Stádo mustangov

Sú autá, ktorým nebudem nikdy poriadne rozumieť. Prečo ma chváti práve Mustang, to nikdy nikomu poriadne nevysvetlím. Možno zčasti aurou amerických muscle cars ale v tom to vlastne nie je. Luxusný dojem? Musím sa zasmiať, stačí fotka interiéru. Lenže stačí chvíľa, vidím ho na parkovisku, nebodaj ide mojim smerom a mám pekný deň.

Historicky a behom

1964-mustang

Prvý sa zdá vždy najkrajší a neprekonateľný. No tomuto by nebolo treba použiť subjektivnu nostalgiu. Skutočne je to tak dobrý tvar, že mu hádate rok vzniku kľudne oveľa neskôr. Nasledujúce modely totiž neboli dizajnovým zázrakom.

Pred nimi ale príde posledný voz, ktorému pruhy slušia bez gýčového podtónu v hlase.

1965-mustang-shelby

Aj keď toto je tá klasika, nie je to ten Mustang, ktorý ja obdivujem aj ako voz na použitie. Pozrime si ale niečo, čo ja rýchlo prelistujem ďalej a bez záujmu.

1973-Eleanor

Eleanor, legendárny voz a kľudne ma oprite o stenu no nepáči sa mi. Podľa mňa predznamenala čosi ako pád Mustangu na okraj záujmu.

1985-mustang

Tomuto autu kľudne poviem Ford Sierra alebo čo to brázdilo 80te roky so zbotlíckymi mäsiarmi po socialistickom Slovensku. V Amerike to mali ako Mustang. Nemôžem za to a toto bolo dno Mustangu.

2002-mustang

Opuchnutá karoséria zdanlivo mŕtveho modelu. Už len počkať na súdneho obhliadača aby po pitve určil spôsob úmrtia. Podľa mňa nekonečná nuda. Onedlho však z Mustangu povstalo niečo šokujúce.

2005-mustang

Táto mrcha ma fascinuje. Už som písal, že mi spôsobuje kómu už len pomyslenie na to, že by…

Nádherne tvarovaný, zabudol všetko, čo si musel prežiť. Neobšľahol prvotinu a emócie poskytuje v čistej forme.

Vnútri je to katastrofa, americké auto nevie jazdiť do zákrut ale spýtajte sa ma, čo chcem. Nepotrebujem snívať o vozoch, ktoré sú šialené a potrebujú rozpočet africkej krajiny.

2014-mustang

Našťastie ani po ňom nepríde pád. A stádo Mustangov sa možno trošku rozrastie o ďalší pekný kus.

Môže sa Vám ešte páčiť...