Ako nastrihať podcast v Garageband

Chcel by som motivovať ľudí s mikrofonickým hlasom, ktorí sa rozhodujú, že by aj chceli robiť nejakú reláciu ale majú obavy z náročného technického spracovania surovej nahrávky do aspoň trošku učesanej podoby. Chcem zároveň ukázať, že podcast nemusí byť len „mp3“ ale v skutočnosti môžete do zvukovej nahrávky vložiť obrázky, rozdeliť ju na kapitoly a dokonca umožniť ľuďom pri počúvaní podcastu kliknúť na odkazy (napr. keď v relácií spomínate nejakú stránku). To všetko ide spraviť a ja to ukážem v nástroji Garageband.

Ako prvé je nutné opustiť formát MP3. Ten umožní nanajvýš otagovanie v ID3 a ak už ho chcete používať, tak VŽDY svojmu podcastu vložte CoverArt (obrázok albumu), náležite vyplňte všetky relevantné tagy, najmä Genre, názov, autor a ako album tiež zvoľte aspoň názov svojho webu. Pre triedenie podcastov na disku poslucháčov je to pomerne dôležitá vec. Aj samotný obrázok hovorí o tom, čo je témou. Je škoda to nevyužiť lebo väčšina poslucháčov tieto údaje vidí.

Pre ešte väčšie možnosti sa oplatí pozrieť na formát M4A. Je to kontajner s možnosťami „premietať“ CoverArty za sebou v rámci kapitol. Tie si predstavte ako časové úseky audiozáznamu. Sú pomenované, majú svoj obrázok (300x300px) a dokonca aj URL na kliknutie. Mám skúsenosť, že WordPress s príslušnými pluginmi vie dokonca zobraziť pri prehrávaní aj príslušný text článku. Napríklad moje podcasty sa mi v iPhone zobrazia aj celým textom článku.

Obava, že by práca v GarageBand presahovala vaše schopnosti sa môže znížiť vo videu ukazujem moju približne 30 minútovú prácu so strihaním záznamu. Surový videozáznam mal asi 15 minút, niečo som zrýchlil či vystrihol, aby výsledok mal tak päť minút a nenudil by som vás zdĺhavou inštruktážou.

Pred GarageBandom samozrejme musíte nájsť nejaké sprievodné obrázky, pripraviť si text na nahrávku, nahovoriť to, uložiť nahrávku na počítač. To by ste už samozrejme mali dokázať aj sami.

Ako vidíte, s GarageBand nemusí pracovať len hudobník ale je to komfortný nástroj, ktorým s minimom skúseností rýchlo vytvoríte podcast, ktorý pôsobí nadpriemerne. Ja viem, že som sa obmedzil na nástroj z platformy Apple, no za mojej éry s Windows som sa takýmto softwarom nezaoberal a veľa som inštaloval, reinštaloval a hľadal všelijaké kodeky, utilitky či nástroje na riadenie ventilátorov procesora. Teraz už mám viac času skúmať veci, ktoré mi pomáhajú čosi vytvárať. Pevne verím, že podobný nástroj na strih podcastu nájdete aj bez Macu. Ak áno, vydajte podobný článok s ukážkou ako sa strihá podcast na Windows.

Preto veľmi dúfam, že sa odhodláte a rozbehnete nejaký pekný projekt, ktorého súčasťou bude slovensky alebo česky nahovorený podcast. Mal by som len jeden tip: hodinové relácie radi počúvajú absolútne oddaní fanúškovia. Za normálnych okolností je lepšie sústrediť sa na kratšie útvary, ktoré sa dajú prípadne vypočuť napr. cestou v MHD alebo popri počúvaní muziky (hudbu poprekladáte podcastami).

Akonáhle sa vám podarí urobiť viac ako 5 minútový záznam je veľmi dobre urobiť v ňom prestávku a určite nehovorte v kuse bez akéhokoľvek predelu (jingle, kúsok hudby). Nerobte predlhý úvod so znelkou.

Môže sa Vám ešte páčiť...