iPad 2: zo špekulácií fakty?

Je nádherné ako sa z čistých špekulácií a nepodložených fám časom prežúvaním cez niekoľko médií nakoniec vyrobí článok, ktorého autor sa tvári akoby mu všetky fakty diktoval niekto priamo z Apple. Príkladom je inet.sk, ktorý skutočne len prežul články z iných médii a bez akýchkoľvek pátraní ich posúva čitateľom už ako fakty.
steve-jobs-ipad


Hneď nadpis je nekompromisný. Nikto v skutočnosti nevie, že naozaj iPad 2 bude. Je tu len čistý predpoklad, že Apple pôjde nejakým plánom. Lenže žiadny precedens neexistuje, iPad je v prvej generácií a jej obmena ešte nebola. Takže sa ticho predpokladá, že je ročná.
Napriek iným a to priamym vyhláseniam APPLE (Steve Jobs priamo) už vedia, že druhá generácia iPadu bude mať 7″ obrazovku. Pritom niekoľko mesiacov predtým spomínaný Jobs jasne odpovedal, že tento rozmer je pre tablet zbytočný.
Až uvedením iPhone 4 s dvomi kamerami ale hlavne obslužným softwarom Facetime získal Apple možnosť túto technológiu šíriť. Takže skutočne je veľký predpoklad, že tak urobí v prípade iPadu druhej generácie. Isté náznaky boli aj v prvej generácii (šasi obsahuje výrez na umiestnenie fotoaparátu). Kúzelné je ako prekladatelia čarujú s anglickým slovom camera. Rozhodne to nie je slovenský preklad pre kameru :)
Pozoruhodné je však aj varenie z vody okolo USB konektora. Pričom šialenci pri preklade absolútne ignorujú možnú variabilitu funkcie USB. Bude to teda len maličky vstup pre nabíjanie podľa legislatívy EU a tým pádom žiadne dátové prenosy? Bude to klasická veľká samica pre USB host podobná Connection kitu, ktorý už prvá generácia iPadu pozná? To už nespomínajú, lebo v tom majú proste zmätok.
Áno, je pravda, že Apple sa snaží patentovať si šasi z uhlíkových vlákien. Naozaj si myslia, že bude okamžite nasadený v druhej generácii iPadu? To je skutočne ťažko povedať a rozhodne by som to nepodával ľuďom ako hotovú vec. Naviac s týmto materiálom sú ešte isté problémy.
iphone-cz
Na iphone.cz trochu špekulujeme nad druhou generáciou iPadu. Zhodli sme sa približne v tomto:
* nový iPad bude výkonnejší a hlavne dostane viacej operačnej pamäti (dnes jej má skutočne málo v porovnaní s iPhone 4), je možný aj procesor ale ten až tak nechýba,
* Retina nebude :-) kto nechápe prečo, nech si vypočíta počty pixelov :)
* Facetime je veľká šanca, že bude (príslušný hardware samozrejme k tomu),
* vylepšené funkcie gyroskopu (to, čím iPad reaguje na otáčanie),
* USB – asi nie :-) a v žiadnej forme.
Zhodli sme sa v tom, že druhá generácia nebude príliš veľká zmena, pravdepodobne sa zostane u hliníkového šasi (aj keď zmena z prevej generácie iPhone na 3G bola bolestná – plastový zadok nič moc teda). Ak by došlo zmene šasi, tak jedine na plastový a to znamená zníženie výrobných nákladov, čo Apple robieva (prvá generácia iPhone ich mala väčšie ako vylepšený 3G).
Pozastavím sa ešte u USB: iOS proste nemá dokonalú softwarovú podporu pre USB zariadenia. Čosi málo vie obsluhovať cez Connection kit ale nie je to nič zvláštne. Strčenú pamäťovú kartu obslúži len ak pochádza z foťáku (špeciálne zložky atď.). Vie USB klávesnice. A to je skoro všetko.
Takže zostávajú nám už len dohady okolo uvedenia. Viacmenej sa zhodujeme, že by mohol byť predstavený začiatkom roka 2011 s tým, že predaj bude neskôr.
Môj tip bude ten, že druhá generácia nebude významná zmena. Zvonku bude taký istý a vnútri hlavne tá pamäť. Môže ale nastať situácia, že modelovú radu iPadov doplní nejaký ďalší iPad a tým to hasne.
Najhodnovernejšie informácie začnú unikať tesne pred uvedením, vtedy týždeň pred tým už budeme vedieť prakticky všetko. Blížiaci sa termín odhadujeme podľa zvyšovania počtu zdrojov informačných únikov. Zatiaľ sa premieľa iba jeden.

Môže sa Vám ešte páčiť...