Začína to: elektricky poháňané automobily

Neverím na ekologickosť len toho, že si kúpim Teslu (etalón elektrického automobilu) a budem sa tváriť, že som úžasne ekologickejší ako smradľáky, len preto, že môj svet končí elektrickou zásuvkou v stene.

Debaty o tom sú aj tak ťažké, lebo začína strana, ktorá nad technologickými úskaliami máva rukou a argumentuje, že musíme byť čistejší stoj čo stoj a vnucuje riešenia, na ktoré práve potrebujete trošku tej technológie v hlave, aby ste nepresadzovali horšie ako už je. Jeden z argumentov pre ekologické správanie je, že prečo si ľudia nekupujú elektrické autá, keď už existujú.

Ja v skratke odpovedám: lebo majú rozum a chápu, čo znamená výroba elektriny a že v tom kontexte je skoro jedno, či pálim ropu v autíčku alebo jazdím zdanlivo čistou Teslou.

Keď na toto však zabudneme, tak sa môžeme s kľudom bez propagandistických emócií pozerať na elektrické modely Tesla.

Pomaličky, veľmi pomaličky sa črtá pokrytie základného problému: dôjdem? Neminie sa mi šťava? Viete, že v našom podnebí je odhadovanie dojazdu sťažené pomerne vysokými teplotnými rozdielmi? Viete, že tá hodinová prestávka na ceste je naozaj celkom problém?

Tesla sa však snaží. Zatiaľ sa síce orientuje na úzku klientelu úplných nadšencov, ktorí sú ochotní prikúpiť si Teslu ako svoje fun auto (skúsme preskúmať majiteľov týchto áut, koľko kusov smradľákov mimo toho vlastnia).

Lenže ich cena sa zasa až tak mimoriadne nelíši od vozidiel vyššej triedy, čo už nie je tak ďaleko k hladine pod 40 tisíc eur. Dať dnes 80 tisíc za auto ale ešte nie je pre každého. A to ani ak si prepočítam nabíjanie zadarmo.

Aj to je len marketingová kľučka – v skutočnosti si to auto nabíjate väčšinou u seba doma. Kúpiť si Teslu bývajúc na sídlisku je stále rozprávka pre detičky.

Tesla však postavila prvú rýchlonabíjaciu stanicu. Je v strede Slovenska, čo je dobre a je proste na pozemku nejakého hotela. Čo možno dedukovať ako len ďalší marketing v spojení značky Tesla a povedzme majiteľa toho hotela.

Naďalej teda platí, že najprv sa musí nejako prelomiť rovina pochýb, či ma to auto nenechá v „štychu“ a to možnosťami ho dobíjať tam, kde parkujem a potom ponukou od vozov v cenách okolo 20 tisíc.

Je nutné uznať, že každým rokom sa podmienky pre používanie elektrických automobilov výrazne zlepšujú.

Vidíte to optimistickejšie?

Môže sa Vám ešte páčiť...