Naozaj je MHD žiarivá skvelá voľba?

Keď príde na to, že sa kdesi v pekle diskusií na SME.sk začne svätý boj teroraktivistov, tak počúvame argumenty ako „MHD je ekologickejšie“, „jazdite MHD“ ako všeriešiace závery na všetky problémy aj tie, ktoré si vymysleli oni sami. Toľko folklór diskusných všadebolov. Pozrime sa na ceny MHD. Obmedzím sa na Bratislavu a prepáčte mi to. Nevyhadzujte mi na oči iné prípady, tento článok neobsiahne tému komplexne a tak zostaňme v užšom rozsahu veci.


Výfukové plyny a zlý zlý CO2
Už som to nakrátko spomenul, kdesi na dfensovi boli uvedené údaje splodín tohto plynu. Len pripomeniem: vlak je na tom najhoršie (a to musí byť obsadený do posledného miesta), autobus a automobil sú na to porovnateľne (nedá sa teda nijako argumentovať, že by bolo čokoľvek ekologickejšie). Čítajte podrobnosti v predošlom článku. (ak máte niečo proti, zverejnite článok na dfensovi).
Prosím nesplietajte mi tu o ekologickejších električkách či trolejbusoch. Tie vlaky sú totiž záťažou najhoršie a podotýkam elektrinou poháňané. Zlé, čo?
Ekonomika – ľudia robia to, čo je lacnejšie a výhodnejšie
Nie naopak. Každý, čo si myslí, že si kúpim „neatómovú elektrinu“ a ešte k tomu drahšiu o cenu zariadenia, ktoré mi ju filtruje, tak žije v bludoch. :-) Nemôžem si ten istý (!!!) produkt či službu dobrovoľne kúpiť drahšiu. Nebudem za to isté platíť dvakrát. Nebudem platiť službu, ktorú nevyužívam. Po žiadnej aktivistickej hystérií či „presviedčaní“ sa nestane, že to urobím.
Práve preto teroraktivisti radi lobujú v prospech zužovania „obojkov“ svojim spoluobčanom vo forme rôznych „aktivistických“ zákonov a nariadení. Preto máme občas pocit ako by nás zaháňali kamsi do oplotených košiarov, kde odrazu zisťujeme, že ľúbivé čiastkové opatrenia sú len puzzle obrazu pekla. Tu zakážeme fajčenie v najhorších pajzloch, tu dáme pomstychtivcom do rúk možnosť bonzovať… tým najhorším sa dokonca podarí dostať funkciu.
Jazdime MHD
MHD je v istom období života dokonalý dopravný prostriedok. Môžem doň nasadnúť po trojhodinovke v pivárni. Dá sa v ňom driemať a baviť sa s kamarátmi.
Doteraz časť ľudí žije v dojme, že je to „socka“ a náklady jednej osoby na prepravu sú nízke, skoro ako sociálna výpomoc.
Pred rokmi som si nakoniec zobral do rúk kalkulačku a pozrel som sa na ceny „električeniek“. Porovnal som ich s cenami jednorazových lístkov. Chcel som vedieť nakoľko je električenka výhodná. Upozorňujem, že viem o ohlásených zmenách. Podotýkam, že moje výpočty to len zhorší.
Nateraz máme električenky výhradne „neadresné“, platí na nejakom obrovskom území a je jedno, kde nasadnem, kde vysadnem. Drvivá väčšina ľudí však potrebuje jednu trasu. Ráno tam, po práci naspäť. Drvivá väčšina inú trasu nevyužije a ak, naozaj sporadicky. Hádajte sa so mnou, myslím si to. Väčšina ľudí sú totiž zamestnanci s pevným miestom výkonu práce.
S týmito východiskovými podmienkami som sa pozrel na preplatené „električenky“.
Jednorazový lístok na 15 minút jazdy stojí 50 centov (návrh hovorí o 80 centoch)
Nebudem premietať vízie o tom, koľko ľudí potrebuje viac ako 15 minút. Neviem to odhadnúť.
