Raketový nástup noviniek vybrali.sme.sk môžete prehliadnuť

V čítačke mám RSS feed pridávaných noviniek z vybrali.sme.sk – viem teda pomerne rýchlo, čo tam pribúda.
Má to však jeden problém. Pokiaľ niekto pridá novinku, ktorá raketovo dostane toľko hlasov, aby zahviezdila medzi najlepšími, tak z RSS rýchlo vypadáva. Čítačky, ktoré RSS súbory načítavajú v pravidelných intervaloch sa nemusia trafiť a môžem prísť o takúto novinku.
Raketový nástup niektorých noviniek je najčastejšie sposobovaný „klikacími mafiami“. Ten, kto pridá novinku obratom požiada okruh známych o hlas. Na vrchol sa dostane často v priebehu pár minút.
V konečnom dôsledku to nevadí: cieľ je dostať sa na www.sme.sk a odtiaľ raketa pokračuje nasypaním masy do cieľa. Výberová klientela používateľov služby vybrali.sme.sk A tým pádom pestrejšia vzorka potenciálnych hlasov sa však vynecháva z hry, čo môže byť škoda.
V konečnom dôsledku to nemusí vadiť: práve o to môže ísť – vynechať z hry skúsenejších používateľov, ktorí by zbytočne „pyskovali“ a odhaľovali skryté zámery.
Pre služby typu vybrali.sme.sk je nesmierne potrebná „komunita“ aktívnych používateľov, ktorí sú filtrom nezmyslov a podvodov (za podvod považujem aj novinky pridávane zo SEO dôvodov a iba kvôli návštevnosti – obsah je len pláštikom).
Moja rada mafiánom z Al Click: dávkujte svoj vzostup a nechajte čas čítačkám k načítaniu vašej novinky.
Prečo:
* teoretická a možno praktická šanca dostať ešte nejaké backlinky zadarmo z iných domén,
* schopnosť cenných používateľov dať hlas článku kvôli jeho kvalite.
Mimochodom k www.sme.sk: zdá sa mi, že vymenili font? Miesto doteraz používaného písma s drobnými „bruškami“ použili iný, ktorý pri rovnakej „px“ veľkosti vykresľuje čitateľnejšie znaky. Konečne – žeby Ferdo Mravec v sme.sk zmenil názor? :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...