Apple pracuje na televízore budúcnosti

Áno, najsilnejšia fáma, ktorá je tu už niekoľko mesiacov, je televízor od Apple. Aj v životopise sa Jobs vyjadril, že „to rozlúskol“. Média sa na tom teda teraz priživujú a snažia sa buď variť z vody alebo premieľajú polooverené fakty či tie odvážnejšie získavajú informácie sami. Faktom asi je, že Apple skutočne pracuje na „televízií budúcnosti“.

Faktom je, že televízory či televízia potrebuje „predefinovať“. Oboje. Aj samotné prístroje aj samotné televízie. Sme akomsi prechodnom období od analógu do digitálu. Lenže ten je akosi na polceste, akoby sa zubami nechtami držal analógových zvykov a snažil sa ich napasovať do digitálnych čias. Takže sa vymysleli setoboxy, ktoré to ešte viac „zmiatli“. Sú to totiž v skutočnosti počítače ale zneužité. Znásilnené a obrané o všetko, čo by mohli vedieť.

Mám doma napríklad setobox, ktorý „frčí“ na optické káble, vlastne je to už streamovanie. A niečo podobné zrejme plánuje do „svojej“ televízie zabudovať Apple. Chce však určite vyrobiť svoj vlastný prístroj „televízor“ alebo chce konkurovať „televíziam“? Vie to niekto?

Médiá zatiaľ básnia o zapojení Siri do jej ovládania, no táto otázka je podľa mňa nateraz nepodstatná. Vieme, že Siri existuje, že funguje a že ju určite Apple skúsi „vopchať“ všade, kde sa ukáže užitočná.

Urobí teda Apple „len“ niečo ako predplatenú službu k zásobe svojich filmov a seriálov? A k tomu len prispôsobený prístroj? Alebo naozaj sa zaradí do segmentu výrobcov televízorov? A do klasického televízora len zabuduje „počítač“, ktorý prinesie úplne iné rozhranie pre jeho ovládanie?

Veľa otázok.

Na budúci rok však určite príde iPad 3. Určite iPhone 5. No dobre aj tie názvy sme si zatiaľ len vymysleli. Som si skoro istý tým, že líniu tabletov budem pozorne sledovať. Pravdepodobne aj iPhone. Čoskoro príde aj čas na výmenu počítača (mám mini z polovice roka 2009) a tak rok predtým už musím vedieť, čo stojí za to.

Mal som tento rok v rukách pár prístrojov od firmy Samsung. Niekoľko TV monitorov a chvíľu som sa bavil s ich verziou moderného rozhrania. Smart TV. Dobrý koncept prítomnosti, ktorý je podľa mňa nespravodlivo zatlačený v rozhraní týchto prístrojov. Akési testovanie priamo v konečných výrobkoch. Táto záležitosť má potenciál zlikvidovať rôzne NMT krabičky ale pochopiteľne to neurobí.

Podľa toho, čo viem, je segment televízorov v kríze. Kto chcel telku, už ju má a neplánuje si kúpiť novú. Kto má čojaviem 42″ LCD, tak do nej vrazil pred pár rokmi pár tisíc a aj keď dnes stoja pár stoviek, neurobí nič. V technologickej oblasti nie je totiž čo ponúknuť.

Možno v software, rozhraní a ovládaní. A možno skôr v tom ako sa dostávame k obsahu v tomto médiu.

Môže sa Vám ešte páčiť...