Youtube to začal

Youtube aj archeotyp (archetyp?) videa na internete. Presadil na webe svoj layout stránky, svoje prvky a tie sa stali napodobňovaným štandardom. Tým, že priam nútil ľudí, aby použili videá z neho na svojich stránkach však urobil ešte viacej. Dovtedy boli stránky obvyklou kombináciou textu s obrázkami. Teraz sa prakticky všade stretnete s oknom prehrávača v rámci textu. V tomto smere je video doplnkom existujúceho webu.
Okrem toho sa však Youtube presadil ako rovnocenná platforma v multimediálnej oblasti, kde je video hlavným prvkom. Prehrávače, mobily, domáca AV technika má v sebe youtube prehrávač. Dokonca už aj niektoré televízory majú v sebe youtube a netreba si tak dokúpiť počítač či iné zariadenie pripojené k internetu.
Youtube sa presne trafil do nálady ľudí – neponúka hodinové filmy a orientuje sa na niekoľkominútové krátke nahrávky, ktoré sa triafajú do časového rámca pozornosti divákov na internete.
Samozrejme veľa analytikov vidí v Youtube bezodnú studňu na peniaze, ktoré celá táto technológia zhltne. Upozorňujú, že nie je ziskový a to napriek svojmu úspechu u používateľov. Nikto z nich totiž nie je ochotný za sledovanie platiť a ani sa o to zrejme nikto príliš nesnaží.
Naopak pre prípadný príchod obchodných modelov vytvárajúcich zisk je dobre pripravený. Jeho videá sú vložené na cudzích stránkach (podobne ako kódy s reklamami Googlu), je notoricky známy do tej miery, že stačí kdekoľvek spomenúť „natočím to a dám na youtube“ a všetci jasne vedia o čo ide.
Majiteľ Youtube, ako inak Google, samozrejme nebude čakať s pokusmi premeniť jeho popularitu na finančné príjmy a tentoraz zrejme plánuje obdobu televíznej reklamy na Youtube.
Treba mať stále na mysli, že i keď je dnes najmasovejšie využívaná možnosť vkladania „embed“ kódu na cudzie stránky, tak čím ďalej viac sa bude Youtube využívať v multimediálnych zariadeniach a premietať sa na televízne obrazovky či v mobiloch. Tam si musíme odmyslieť všetok „bordel“ aký vidíme na internetových stránkach a celú plochu vyplní samotné video. Plán teda je nasadiť reklamu priamo v ňom.
Nejaké náznaky už samozrejme existujujú. Zobrazujú sa rôzne pruhy s reklamami od Google, využívajú sa vložené „poznámky“ do videa, pravdepodobne nastúpi aj možnosť prehrať pred či po videu krátku reklamu (predpokladám, že bude skutočne niekoľkosekundová – už len v pomere s obvyklou dĺžkou samotného videa).
Myslím si však, že Google by sa mal aj zamerať na koordináciu a vyššiu kontrolu a hlavne podporu nad multimediálnymi zariadeniami, ktoré majú schopnosť prehrávania Youtube videa. Možno aj vytvorením aspoň priemyslového štandardu, ktorý by umožnil výrobcom takýchto zariadení vyvinúť prehrávače, ktoré by sa mohli vyrábať masovejšie ako komponenty domontované trebárs do každého TV či mobilu.
Mám totiž pocit, že ak sa dnes niekto rozhodne vyrobiť prehrávač, tak na základe všeobecne dostupných informácii to proste implementuje a výhody z toho plynúce nemajú na vlastníka Youtube nejaký priamy efekt. Toto sa časom môže prestať Googlu páčiť. Prísť však o niečo, čo už existuje je nepríjemné aj divákom. Takže je tu možnosť, ktorú by Google mal čo najskôr uchopiť.
Z praxe: dnešné zariadenia prehrávajúce na TV video z Youtube sú ešte pomerne jednoduché. Často neberú do úvahy špecifické potreby používateľa. Miesto prehrania jedného videa (a dosť) by skôr uvítal elegantnú tvorbu (a distribúciu) celých playlistov – tj. za sebou idúca kolekcia videa, ktoré si pustím na TV a sledujem bez neustáleho mávania diaľkovým ovládačom po skončení trojminútového záznamu. A aj tu je možnosť pre Google pomôcť to dosiahnuť a samozrejme realizovať sa aj pri snahe umiestniť si tú svoju reklamu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. Ruziklan píše:

    Bezodnu studnu si predstavujem ako nieco, co je neobmedzenym zdrojom. To zeruce je skor tlama alebo diera. :-)
    Niekolkosekundove reklamy na tych milionoch (miliardach?) videi povkladanych po celom nete? Bezodna studna!

  2. Piki píše:

    V ostatnom čase som zaregistroval, že playlisty sa objavujú na mnohých miestach kde sú zoznamy jednotkových videí. Takže čosi Googole už skúša. Dokonca priamo v sekcii „súvisiacich videí“ je občas na prvom mieste nie video ale playlist.

  3. dusoft píše:

    playlisty existuju – tusim, ze ich mozu vytvarat aj uzivatelia.
    problemom youtube videa je v poslednej dobe ta obligatna hlaska „this video is copyrighted and not viewable in your country“ etc. to znamena, ze clovek odchadza inam (a vadi to uz hodne ludom, co pocuvam)

  4. emmacore píše:

    Dusoft, presne tak. Pomaly uz castejsie hladam inde ako na Youtube.

  5. rony píše:

    [3] zalezi co tam pozeras – asi videoklipy, nie? :-)
    [2] playlisty tak, ze ked skonci jedno video automaticky za nim dalsie?

  6. dusoft píše:

    hej, vacsinou ked hladam nejaky klip (ono mne staci zvukova stopa, video ma nezaujima).
    ano, playlist = video, za nim automaticky spustene dalsie a dalsie a dalsie.