Priblbnutosť napájania zariadení transformátormi

Čím viac sa mi hromadí techniky okolo mňa, tým viac si uvedomujem priblnutosť existencie malých transformátorov pre zariadenia, ktoré potrebujú jednosmerné napájanie.
Medzi moje nové vybavenie patrí scanner UMAX. Zbežným pohľadom na túto plastovú škatuľu musím priznať, že vonkajší objem v pomere k voľnému miestu vo vnútri si priamo pýta integrovanie tranformátora dovnútra. Nevidím totiž žiadny dôvod aby na zástrčke bol pricapený ešte transformátor. Oni totiž tieto tranformátory vcelku vadia – priestorovo, esteticky.
Áno, blbosť by bol pokus transformátor umiestniť do tela PDAčka. Napriek tomu mám takú hmlistú predstavu, že v drvivej väčšine zariadení môže transformátor byť kľudne integrovaný. A pokiaľ nie, pri väčšom počte transformátorov by možno pomohla malá transformátorová stanica umiestnená na vhodnom mieste s dostatočným počtom konektorov pre suitu mojich hračiek.
Revolúciou medzi kremíkovými hračkami by nebolo vyriešenie hraničných možností výkonov techniky. Bolo by to banálne vyriešenie problému s káblami medzi zariadeniami. To je jedným z dôvodov mojich sympatií k riešeniam typu Bluetooth, štrukturovaná kabeláž zabudovaná priamo v stenách bytu, hračičkovanie s napájaním zariadení a dátovým prenosom združením do jedného kábla atď.
Chcem ešte poznamenať, že honba za bezdrôtovými klávesnicami je možno ešte predčasná. Väčšina z nich totiž predpokladá existenciu vysunutej „stanice“, ktorá sa na približne metrovom kábli pripája k počítaču. Ušetrili sme kábel ku klávesnici ale nezbavili sme sa večného kamaráta linúceho sa po stole k počítaču.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. mekelle píše:

    absolutny suhlas – nechapem velmi vyhodu bezdrotovej klavesnice, ak ju ma clovek vylucne na stole (mat ju dalej by som zas nic nevidel na monitore:) aj ked jasne, ze su vynimky…
    co sa tyka transformatorov – je to des – jeden ku scanneru, jeden k reprakom, bojim sa, ze este aj tlaciaren ma externy transformator (uz si nepamatam), sice to nie je na ociach, ale ked clovek cosi potrebuje prepnut, je to hroza, kolko miesta pri zastrckach tie trafaky zaberaju…