Dynavix: česká navigácia pre iPad a iPhone

Dostal som, vďaka ponuke českého Dynavixu serveru iphone.cz, českú navigáciu s mapami ČR, SR a Nemecka. Dynavix je firma sídliaca v Prahe a zaoberá sa navigačnými zariadeniami. Na iphone.cz fóre sa pred pár mesiacmi začali aktívnejšie venovať fanúšikom iOS zariadení. Pred Vianocami nám nakoniec poskytli promokódy a aj ja som využil možnosť získať takto nielen navigáciu zadarmo ale hlavne som uspokojil zvedavosť. Môže sa Dynavix rovnať vyhláseným navigáciám, ktoré poznáte po mene omnoho lepšie? Uvidíme.

Dynavix je klasická navigácia akú očakávate a akú zrejme poznáte od iných výrobcov. To je samozrejme dobre, nemusíme trpieť prehnanou inovatívnosťou neobvyklého prostredia a správania sa. Podrobnejšie o vlastnostiach samotný výrobca (anglicky, nenašiel som českú verziu webu).

Pretože je česká, tak si môžete byť istí podporou českého a slovenského jazyka. Rozhranie si teda môžete prispôsobiť a čakajú vás obligátne možnosti ako jazyk rozhrania, jazyk hlasového sprievodcu, nočný a denný režim. Dynavix navigovať na pozadí pričom si túto možnosť môžem zablokovať. V prostredí s výpadkami GPS možno aj vypnúť neustále otravovanie oznamami o jeho strate, podobne ako hlásenie o prekročení rýchlosti.

POI sú v Dynavixe rozvinuté v očakávanom prevedení a v nastavení si zvládnete zafajkať skupiny (kategórie) záujmových bodov na ktoré budete upozornení a to v nastaviteľnej vzdialenosti. Pre každú kategóriu POI zvlášť vzdialenosť, pípnutie (výber z deviatich zvukov).

Vzhľad je opäť viac či menej obvyklý, rôzne farebné témy, popisky ulíc, 3D budovy, autozoom. Všeobecné nastavenia pre trasy sú znova rovnaké ako všade: vyhýbanie sa plateným úsekom, mýtu, ďialniciam a lokálnym cestám. Nakoniec až otravná funkcia polohy miesta Domov. Poteší možnosť v osobnom nastavení vytvorenia vlastnej kategórie POI.

Menej obvyklé je menu Extra a v ňom hlavne tlačítko Pomoc. Je to len zdôraznená osamostatnená funkcia, ktorú som už spomínal. Slúži na to, aby ste nemuseli kvôli POI ako Benzínová pumpa, Polícia, Nemocnica či Autoservis zložite pátrať v mape. Tlačítko Pomoc automaticky berie aktuálnu polohu a veľkými tlačítkami s názvami týchto kategórií POI zobrazí tie najbližšie. Otázka je, či si používateľ v kritickej chvíli na túto funkciu spomenie. Pamätám si na vlastné skúsenosti, že v dusnej atmosfére auta pri riešení problému, som si na GPS ani nespomenul.

Z obrazovky mapy navigácie (po jej spustení! sa do základnej ponuky dostanem dotykom kamkoľvek na obrazovke a zobrazí štyri veľké tlačítka a spodnú lištu.

Veľké tlačítka sú Nájsť cieľ s ponukou očakávaných možností ako je priame zadanie adresy, výber z obľúbených pozícií (ktoré si označíte pri predošlom používaní navigácie), fulltextové vyhľadávanie (snaží sa podľa zadaných slov hľadať v POI s ohľadom na vzdialenosť) nasledované Bodmi záujmu (čo je opäť pohľad do POI), Nedávne pozície (automaticky si pamätá to, čo sme navigovali naposledy) zakončené možnosťou priamo zadať GPS súradnice. Osobne by som tieto možnosti trochu zredukoval a pokúsil sa GUI navrhnúť tak, aby som úlohu „Nájsť cieľ“ nemusel v strese skúmať prechádzaním takto dlhej ponuky možností. Navigácia by dokonca mohla rozpoznať, či sedím doma a v kľude premýšľam nad budúcimi trasami alebo som zúfalo stratený v aute v cudzom meste.

Základom pre prípravu trasy je naozaj už prvá možnosť Nájsť cieľ. Pokiaľ si doma skúšate trasy (a robíte to, čo obvykle robím aj ja), tak po zvolení cieľa stačí ťuknúť na obrazovku do hlavného menu a v položke Trasa si simulovať navigáciu a hlavne pridať medzi základné body Štart a Cieľ ďalšie, ktorými ju chcete modifikovať. Spôsob, akým to Dynavix robí, sa mi páči. Je však vhodný na domáce plánovanie. Preto je tu možnosť uloženia navolenej trasy.

