iTunes je tak zlý

Niekedy sa musím smiať :-) Na rovinu a dopredu: iTunes ako program na desktope nie je výnimočný software. Trpí dlhoročným rozvojom a ešte k tomu v už zavrhnutom vývojárskom prostredí. Proste zle. Na macu trochu lepšie ako na PC.
listen-music


Na druhú stranu: nie je ničím výnimočný. Keď som pred rokmi mal snahu robiť si katalóg hudby, nevidel som rozdiel medzi tým, čo ponúka WinAmp, MediaMonkey alebo iTunes. Nakoniec tú robotu s vypĺňaním ID3 musím robiť všade. Radikálne iná situácia je, keď sa do týchto programov dostane muzika s pekne vyplnenými metadátami. Vtedy nemôžem povedať nič zlé.
Pretože sa traduje, že iTunes je zlý, tak noobovia ale aj geekovia majú tendencie hľadať nejaký jednoduchší spôsob. Niekde v pozadí kričí jedna dôležitá vec. Oni majú problém s metadátami svojich mp3 súborov. Organizáciu si robili skôr v súborovom systéme – čiže albumy sypali do fyzických zložiek ale samotné názvy súborov a nebodaj ID3 vôbec neriešili. U stoviek albumov sa to nedá.
V tomto stave sa v organizátoroch hudobnej knižnice zle pracuje a chceli by niečo, čím by si „otvorili“ priamo iPhone a rovno kopírovali náhodné súbory. To je viacmenej oprávnená požiadavka ale problém je inde.
mp3player
Považujú to za jednoduchšie riešenie. Obávam sa, že nie je. Pre nich je to intuitívne pretože chápu pojmy typu stromová štruktúra zložiek. Chápu, že hudba nie je vo WinAMPe ale kdesi v súborovom systéme. Neustále si pamätajú kam si to tam nakopírovali aby to hneď našli.
Naviac plne chápu, že aj ten iPhone má nakoniec niekde vnútri zasa len súborovú štruktúru vrátane zložiek. Rozumejú trivialite, že to treba proste preniesť z jedného miesta na druhé.
V prípade iPhone však treba použiť jeho otvorenie (jailbreak). Potom použiť nejaký magický software, naučiť sa ho používať, identifikovať postupy a aplikovať ich v tomto programe. Pravdepodobne sa k tomu ešte pridávajú ďalšie udivujúce postupy pomocou rôznych programov v iPhone.

Berte príklad iPhone a iTunes ako ilustračný, zmätok tohto typu je všeobecnejší. Geek abstrahuje od niektorých bodov postupu a propaguje ho ako lepší, lebo je jednoduchší. Lenže laikovi (noob) ten istý postup musí zahrnúť kompletne všetky body a paradoxne je vtedy zdanlivo jednoduchší postup omnoho zložitejší, náročnejší ako geekom zaznávaný oficiálny vzor. V našom prípade potreba preniesť hudbu z počítača do iPhone buď geekovsky jednoduchým postupom alebo laicky jednoduchým postupom pomocou iTunes.

A teraz si predstavte pedantne upravenú knižnicu v iTunes. V rutinnej prevádzke je prenos hudby do iPhone možno priviesť až do bezobslužnosti. Pripojím iPhone a počkám. A mám tam novú muziku (čaro smartlistov). O stupeň vyššie je systém playlistu synchronizovaného s telefónom. Na počítači v iTunes (bez pripojeného iPhone) kedy ma len napadne hádžem do tohto playlistu muziku (áno aj z miest mimo iTunes knižnice – ten ich zároveň importuje). Na záver dňa pripojím iPhone a všetko sa samo poprenáša. Na konci tohto všetkého je niečo veľmi podobné strkaniu USB storage (flešky). Prepojím iPhone, vojdem (v Tunes) doň a priamo kopírujem naň hudbu (to je najnepohodlnejšie).
Keď si poriadne zanalyzujem tie vraj pohodlnejšie spôsoby aké sa snažia (na fóre iPhone.cz) neustále niektorí riešiť, nemusím byť génius a vidím o aké množstvo krokov a zložitých operácií narastie táto požiadavka. Musím to jailbreaknúť. Musím mať akýsi iFile. Musím mať nejaký importovať do knižnice. Musím vedieť ovládať SCP klienta. Musím poznať IP adresu iPhonu. Heslo.
Kvantum podivných vecí, ktoré sú úplne mimo jednoduchého: zoberiem album a hodím ho na „iPhone“.
Z uvedeného sa zdá, že propagujem ten mizerný črep iTunes. Ale vôbec nie. Denne nadávam, ak ma prepadne mánia doplniť obaly albumov. Ak musím meniť ID3. Alebo počúvam netopierov, ktorí milujú FLAC (a zároveň mne je divno, lebo v čom sa skvalitní môj dojem pri počúvaní mp3 či FLAC v iPhone). Alebo objektívne, keď hromadne editujem tie metadáta, tak naskočí modálne okienko a iTunes musí sám pracovať (nefunguje multithreading), ja musím čakať a neviem ani pauznúť pustenú skladbu.
Zaradenie jedného albumu do knižnice trvá podozrivo dlho. Dalo by sa menovať. Ale to so samotným manažovaním obsahu iPodu v iPhone ani veľmi nesúvisí. Ten sa mi skôr zdá byť premyslenejší ako púhe kopírovanie medzi zložkami.
Obľúbil som si smartlisty. Mám rád sledovanie počtu prehratí skladby, dátumy pridania, posledného prehrania a podobne. Využívam to na robenie rôznych zvláštností. Mám napríklad smartlist (proste playlist), ktorý vyzobáva z knižnice skladby, ktoré som ešte nikdy nepočul. Obmedzí ich počet na znesiteľných 25. Pri synchronizácii sa proste prenesie do iPhone. Akonáhle skladbu vypočujem, tak prestane vyhovovať podmienkam filtra tohto smartlistu a vypadne z neho. Perfektné ak mám chuť vypočuť si niečo neotrepané.
Mám aj smartlist najpočúvanejších (dodal rovno iTunes) a z neho som si upravil pridaním ďalšej filtrovacej podmienky, že síce moje obľúbené ale rozhodne som ju nepočul aspoň mesiac. Vyplnené žánre, vyplnené roky vydania, to všetko je potrava pre samočinné playlisty.
Manuálne zámeny obsahu v iPode robím dosť málo (nejaká tá stála zostava tam je).
Keď už dnes pozerám na všetky možné zariadenia, ktoré vedia prehrať hudbu, tak vždy myslím na to, aby mi vedeli zaznamenávať počty prehratí skladby, dátumy a podobné veci. A keby to vedeli zaznamenávať rovno do knižnice iTunes, tak také zariadenie vyhralo. Ona totiž iTunes knižnica nemusí byť uložená v samotnom počítači. Aj databáza týchto údajov aj mp3 môžu byť na NAS. Ostatné zariadenia majú kedykoľvek možnosť DOKÁZAŤ mi, že vedia trochu viac ako browsnúť akési súbory v nejakej stromovej štruktúre zložiek.
Mali by už konečne robiť niečo preto, aby som si hudobnú knižnicu užil a mal prehľad o tom, čo z nej počúvam a nepočúvam.
Nikto mi nemusí popisovať aké výhody má spravovanie cez USB storage. Roky som mal mp3 prehrávače s touto vymoženosťou. A ani jeden nevedel robiť práve tie záznamy o tom, čo som počúval. Boli to len hlúpe flešky.

Môže sa Vám ešte páčiť...