Kontoviny

Na počiatku bol web a k nemu neskôr veľký programátor ukryl jeho sladké ovocie pod konto. Kto ho chcel, musel si vybaviť kľúčik k jeho webu a keď sa ich nazbieralo priveľa, zamyslel sa iný veľký programátor. Spravím vám jeden kľúčik k skrinke, kam schováte všetky svoje ostatné kľúčiky. A hneď sa pridal ďalší veľký programátor, ktorý si povedal, že nepotrebujeme toľko kľúčikov a pridal ďalší web a k nemu vymyslel kľúčik.

Tak nejako vznikol nápad vytvoriť OpenID ale aj iné univerzálne systémy, kam by ste sa zaregistrovali. Ostatní majitelia webov sa mali vzdať vlastného systému na kontá a previazať to s univerzálom.

O takýchto systémoch sa už popísalo naozaj veľa a hlavnou myšlienkou je fakt, že OpenID vymysleli tí istí programátori, ktorí dovtedy vymýšľali dokola koleso (prístupy cez konto k webom) a pravdepodobne sa minuli. Nie programátori :-) len netrafili presne to, čo by naozaj pomohlo.

Spomeňte si, založili ste si vôbec OpenID? Áno? Ste neprogramátor a nie ste ani fanúšik technológií? Trafil som? A teraz zákernosť: myslíte si, že skutočne môžete OpenID použiť „kdekade“? Trafil som, odpoveď znie nie?

Google vymyslel niečo podobné, síce obmedzené len k jeho službám, no ďaleko účinnejšie. Jeho Google Account musíte používať ak chcete ktorúkoľvek čo i len jedinú jeho službu.

Dokonca Facebook účet má väčší zásah ako systémy podobné na OpenID.

Má cenu klásť si otázky ako oživiť OpenID? Čo mu chýba a čo by mu pomohlo? Myslím, že nie.

V momente ako mi začne prerastať počet kônt cez hlavu, rozhodne tento akútny problém nemôžem previesť na to, že si založím účet na OpenID. Takto to nefunguje. Ja mám totiž desiatky účtov a práve tu mi OpenID nepomôže. Aj za ideálnej situácie totiž nahrádza a vyhadzuje existujúci účet na danom webe. Aj keby bol autor webu, ktorý dokáže login cez OpenID previazať s iným kontom, tak nemám o tom žiadnu informáciu – neplatí to všeobecne.

OpenID mi ani nesústredí všetky moje kontá – na to slúžia rôzne „peňaženky“. A práve tie vlastne fungujú oveľa lepšie. Aj keď aj tie je zaťažko vysvetliť úplnému laikovi, no aspoň riešia problém v okamihu ako pocítim jeho existenciu.

Môže sa Vám ešte páčiť...