Real story FW: mailing

Dneska mi jedna babenka (vo firme) poslala fuzaty vtip, proste nieco dobre stare. Ja som ju poziadal, aby mi nic take neposielala. Potom ma na firemnom irc pytala, preco som tak hnusne odpovedal. Tak som sa jej snazil vysvetlit, co a ako urobila zle:


dneska mi jedna babenka poslala fuzaty vtip, proste nieco dobre stare.
ja som ju poziadal, aby mi nic take neposielala.
potom ma na firemnom irc pytala, preco som tak hnusne odpovedal.
tak som sa jej snazil vysvetlit, co a ako urobila zle:
– oznamila moju adresu milionu svojich znamych – uz sa tesim na nove davky hovadin, virusov a pod.
dala ju do CC, vyzadoval som po nej aby ich pisala co BCC
– aby z forwardov aspon mazala to seno, ktore forwardami v mailoch pribuda
nechapavo sa ma spytala, preco som taky neprijemny, ze ona ma tym chcela potesit. hm.
po strasne dlhom a unavnom vysvetlovani situacie: som to musel uzavriet tak, ze sef som tu ja a bez akehokolvek vysvetlovania musi dosledne plnit moje nariadenie, ktore som uviedol vyssie.
tragedia je v tom, ze pred casom som jej presne toto iste hovoril o 3mb prilohach z powerpointu, lietadlovych mailoch a inych somarinach, ktore posiela po firemnej WAN hore dole. vtedy som mal pocit, ze pochopila.
pokracovanim tragedie je, ze to pochopila, ze to nema posielat iba mne a tym adresam, ktore som jej vtedy vysvetlil.
spomenul som cosi o etike a slusnych a ohladuplnych sposoboch pri mailovani. pokusil som sa to prirovnat (ano, ja viem zeny nechapu prirovnania!) k situacii, ked sedi v restauracii so spolocnostou a pocas klepkania nozikov a vidliciek si hlasite vypusti vetry a grgne, natiahne nosne stavy a prehltne. Asi takto sa prejavila tym prasackym forwardom.
po chvili vysvetlovania detailov typu: ja v restauracii nesmrkam a pod. prehlasila: ja som ta chcela potesit, a ty mi tu nadavas.
Vtedy som si uvedomil, ze som stratil 20 minut uplne zbytocnou snahou.
Ako zaver z tohto si totiz odnesie len to, ze mne uz nebude pisat ani pracovne maily (pretoze som jej vynadal za to ze mi poslala mail), a bojim sa toho, ze v podobnych praktikach bude pokracovat ostatnym ludom, ktori nemaju odvahu jej na rovinu povedat, ze im zaplnuje schranku zvastami, ktore ich ostreluju zo vsetkych stran.
Dnes som si este vysledoval na serveri ako sa siria iste podenky (jokesy, ktore su momentalne popularne a virovito sa siria postou). To sirenie by som prirovnal ustnemu podaniu a klebetam, po x forwardoch tie maily vyzeraju ako kopka sena.
Bezne je, ze 10 riadkovy vtip sprevadza aj 300 riadkov s mailovymi adresami, firemnymi dovetkami o privatnosti, ci virovymi oznamami, ze my nie sme urcite virus.
A to som do kazdeho mailu systemom dal vkladat upozornenie, aby pouzivatel zvazil nutnost preposielania prave dosleho mailu v ich schranke.
Chudaci pouzivatelia este ani nechapu, ze okrem priamych hrozieb – podporovanim trafficu ulahcuju socialny inziniring, umoznuju skryte sirenie virusov, svojimi praktikami ohrozuju seba. Ale najma netusia, ze zvysovanie pomeru takychto sprav vedie firmy k rozhodnutiu direktivne a prisne zakazovat akykolvek pristup k internetu.
Dost casto pocuvam po firme, ze v takej a takej s.r.o.cke maju plny pristup na internet a ze je hanba, ze mame take obmedzovanie a blablabla.. opat nepochopenie, ale tomuto poslednemu aspon trosku rozumiem, preco sa stazuju. Tym navalom FW velmi malo. Niekedy mam pocit, ze isti ludia pri posadeni sa pred PC vypinaju logiku a myslenie vobec, asi preto, ze dufaju, ze mysli za nich pocitac, server, administrator a pan boh. S nami.

Môže sa Vám ešte páčiť...