Ak niečo vyzerá príliš dobre, tak tomu hneď neverte

Podvodov na webe vraj pribúda. Ani by som nepovedal. Motivácia podvodníkov je stále na tej istej úrovni. Tie isté metódy, tie isté kulehy. Len realizácia sa prispôsobuje aktuálnym súvislostiam.
Chcete súčasný hit medzi mobilmi? Dokonca iPhone zadarmo? Ak po ňom túžite a nemáte naň, najlepšie urobíte ak nezačnete skúmať web, či vám ho niekto nedá, či ho nevyhráte. Ste na ceste prísť o peniaze. Stretnete sa obvykle iba s rôznymi formami podvodov a prinajmenej to nebude vyzerať tak, ako kričia veľké písmená.
Skúsenejší tvrdia, že zadarmo alebo ľahko vám nikto nebude nič ponúkať. Nikdy. Čím skôr na to prídete, tým pre vás lepšie.
Ale vaše konanie mi je jedno. Sú to peniaze vaše, či vašich rodičov a nanajvýš budete chvíľu otravovať – či už spamovaním (lebo podmienky získania vysneného produktu to prikazujú – získavať a propagovať) alebo plakaním v rôznych internetových fórach. Alebo svoju negatívnu skúsenosť premietnete do zúfalého boja proti konkrétnemu podvodníkovi a aj tým začnete byť otravní.
Je mi to v tomto kontexte jedno. Na internetové podvody neexistuje univerzálna imunita. Ani v štátnej správe. Nie raz som na to upozornil a ani sa mi nechce listovať v archíve, iba by ste prevetrali konkrétne situácie, kedy ministerstvá, štátne organizácie, úrady hromadne podliehajú hoaxom a iným podvodom. V tomto prípade ma štve, že ak aj oprávnene (za vlastnú hlúposť, či spravodlivo súdom) prichádza takýto subjekt o peniaze, tak to vlastne platím ja.
Keď magistrát odmietol poskytnúť zápisnicu, tak to neskôr rozhodnutím súdu musel urobiť. Náklady na súd sme zaplatili my. Nie magistrát.
Na konci prvého článku je spomínané ministerstvo školstva. Akýsi agilný úradník dostal maila. A tak sa zaregistroval. A tak musíme švajčiarom platiť ročne 1000 euro za zápis v bezcennom katalógu.
Čo mi na tom vadí? Práve to, že to vyzerá akoby o tie prachy prichádzali hlupáci a sú to ich prachy. Lenže v ich prípadoch tými hlupákmi sme nakoniec my, čo sa skladáme z výplat na rozpočty štátnej správy. Tým ľuďom, ktorým je počet rádov v sumách absolútne fuk. A ktorí za svoje chyby platia len virtuálne. Pretože poškodení sme my a nám škodu nikdy nekompenzujú.
Ako z toho von? Ak nastane škoda typu „švajčiarsky katalóg“, najlepším riešením by bolo zosobnenie „odhora“. Proste sa spočítajú takéto prípady, kde hlúposťou štátna správa musí platiť a ak sa nenájte priamo ten, kto bude postihnutý, tak sa zodpovednosť prenesie na najvyššiu hlavu. Platí sa 1000 eur ročne? Tak minister dostane o toľko menej. Uvidíte, že pod takým tlakom by sa minister postaral, aby k hlúpostiam nedochádzalo.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď