Štvrtý deň: čierna klávesnica na ultrabooku Acer

Včera som sa ultrabooku skoro nechytil a aspoň viete, že ho môžete smelo nechať pár dní v sleepe. Dnes som sa chcel venovať písaniu tohto denníčka tak, že si otvorím CMS a napíšem to rovno na ultrabooku. Že som vám prezradil, čo som nemal? Že to píšem na mojom domácom mac mini? Sakra. Ale ja to nakoniec vysvetlím. Koniec koncov ešte sa nikto neozval a ja vraciam úder. Tento zápis je naozaj napísaný na Acer Aspire S3. Dokonca v úplne pohodlnej polohe v sedačke pred televízorom. O chvíľu vám aj napíšem ako je to s jeho zahrievaním.

Tak asi budem musieť napísať, prečo som vlastne nepísal svoj denníček s ultrabookom rovno na ultrabooku. Je to prosté. Nemá podsvietenú klávesnicu a zároveň je mierne odlišná od toho, na čo som zvyknutý. Netriafal som na niektoré dôležité klávesy a pre ten deň som naozaj nemal náladu riešiť práve toto. Dnes som sa však rozhodol, že to prekonám.

Ultrabook Acer Aspire S3

Vlastne už tento odstavec píšem mojou obvyklou rýchlosťou a pod prstami cítim už len to, že je to o niečo iná klávesnica. V prvom rade klávesy sa snažia nevydávať žiadny zvuk. Je to ako keby padali veľké kvapky dažďa na hrubú celtovinu a vy by ste mali v ušiach vatu. Zrejme ideálny stroj do postele pre grafomana alebo programátora, ktorý ešte neprogramuje myškou.

Ultrabook Acer Aspire S3

Pokiaľ to zhrniem, tak práve pre nočného psavca je podsvietenie klávesnice zaujímavá vlastnosť. Bohužiaľ ju Acer Aspire S3 nemá a ja sa snažím písať potme aj bez toho. Celkom mi to ide a problémy by nastali okamžite, ako by som potreboval rôzne zátvorky, lomítka či čo i len rolovať stránkou. Píšanie takéhoto textu je ok.

Ultrabook Acer Aspire S3

Akonáhle mám ultrabook rovno na tele, tak sa viditeľne zahrieva čo ešte necítim ale ventilátor už počujem a nevypína sa. Nezapínal som žiadne úsporné režimy, nemám na to čas a chuť. Tak alebo onak ak vyhlásim niečo o výdrži aspoň budem vedieť, že úsporným režimom ich môžem iba zlepšiť.

Ultrabook Acer Aspire S3

Čakať, že ultrabook bude mať čo i len trošku štandardnú klávesnicu je prehnané a naozaj ju nemá. Avšak podarilo sa im aspoň ponechať klávesy s písmenami tak ako si ich potme pamätám. Funkčné klávesy sú už na prvý pohľad netradičnejšie. Celkom elegantne sa vyriešili šipky, dajú sa naslepo prstami nahmatať podľa pravého širokého Shiftu. Aj keď sú „obložené“ ďalšími dvomi klávesami, tak ešte ich funkcia (PgUp a PgDn) nie je tak deštruktívna ako keby tam nejakého blba napadli Delete či Escape.

Ultrabook Acer Aspire S3

Šípky na klávesnici skombinované s Home, End, PgUp a PgDn

Šipkové klávesy majú aj funkciu s prehadzovačom (Fn) a dokonca celkom logicky. PgDn a PgUp sa menia na Home a End. Šípky zasa na hlasitosť a jas. Oboje príliš nepotrebujem. Nechápem prečo zostala klávesa Pause Break. Poznáte niečo, kde sa používa? Naopak oceňujem ľavý široký Shift, čo vie nahnevať aj datlových pisateľov.

Ak je klávesnica tichá a ohľaduplná, tak naopak mnou pochválený trackpad je pri klikani hlasný. Pritom by stačilo, aby len potichu lupol pod prstami.

Ultrabook Acer Aspire S3

Je vidieť, že použitý Windows 7 je stále zamotaný kdesi v časoch posledných 20 rokov a núti ma napríklad nad pidiikonkami v tray opito triafať a zároveň premýšľať či ľavý alebo pravý klik. Na trackbacku sa to robí trošku ťažšie. A to poznám ľudí, ktorí nepoužívajú akceleračne nastavenú šípku myšky a ich poziciovanie myškou musí byť utrapením. Teda… oni do tray skoro nikdy nechodia…

Ešte si rýpnem do W7: tie ikonky navrhoval asi ten istý team čo robí vizuálnu identitu Svedkom Jehovovým a akoby mi sem nalepili stránky zo strážnej veže. Väčšina ikoniekje podivná. Mám tu bledomodrý štvorec, asi krabica a na nej biely trojuholník v oranžovom kruhu. Vraj je to Windows Media Player, nie varovanie pred chemickým jedom. O čo lepšie je to ale oproti výtvarnej katastrofe, ktorej vplyv je vidieť na každom Androiďákovi.

Počas písanie tohto príspevku som pocítil jemné zvýšenie teploty v ľavej časti spodku ultrabooku, čo považujem za normálne. Je to podobné ako u nového iPadu a teda skôr očakávané. V úplnom nočnom tichu je už iba počuť ventilátor ako jemné šumenie. Pevne dúfam, že je to konečná hladina hluku ventilátora a nebude sa ma snažiť prekvapiť.

Môže sa Vám ešte páčiť...