Škoda však, že takto uložené trasy sú zastrčené kdesi hlbšie v menu a práve napríklad v menu Nájsť cieľ ich nenájdem napr. medzi Obľúbené (ktoré slúži iba na POI). Pokiaľ uvažujem o tom, že si do navigácie krvopotne našmudlám trasy na rok dopredu, tak v tomto som predsa len trochu obmedzený rozhraním Dynavixu. Pravda však je, že omnoho častejšie je hľadanie konkrétnych miest a tak miesto naplánovania trás je lepšie do obľúbených nasypať miesta, kam plánujem ísť a rozhodovať sa už „za behu“. Na plánovanie autotripu by som už asi zvolil radšej kombináciu navigácie a nejakého itinerára v inom dokumente.

Ďalšia položka hlavného menu je obligátna Mapa a nemá cenu ju príliš zložite popisovať. Dáva to, čo dáva a myslím si, že túto funkciu si viac užijete na iPade. Práve túto položku majú radi spolujazdci v momente, keď sa stratíte na ceste. Podáte im iPad a nech sa pokúsia podľa mapy zorientovať.

Pokiaľ ste pedant a vo svojich kontaktoch (klasických v iPhone či iPade) máte aj adresy, tak Dynavix ich vie načítať a môžete nakoniec navigovať aj týmto spôsobom. Ďalší dôvod aby ste sa starali o zoznam svojich kontaktov.

Obrázkovú galériu a videá ukazujúce možnosti nájdete na webe Dynavixu.

Za menej tradičné a o to zaujímavejšie možnosti považujem napríklad možnosť importu DATABÁZ POI. To sa robí cez iTunes po pripojení iOS zariadenia. Najlepšie to ukáže video výrobcu:

Náročnejšieho používateľa táto možnosť samozrejme zaujme, pretože na webe je veľa záujmových skupín, ktoré si tvoria na mapách svoje databázy bodov a rozhodne by chceli mať možnosť ich importu do automobilových navigácií. Takto máte aspoň možnosť manuálneho individuálneho načítania, aj keď si osobne myslím, že cesta budúcnosti je väzba navigácií k týmto možnostiam cez internet tým, že vlastníci databáz POI sa „napoja“ na cloudy výrobcov navigácií. Z našich prístrojov by sme potom mohli priamo vyberať nezávislé databázy POI.

Hlavnou vymoženosťou Dynavixu je univerzálne použitie na iPade či iPhone. Netuším však nakoľko je možné používateľské nastavenia „zdieľať“ (napr. cez iCloud). Aj tak je však vynikajúce vedieť, že kupujem navigáciu pre obe moje zariadenia a môžem si sám vybrať, ktoré z nich použijem.

Z toho dôvodu ma doteraz ničím výrazným Dynavix neprekvapuje vo svojej verzií pre iPhone. Tradičná, očakávateľná a tým pádom nepopletie. To všetko očakávam a chcem.

Verzia pre iPad je viditeľne čerstvá vec a rozhranie je síce „ipadovské“ ale v skutočnosti je to hlavne „nazoomované“ rozhranie z iPhone. To by nebolo zlé, no už by som čakal jemnejší raster samotnej mapy. V tomto ohľade je pohľad môjho spolujazdca s iPadom obmedzený. Nedokázal som totiž mapu nazoomovať tak, aby som videl trebárs celú štvrť mesta a dokázal sa v nej rýchlo zorientovať.

V tomto je bohužiaľ nedostižným vzorom mapa Google. Či by nestálo za reč v zobrazení mapy nejakým spôsobom využiť v Dynavixe aj Google mapy? Neviem posúdiť, rozhodne je však iPad verzia navigácie ešte v polovici svojej cesty. Ako som spomínal, iPad je vhodnejší do rúk spolujazdca a treba si pri návrhu navigácie predstaviť ako používa klasickú papierovú mapu a ako kooperuje spolujazdec s vodičom.

Pevne dúfam, že súčasní majitelia sa tento rok dočkajú update aplikácie hlavne kvôli jej iPad verzií. Nechám sa prekvapiť a pokiaľ sa tak stane, určite sa ozvem.

Ako je už na iOS tradíciou, navigácie sa predávajú ako niekoľko samostatných aplikácií rozdelených len podľa toho, aké mapy obsahujú. Zoznam Dynavixu je teda najlepšie overiť na webe u výrobcu.

Medzi najzaujímavejšie ťaháky Dynavixu je tak výborné pokrytie popisných čisiel ulíc, záujmových bodov v Ćeskej republike, za čo vďačí českému pôvodu. Ja k nim pridávam rýchlosť samotne aplikácie. Aspoň na mojom iPhone 4 neštartuje príliš dlho, čo mňa mimoriadne teší.

Dynavix navigácia pre iPhone a iPad

česká klasická autonavigácia typu turn-by-turn s význačnými vlastnosťami ako je Clever Route, import POI, panelom Pomoc a rozsiahlejšími možnosťami štýlov rozhrania.

iTunes

Web výrobcu: iphone.dynavix.com

Autor: Robert Madaj, písané pre spravodaj.madaj.net a iphone.cz

Môže sa Vám ešte páčiť...