Kontextová bublinová reklama v texte článkov pôsobí smiešne

Keď vznikla nová forma reklamy v podobe bublín naskakujúcich nad niektorými slovami v článkoch, tak sa spolu s ňou začal spomínať pojem „kontextová“ reklama. Najprv sa riešili formálne znaky a dospelo sa k tomu, že musí byť odlíšená od bežných odkazov a obvykle je teda (dajme tomu) zelená a podčiarknutá (vybodkovaná).


Najprv sa zadávatelia skutočne snažili o kontextovosť a tak reklama na okná spôsobila, že v texte článku boli vyznačené slová ako „okno“, „okná“, „oblok“. Nad nimi sa zobrazila bublina s reklamou na firmu montujúcu okná. Skvelá budúcnosť začala.
Lenže dnes sa mi zdá toto:
* reklamná spoločnosť prevádzkujúca tento systém predáva „slová“ bez ohľadu na počet zobrazení,
* predáva akékoľvek slovo o akejkoľvek dĺžke,
* k vybranému slovu predá akúkoľvek reklamu.
Komplex týchto bodov spôsobuje, že zadávateľ si povie – netreba byť kontextový, stačí ak sa mi to určite zobrazí. Okamžite po tejto úvahe objednáva slová… skôr spojky, predložky a najčastejšie vyskytujúce sa slová.
Weby postihnuté touto formou reklamy majú v konečnom dôsledku vyznačené „a“, „v“, „k“ a k nim reklamu na čokoľvek. Slová ako „dojmy“ zobrazia reklamu na montovanie okien. Predajca pneumatík si objednal slovo „internet“. Značka Opel zobrazuje reklamu banky.
Čo je problém tejto reklamy?
Pri pohľade na článok s nazeleno natretými slovami nie je vopred vidieť aká reklama sa tam skrýva. To obratom popiera kontextovosť. Pri všeobecnejších slovách sa opäť nedá vopred určiť „o čo ide“. Naopak pri slovách, ktoré by mohli naznačiť zameranie zadávateľa sa zobrazí niečo iné.
Potom je jasné, že táto forma reklamy je lacná a predaj je benevolentný. Proste predajú hocičo na čokoľvek bez podmienok, ktoré by znamenali stratu klienta. Obratom sa znižuje účinnosť reklamy.
Ak by mal mať tento predajný systém reklamy vyšší záber, musel by v prvom rade prejsť na začiatok. Predávať počet zobrazení, trvať na kontexte a vylúčiť nevýznamné slová. Potrebu klienta o „vyšší“ záber riešiť aj redakčným spracovaním textu – prevádzkovateľ reklamy s majiteľom webu stanoví podmienky (napr. uvádzanie kľúčových slov).
Momentálny stav tejto formy reklamy je teraz paródiou na všetky jej základné charakteristiky.
Pokiaľ mám porovnať tento systém s AdSense alebo podobnými systémami, tak ich prednosti pre zadávateľa reklamy sú ďaleko výkonnejšie. Reklama v predom určených boxoch je vidieť bez interakcie používateľa. To je snáď najviac hodnotený prvok v reklame. AdSense príliš nešpekuluje so spojkami a iným balastom v texte, ktorý má tú smolu, že sa určite nachádza v každom článku.
Pokiaľ sa teda spomínaná forma reklamy nepokúsi o návrat k svojim prvotným hodnotám, tak prestáva mať zmysel a zostane na nej biľag spamu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. dusoft píše:

    Pozri, pokial nevadi zadavatelovi, ze vyhadzuje peniaze von oknom a pokial nevadi prevadzkovatelovi webu, ze znechucuje/posiela navstevnikom na ine weby, je to v uplnom poriadku.

  2. mekelle píše:

    Dusoft: Ono skor, ako „niekomu to vadi/nevadi“ tu fakt podla mna plati to, co napisal Rony – ze je to smiesne :)

  3. rony píše:

    [1] lenze to ma aj svoje nasledky, napr. kvoli nizkym prijmom oznacia sferu kontextovej reklamy za nevykonnu. Pritom ju vlastnym pricinenim prekonvertovali na „.banner { display:none }“ (cize skryte bannery).

  4. dusoft píše:

    ved ja suhlasim, len hovorim, ze musi v prvom rade zadavatela zaujimat, ci to je naozaj ta efektivna forma reklamy. ak by sa niekto pytal mna, velmi rychlo by som mu to rozhovoril plus poukazal na otravnost tohto typu reklamy. ono poukazanie na mozne negativne vnimanie znacky v tejto suvislosti funguje.

  5. rony píše:

    [4] ono by to bolo dobre, keby to skutocne bolo kontextove k oznacenym slovam, nic ine.

