CODE na linky v diskusných fórach

Som moderátor forum.iphone.cz a to je snáď jediné fórum, ktoré chápe rozdiel, zmysel a význam značky CODE a čo a na čo je značka URL.
Spravodaj to nemusí vysvetľovať ale viem, aký argument pre použitie CODE existuje. Proste a jasne drvivá časť ľudí navštevuje diskusné fóra, ktoré zverejňujú odkazy na Rapidshare, Torrent a iný materiál a trpia pocitom, že priamy link ich nejakým spôsobom ohrozuje.
Takže tu musím povedať, že používanie CODE je pohodlnosť a hlúposť. To, čo sa deje pri priamom linku je pomerne jasné – odovzdáva sa cieľovej stránke referer, čo je adresa, kde sa link nachádza.
Pretože väčšina správcov diskusných fór nijako zvlášť neskúma možnosti PHPBB, tak vyhlásili CODE za štandard.
Lenže okrem „nechceme aby nás zavreli“ fór existujú aj jednoduché dôvody pre používanie priamych linkov v diskusných fórach. Napr. argument, že je to normálne, ak použijem značku URL.


CODE tak prináša úplne absurdné situácie, kde ľudia s „rapidnávykom“ všetko narvú do CODE, bez ohľadu na zmysel tohto konania. To je nepríjemné a otravné.
Pokiaľ chcem, aby externé linky z môjho webu neodovzdávali referer, tak to viem urobiť veľmi jednoducho.
Postačí jemne upraviť samotné PHPBB alebo si proste zaviesť novú značku, ktorá vložený odkaz zobrazí ako klikateľný ale zároveň nebude odovzdávať referer.
Niektoré riešenia:
* použijem skracovač adries chod.sk alebo nejaký iný.
* vytvorím si vlastný presmerovač, ktorý pôvodnú url má ako parameter a kliknutie na adresu „zruší“ referer
* použijem API nejakého presmerovača a môžem to rovno naskriptovať na serveri,
Je mi jasné, že CODE rieši všetko a hneď :-) ale prečo sa táto „choroba“ musí šíriť aj mimo dané prostredie, že?

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. JuRoot píše:

    Plne súhlasím. Žiaľ, nedá sa očakávať, že 14ročné decká zakladajúce jedno phpBB fórum za druhým budú schopné nastaviť ho tak, aby dosiahli žiadaného účinku. Ja sa s tým moc netrápim: v prehliadači mám zavedený custom JS, ktorý hľadá linky v CODE a prepisuje ich na klasické klikateľné odkazy.

  2. OttY píše:

    Tiež súhlasím a doplním JuRoot s tým, že vo fireroxe používam rozšírenie Linkification, ktoré zo všetkého čo sa podobá na url alebo mailto robí klikateľný odkaz. Okrem toho mám trvale vypnuté odosielanie refereru :)