Predplatných lístkov je viacej druhov a zjednodušme si to nákupom ročnej eletričenky s nádejou, že práve tento bude najviac výhodný. Tá je ešte rozdelená podľa pásiem (v návrhu sa to zruší) a zoberme si najlacnejší za 200 eúr.
Predpokladajme, že do práce chodím 200 dní v roku. Potrebujem DVE cesty. S električenkou je to 1 euro denne. S jednorázovým lístkom je to 1 euro denne. Kde je presne tá výhoda električenky? Čaro ohlásených zmien sú v tom, že asi na to ľudia prišli a tak zvýšia jednorazové lístky. Je to vychytralé, lebo nikto nebude namietať, že by jednorázovky mali byť výhodné. Stále totiž žijeme v predstavách ako sú električenky výhodnejšie (množstevná zľava, dopredu zaplatené atď. atď.). Bludy.
Celosieťová električenka za 240 eúr je ešte drahšia a zrejme sa oplatí ľuďom, ktorí majú dlhšie cesty. Jednorazový hodinový lístok stojí 70 centov. Takže je to 1,4 eura voči 1,2 eura. Takže ja ušetrím celých 40 eúr a popritom hromadnej doprave električenkou dopredu oznámim, že si môžu moju osobu na celý rok naplánovať v trasách, kapacitách či investíciach ako istého klienta (bez ohľadu na to, či fyzicky jazdím v MHD).
V cenníku je ešte „luxusné“ prevedenie za 716,99 eúr. Námatkou som prepočítal návratnosť a musel by som jazdiť tri a pol hodiny denne v autobusoch, električkách či trolejbusoch aby to malo aspoň porovnateľnú využiteľnosť v jednorazových lístkoch. Šialené?
Spočítajme si to
Ceny MHD sú vychcané a „električenky“ sú pre klienta nevýhodné a musel by ňou jazdiť intenzívne a to viac ako dvakrát denne. Čiže určite by v nej mal stráviť nie jednu hodinu ale ďaleko viacej. Jazdenie v nej nie je ani významne ekologickejšie.
Budúce zmeny
MHD zdražuje a to jednorazové lístky. Ten najlacnejší pôjde z 50 centov na neuveriteľných 80c. Zlikviduje sa tým „konkurent“ električenkám. Tie zdražejú tiež.
Čo by bolo skutočne prospešné
Pokiaľ by nám naozaj šlo o vec a mali by sme zájem o výhodné využívanie MHD, tak zlikvidujeme monopolnú cenotvorbu a štruktúru služieb prekopeme. Je záujem ľudí dostať k využívaniu MHD? Aby sa pridali ďalší? Alebo len chceme dojiť tých, ktorí už ňou jazdia?
# neexistuje „celosieťová“ potreba ľudí, väčšina potrebuje jazdiť do práce a domov,
# dve pásma je výmysel od stola, ani nahradenie jedným pásmom nič nerieši,
# predplatené lístky potrebujú „jednotraťovky“, určím si trasu, ktorú potrebujem jazdiť a k tomu dostanem cenu, ktorá bude ZLOMKOM ceny jednorázového lístka. Určite nie dnešných 80 – 100 %,
# 15 minútové či hodinové lístky sú evidentne používané domácimi, tak ho do psej matere nezdražujte na úroveň jazdy v dlhej limuzíne
# ako turista (predpokladám) mám radšej celodenný (poldenný), tak si zariaďte aby tieto lístky dostávali v rámci služieb turistov (kúpi si letenku do Bratislavy a v rámci nej má MHD lístok a pod.)
Tiež si myslíte, že celotraťové električenky sú nezmysel? Chcete, aby MHD bolo výhodné a atraktívne? Malo by byť výhodnejšie ako iné spôsoby dopravy a malo by sa nám oplatiť vlastniť električenku aj v prípadoch, že používame zmiešané formy dopravy? Ja všade hovorím áno.

Môže sa Vám ešte páčiť...