Po rokoch: PDA HP iPaq h2210

Pred pár dňami som premýšlal nad tým, že skúsim napísať pár viet o zariadeniach, ktoré som mal alebo mám a čo je s nimi teraz. Ako prvé bude PDA.
Moje prvé vlastné PDA bol DELL AXIM X5, ten som po čase vymenil za terajší HP iPaq h2210.
Práve v tom čase som ho využil na maximum. Jeho nadobúdaciu hodnotu som niekoľkokrát „otočil“ priamym prospechom z jeho existencie. Ťažko menovať úplne všetko ale PIM využité na maximum – vtedy som zo súkromných dôvodov musel riešiť úlohy, udalosti. Rovnako som aktívne pracoval s XLS tabuľkami (rôzne rozpočty a pod.). Mal som v ňom dokumentáciu (textový a obrazový obsah). Keď som musel stráviť čas čakaním, tak aj nejaké tie hry. Neskôr dokonca prekonvertované video (seriály a pod.).
Pri cestách mimo Bratislavu som prestal nosiť notebook a postačilo PDA (neriešil som prístup k internetu).


Dnes toto PDA stále vlastním ale už ho nenosím. Ponechávam si ho vlastne z dvoch dôvodov – GPS mám ako Bluetooth modul a už sa mi nechce inak riešiť navigáciu – je do nej investované a musí to tak stačiť.
Druhý dôvod je niekoľko rokov udržovaná databáza s rozpočtom – snažím sa tak raz za mesiac tam nahádzať údaje z výpisov a zároveň mi to pripomína pravidelné platby.
Občas sa mi stáva, že ho zabudnem dobiť, preto mám urobený backup uložený na pamäťovej karte. Spočiatku som v ňom mal 64 megabajtovú SD a 128 megabajtovú CF (vojde aj do foťáku).
Možno ho tak raz za rok využijem na sledovanie Red Dwarf :-)
Pred časom som dokúpil väčšie pamäťovky ale už ich vlastne nepotrebujem, sú tam len kvôli tým backupom.
Nezbavím sa ho už asi kvôli jeho nulovej hodnote. Napodiv jeho batéria je stále v plnej sile, to ma uspokojuje (aj vzhľadom k tvrdeniam, že podobné prístroje ju „musia“ mať vymeniteľnú – nemusia).
Vôbec nemám v pláne ho vymeniť aj keď jeden/dva stroje by stáli za úvahu – podmienka je skôr vo veľkosti obrazovky.
Značnú časť úloh PDA prebral iPhone. No dobre – hlavne čítanie elektronických kníh. Haali Reader z PDA má v aplikáciach na iPhone slušnú konkurenciu.
HP iPaq h2210 sa rozhodne oplatil a splnil za tých niekoľko rokov všetko, čo mal.
Negatíva tohto PDA spočívajú v morálnom zastaraní. Samotný systém je prakticky neupgradovateľný, čo ho dosť degraduje pretože ešte dnes nie sú o moc výkonnejšie črevá v iných prístrojoch. Na začiatku praktické pogumované boky sa proste časom zvliekli. Stredový „chromovaný“ gombík prestal poriadne fungovať, čo sa dalo tolerovať v Haali premapovaním stránkovania na iné tlačítka. Pôsobí mohutne aj keď v čase kúpy bol vlastne jedným z tých „maličkých“.
Oba spomínané prístroje spôsobili vznik stoviek príspevkov na Spravodaji.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Kelso píše:

    Prijemne nostalgicke citanie :) Inak zaujimave, ze tvoje prve PDA malo 2x tak rychlejsi procesor ako to moje kupene pred polrokom :)

  2. rony píše:

    [1] tie herze trochu klamu… na tomto je kopec chytakov aj u UMPC…