je v tom nejaký zámer alebo potreba vychádzajúca z praxe. Pokiaľ by to bolo „ide to spraviť, tak to spravíme“, tak je to neúčelné zduplikovanie inak ľahko dostupnej informácie.
Takže teraz je na začiatku „perexu“ každého príspevku na vybrali.sme.sk zobrazená doména, kam smeruje odkaz (nadpis) pre zobrazenie celého článku.
Predpokladám, že jediný rozumný dôvod je okamžite zviditeľniť pôvodnú adresu pre tých, ktorí si chcú pamätať zdroje a podľa toho sa chcú hneď rozhodovať či kliknú na hlas alebo otvoria celý článok.
Z toho vyplývajú aj nerozumné dôvody: začne sa hlasovať bez čítania, pribúda ďalšia informácia, ktorá odpútava pozornosť (zvyšuje sa bombardovanie zbytočnými informáciami). Čakať, že úplne všetci si dajú prácu s písaním nadpisov či dokonca popisu je márne a tak to podľa mňa nenahradí „automatika“.
Čo by som na vybrali.sme.sk uvítal?
* hlasovací „widget“ pre moje stránky – nech sa už na mojej stránke zobrazí hlasovací box aj s počtom hlasov,
* RSS kategórii, vrátane multikategórii (odklikám si ktoré kategórie chcem a dostanem jedno RSS resp. aj takto vytvorenú titulku),
* „bonz“ tlačítko na nahlásenie tapetárov a spammerov, (je mi jedno či to bude hlásiť živému adminovi alebo stroju, ktorý hlásenia spracuje automaticky),
* widgety akéhokoľvek druhu,
* rozpracovanejšie vkladanie – možnosť označiť kus textu v pôvodnom článku a „odpálenie“ do vybrali.sme.sk s tým, že sa označený text vloží ako popis, čo nakoniec už iba „submitnem“,
* zákaz vkladať príspevky novoaktivovaným účtom po určitý čas, za ktorý musí získať používaním vybrali.sme akútakú reputáciu a hlavne pristupoval k systému aj pohľadom používateľa (cieľ je vychovať prispievateľov aby hľadeli na čitateľa nie na seba).
Pozrite si vybrali.sme.sk
Update:
RSS kategórii je „skrytá“ funkcia vybrali.sme.sk a momentálne neviem, či to môžem propagovať alebo proste počkáme či sa stane oficiálnou. Pre logicky premýšľajúcich: je to parameter category nasledovaný číslom kategórie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

18 komentárov

  1. yderf píše:

    vyzdvihol by som prve tri veci hlavne (asi preto su uvedene ako prve :) )
    dost by ma vsak zaujimalo hlavne to, aky je problem s tymito sluzbami, vseobecne nejaky (technologicky) posun vo vybrali.sme.sk je skoro nebadatelny. Ano, pribudli pravidla proti tapetarom, avsak toto ukazanie domeny (a pridanie reklamy :-)) je asi jediny posun od asdf.sk (nie som si uplne isty, ci „spriatelene“ stranky boli uz aj za asdf)…napr. po bonz tlacitku sa vola uz mesiace :-)

  2. dusoft píše:

    ja tam tu domenu nikde nevidim – kde presne to pribudlo?

  3. dusoft píše:

    aha, to neviditelne pismo, no uz som si to vsimol.

  4. rony píše:

    [1] ano, vizualne takmer ziadne – to nie je minus, koniec koncov uz pri spusteni sluzby som povedal vsetko, co tomu chyba a mohlo by byt.
    a ano vsetky ostatne veci su skor vo vnutri a so vsetkymi uplne suhlasim :-)
    vybrali.sme je popularitou za vodou takze teraz musi fungovat uplne opacne ako ti, co spustaju podobnu sluzbu.
    [2] ano, tam :) vravim, detail :)

  5. Tomáš B. píše:

    1. Hlasovacie tlačítko – zatiaľ nechceme. Veľmi by to zvýšilo rozdiely v počte hlasov a už by sa nedostávali na titulku články ktoré sú najobúľbenejšie ale tie, ktorých autori majú widgety.
    2. RSS kategórií už sú funkčné a čoskoro budú aj verejné.
    3. bonz tlačítko bude čoskoro, ale ešte premýšľame nad presnou formou.
    ..
    novoaktivované kontá – pracuje sa na zlepšení systému, ktorý viac zohľadní aj vek konta.

  6. suker píše:

    mne napriklad vadi, ked ludia pchaju nazov domeny ci brandname webstranky do nadpisu. Dufam, ze teraz ked sa domena priamo vypisuje, to uz budu robit menej…

  7. rony píše:

    [6] to je problem stranok, ktore maju v clankoch ikonku vybrali.sme.sk a cize je to problem ‚autovyplnania‘ titulku z TITLE povodnej stranky.
    [5] a keby to hlasovacie tlacitko bolo ako kod v Atom feede? (nie v RSS ale v atom formate) a viem, ze to nici zamer vodit navstevnika na web vybrali.sme
    RSS kategorii – uz mam ako na to, dik
    bonz tlacitko – nech je akekolvek ale nech nieco je :)
    k zohladnovaniu veku konta: cokolvek sa urobi, bude to len pozitivne :) nech krici kto chce ako chce :) uz teraz vravim, ze akekolvek parametre to bude mat, bude to len dobre :)

  8. Ruziklan píše:

    [7] Ad vek konta – vazne akekolvek parametre? Napriklad cim novsie konto, tym vacsia vaha? :-)

  9. Tomáš B. píše:

    [7] Nie je to už tak, u nás je zoznam konkrétnych automatických title pre konkrétne domény a názvy sajtov sa vždy odstraňujú. Ak ich tam vidíte, tak na 90 % je to preto, že sa ju tam autor rozhodol napchať ručne napriek tomu že my sme ju odstránili (lebo sa nám to tiež nepáči)

  10. suker píše:

    [7]bonz tlacitko – nech je akekolvek ale nech nieco je :)
    mozno trivialna otazka, ale co presne ocakavas ze sa stane ak bonznes nejaky clanok?
    a) zmizme z vybralisme uplne
    b) admini sa na to pozru a rozhodnu
    c) nebudem ten clanok vidiet
    d) ak pride vela bonzov, clanok sa odstrani alebo sa nedostane na titulku?
    ?

  11. rony píše:

    [8] od rozumnych ludi ocakavam rozumne riesenia :)
    [9] aha, cize spravodaj je uz v databaze? :) a to tam ani nie je z neho nejake kvanta prispevkov :)
    [10] uplne by mi stacilo, keby sa po kliknuti na bonz dostalo hlasenie adminovi a on sa uz „rucne“ rozhodne. naozaj je mi to fuk a aj toto by mi stacilo.
    ale moze byt aj vyfikane a premyslat samo = algoritmus s vahovanim.
    na nejaku hlupu automatiku radsej nespoliehat, ide len o to, aby podnety od pouzivatelov sa dostavali k adminom trochu kultivovanejsie ako otravovanim po sukromnych linkach :)
    ci si sme.sk k tomu spravi take alebo onake rozhranie v backende mi je jedno :)
    cize b)
    jedna vec je, ze bonz od uzivatela s vysokym „rankom“ je nieco ine ako pomstychtivy bonz od uctu stareho 10 minut.
    dalo by sa to vyvahovat a poloautomatizovat.
    trebars aj tak, ze prispevok nezmizne ale do doby kym si ho vsimne admin bude napr. vizualne odliseny (skor zosiveny). ale VSETKO vizualne bude nutit ludi podvadzat. takze radsej ak neuvidia pocet bonzov ani sa to nijako okamzite neprejavi – cize ak nabalacham 50 kamosov a zabonzuju, tak nech sa to okamzite neprejavi.

  12. Piki píše:

    [9] Prianie otcom myšlienky?
    [11] rony, ja na tam nie som. Mám to považovať za poctu? ;-)

  13. Lubo píše:

    [9] na Hiking.sk je odklik cez tlacitko vybrali.sme.sk pod kazdym clanok a berie to cely TITLE vratane domain name. Uzivatel ho musi explicitne vymazat, aby sa tam neobjavil. Nie kazdy si to vsak uvedomi. Mozno by stacilo dat k dispozicii o parameter naviac, kde by sa specifikovalo, co z title treba vymazavat :-)

  14. rony píše:

    [13] ja mam proste poradie v title takto:
    Nazov clanku, nazov webu
    a ten nazov webu mam kvoli Google a naozaj kratky.
    mozno stoji za to prejst si svoje priority aj v skladbe TITLE a neunavovat prilis citatela rozsiahlym „title“, ktore je mozno dolezite u uvodnej stranky ale u podstranok sa moze skratit :)
    u teba na hiking by som urobil toto napriklad:
    * nazov clanku (hiking)
    * nazov clanku – hiking
    * nazov clanku | hiking
    cize presun nazvu webu na koniec title a odstranenie tych „dekorativnych“ nezmyslov (morzeovka z bodiek a dvojbodiek) (prepac za invektivu ale ten ASCII art v title sa mi osobne nepaci) a prechod na striedmejsie „dekorovanie“.

  15. Lubo píše:

    [14] vdaka za radu, zial toto neriesi jadro problemu, keby tam to hiking akokolvek ostalo, bude stale vyskakovat na vybrali.sme.sk v pripade, ak to sam pridavajuci nevymaze

  16. rony píše:

    [15] to nie ale ak to spravis tak, ze na uvodnej stranke bude pekne vpredu ale u clankov bude az na konci, tak to nebude ludom tak vadit.
    mne osobne tiez viac vadi ak tie nazvy su na zaciatku.

  17. Lubo píše:

    V doterajsej historii sa neozval nik komu by nas title vadil, az ty si to nacal. Napr. SME.sk aj Medialne.sk to ma v predu a neprekaza. Jediny rozdiel je, ze automaticke pridavanie v pripade tychto webov domenu odstrani. Zaslal som email Tomasovi Bellovi, ci by nas mohli vo vybrali.sme.sk zaradit do zoznamu webov, kde sa to automaticky vymazava z title.
    Dvojitu dvojbodku nahradim pravdepodobne jednou, nech nedrazi citlivych. To je good point :-)

  18. rony píše:

    [17] to skor v komentari [6]
    osobne mi to vadi ale pre mna je to nieco ako „sem neklikaj“