Nepoužívajte e-mail od svojho ISP!

Takmer s každým programom na pripojenie k internetu ľubovoľného ISP (poskytovateľa internetového pripojenia) sa ako smrad vlečie „pribalená“ mailová schránka. Najčastejšie v tvare „niečozavináčreklamanaISP.sk“. Povedzme si hneď, že ak je práve toto jedným z hlavných parametrov, ktoré u vás rozhodujú pri voľbe ISP, tak niekde ste sa škaredo zamotali.


V dávnych pradávnych časoch internetových pionierov bolo vlastnenie akejkoľvek mailovej schránky priam výsadov majstrov. Nevyberali sme si a mať POP3 mailbox bolo skutočnou prestížou. Tvar e-mailovej adresy takmer nikdy nekorešpondoval s našou osobnosťou a časť pred zavináčom častokrát znela ako preskakujúca platňa.
Na zvyškoch tejto prestíže stavajú propagačné materiály dnešných ISP. Ponúkajú 1 až 5 e-mailových adries ZADARMO! K tomu 50 aliasov podľa vlastného výberu. No nedajte sa?
Problémy nastávajú pomerne rýchlo. E-mailová adresa je súčasť identity, ktorú si veľmi často chceme niesť so sebou bez väzieb na svoje iné rozhodnutia.
Preto je veľmi dôležité nemať tvar svojej e-mailovej adresy viazaný na iné ako len nevyhnutné služby. Máte pri tom na výber:
* služby freemailov – tu je skutočne veľa možností od smiešne znejúceho azet.sk až po relatívne populárny gmail.com (spomínam dva extrémy a to, čo je medzi nimi si už nájdete sami). Možno by som osobne preferoval ten gmail.com a rozhodne odradil od azet.sk :)
* služby hostingov – lahšia možnosť v prípade, že plánujete mať vlastný webhosting – k nemu už obvykle máte nad zakúpenou doménou (nieco.cosi) aj úplnú vládu nad tvarom svojej e-mailovej adresy (a ich počet presne podľa vlastnej vôle)
Prvá možnosť je masová záležitosť a nemá absolútne žiadne väzby na iné služby na internete, ktoré si platíte – môžete meniť hosting, meniť domény, meniť zamestnávateľov, meniť poskytovateľov pripojenia a stále máte jednu a tú istú e-mailovú adresu.
Praktická rada: dnes sa neoplatí mať „jednu adresu na všetko“. Prídete na to okamžite ako na internete nájdete poznámky o tom, ako personalisti pobavene čítajú e-maily žiadajúce o prácu od „pipinkazavináčazeteska“. Majiteľ tohto mailboxu si ho totiž založil v plne zúriacej puberte a akosi mu po pár rokoch nedošlo, že je na čase dospieť aj pri voľbe „seriózne“ znejúceho e-mailu. A prvý krok zahŕňa aj opustenie domén, ktoré evokujú všetko len nie „serióznosť“. V prípade „ázet“ to bude vždy „pokéc“ a všetko, čo o ňom všetci počuli. Nechajte si takéto adresy len pre skutočne súkromné použitie a len v identifikovanej komunite.
Založte si okrem prezývkového e-mailu aj jeden, kde pred zavináčom uvediete svoje skutočné meno (a priezvisko).
Problémy, ktoré vidíte v používaní dvoch mailov sa dajú elegantne vyriešiť tak, že si vyberiete ako svoje pracovné rozhranie pre e-maily napr. www.gmail.com a do neho nasmerujete všetky svoje ostatné adresy. Pri komunikácii je totiž možné prostredie gmail.com nastaviť tak, aby tým, ktorí vám napíšu na „pipinkazavináčazetseka“ a vy na tento mail odpoviete z gmail.com, dostali vašu odpoveď ako keby od „pipinky“. Nebudú ani tušiť, že vy píšete z gmailu.
Ja osobne používam okolo desiatky rôznych e-mailov a viacmenej všetky sa zbiehajú práve do môjho gmailového účtu. Som z neho dokonca schopný odoslať mail akoby z firmy a teda vybrať si ľubovoľnú identitu. Preto mám gmail rád.
Môžem si voliť identitu vhodnú pre každú príležitosť.
Nezabúdajte, že e-mail je často základná povinnosť pri registrovaní sa na rôzne internetové služby. Najhoršia voľba je vybrať si pre ne nejaký e-mail, nad ktorým nemáte žiadnu vládu. Firemný e-mail či mail od ISP je práve taký. Je dobre byť paranoik a na registrácie používajte „odpadové“ e-maily – založte si iba na registrácie ďalší e-mail a tento striktne používajte len na to. Pokiaľ ste leniví, proste si vydumajte adresu nad doméne mailinator.com – na tomto serveri nemusíte nič zakladať ani registrovať – akonáhle potrebujete e-mail, vymyslite si čokoľvek, pridajte zavináč mailinator.com a máte instatný e-mail, ktorý si môžete obratom pozrieť na www.mailinator.com.
Druhá spomínaná možnosť je využiť hosting. Zdá sa vám drahé vôbec za e-mail platiť? Požiadajte svojho kamaráta, ktorý už má kúpený hosting, či vám nezaloží mailbox. Väčšina ľudí je ochotná a buď vám urobí POP3/IMAP schránku alebo urobí e-mailovú adresu forwardovanú (smerovanú) na adresu, ktorú mu zadáte (typicky na niektorý freemail akým je napríklad gmail).
Príklad: fungujem na rôznych webových projektoch a v rámci nich dostávam mailové adresy. Drvivá väčšina sú len smerovania na gmail – nechce sa mi každú jednu mať samostatne ako mailbox.
Keď sa teda vrátim k mailboxom pribaleným k pripojeniu na internet? Skutočne ho musíte používať? Myslím, že vôbec nie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. emmacore píše:

    V tomto som old school a najradsej mam, ked sa mi maily zbiehaju cez POP3 v mojom notebooku (ano, viem, ide to aj cez Gmail). Zo zvyku a kvoli SMS notifikacii mam jeden ucet v T-Mobile, druhy mail ide s webhostingom (ale svoj web po rokoch este stale nemam urobeny :-) a treti je Gmail kvoli newslettrom, registraciam a pod.

  2. rony píše:

    ja mam gmail kvoli jeho IMAPu, ktory mam synchronizovany v iPhone a vlastne nemam vlastne ulozisko mailov nikde. POP3 mam len na maily, ktore nechcem mat na cudzom ulozisku ale nie su to komunikacne emaily, skor notifikacie :)

  3. otty píše:

    [2] rony, u mňa nápodobne. Dnes pri cene mobilného pripojenia a IMAP klientov v mobiloch je SMS notifikácia mailov cez SMS u mňa zastaralá záležitosť. Gmail a IAMP v mobile je jednoznačná voľba.

  4. emmacore píše:

    Pani, ako to riesite v zahranici?

  5. rony píše:

    [4] vzhladom k tomu, ze su DATA extremne drahe, tak neriesim. Ale zasa tak casto tam nie som, aby som to potreboval. Asi by som vyhladaval free wifi. Cez vikend som bol na morave a kemp mal free wifi ale zasa som sa k nej ani moc nedostal :-)