  6. Jan Bajnar píše:

    Dobrý den, dovolte mi, abych na Váš článek reagoval z pozice provozovatele tohoto druhu reklamy – společnosti Internet Billboard.
    Na začátku bych rád upozornil hlavně na srovnávání nesrovnatelného. Především bych chtěl trochu poopravit označování tohoto media-typu jako kontextová reklama. Přesněji se jedná o intextovou reklamu využívající cílení na klíčová slova v textu a příslušné zobrazení reklamy podle relevantosti výrazu, nikoliv na obsah – kontext – daného článku.
    Kontextová reklama není spojena s jedním konkrétním slovem, ale tématem zobrazovaného textu a také se většinou spokojí s textovým odkazem někde na konci zobrazované stránky, ke kterému se uživatel někdy ani nedostane (a přesto se zobrazení ve statistikách objeví a klient platí).
    Preferujeme zároveň svobodnou volbu inzerenta, s jakým slovem chce spojit svou nabízenou službu či produkt a aktivně se s klienty snažíme také pracovat na efektivitě vybraných cílových slov s aktuální inzerovanou nabídkou. Protože někteří inzerenti využívají tento formát pro budování image a upřednostňují kvantum reklamy před kvalitním zásahem, může dojít k podtržení slov, která s danou reklamou přímo nesouvisí, ale inzerent je zkrátka vidět – to je jeho cíl.
    Další výhodou intextové reklamy je ono provázání s klíčovým slovem a možnost volby grafického zobrazení reklamního sdělení ve formě reklamní bubliny přímo u vybraného slova. Reklamní bublina nemusí být jen textová s odkazem, ale může obsahovat i grafiku včetně flashe, videa atd. Nové formy bublin umožňují samotný formát bubliny přizpůsobit promovanému produktu nebo službě. Taková bublina pak může mít tvar auta, letadla, pneumatiky a ještě více posílit branding zadavatele.
    Na druhou stranu má uživatel pouze u intextové reklamy možnost volby, zda daný typ reklamy chce nebo nechce vidět a zda na zvýrazněné (podtržené) slovo v textu kurzorem najede nebo ne. Nespornou výhodou je fakt, že inzerentovi se započítají v případě textových formátu pouze prokliky (samotné zobrazení bubliny a tedy zhlédnutí reklamy je zdarma), v případě grafických formátů se započítají pouze zobrazené – tedy uživatelem vyžádané – imprese, a inzerent platí za reklamu, kterou uživatel skutečně viděl, nikoliv za reklamu, která se na stránkách načte např. mimo zorné pole uživatele.
    Intextovou reklamu provozujeme v ČR, Polsku, Rumunsku a chystáme se s ní do dalších zemí. Poskytujeme jednak technologii a také zajišťujeme pokrytí vybraného mediálního prostoru. Technologii tedy využívají i jiní provozovatelé a je skutečností, že Vámi popisované využívání se velmi často objevuje.
    Na základě téměř 10-ti měsíčního fungování intextové reklamy můžeme z našich statistik říci, že se jedná o jeden z nejefektivnějších media-typů na trhu. Po několika stovkách realizovaných reklamních intextových kampaní se celkové průměrné CTR napříč námi nabízenými formáty pohybuje stabilně kolem 20%!
    Je tedy vždy na zadavateli reklamy, koho si pro svoji kampaň zvolí jako realizátora a pohlídat si, aby se mu nestalo, co popisujete ve Vašem příspěvku.
    Jan Bajnar

  7. rony píše:

    [6] to vsetko mi je jasne.
    a napriek tomu to nevysvetluje nezmyselnost podciarknutych „slov“ typu a, i, k, v – nechcem sa opakovat ale znovu: reklama tohto typu je skryta, vyzaduje, aby som prisiel myskou nad taketo slovo. Cize AKY podnet musim mat, aby som behal myskou nad takymito slovami? Atd atd atd.
    Naozaj velmi pekne dakujem za reakciu, kopec informacii ste poskytli, ktore som nechcel davat do clanku nakolko som puhy pouzivatel webov, kde sa takato reklama vyskytuje.
    V podstate ste ma utvrdili v tom, ze tie „jednopismenove“ klucove slova su zamerne vyberane zadavatelmi reklamy a v konecnom dosledku cely reklamny system posobi navonok smiesne. Moja predstava totiz vychadza z pevnejsich zasad ako na pravidle „zadavatel si vybere co chce a da tam co chce“.
    Neberte to ako kritiku alebo urazanie, cenim si vasu reakciu, pretoze je v nej kopec hodnotnych informacii.