Potieranie konkurencie medzi káblovými televíziami

Celkom zaujímavá situácia sa vyvíja na možnom vzniku konkurenčného prostredia v oblasti káblových rozvodov televízneho signálu. Potom ako terajší bratislavský monopol zistil, že možná konkurencia z „widlákoviec“ by mohla realizovať prienik na bratislavský trh a dostali licenciu, podali žalobu na tohto ešte ani nenarodeného konkurenta. Všetko v duchu použitia akýchkoľvek prostriedkov na potieranie možných únikov finančných tokov. A čo sa stalo?


Tak proste UPC zrejme prvé kolo vyhralo. Spoločnosť SATRO, o ktorej sa už hodnu chvíľu hovorí už ako o veľmi silnom konkurentovi – spočiatku zrejme cenami a ponúknutou službou, dostala od štátneho súdnictva v podstate po pysku v štýle, keď ti nemôže buchnúť rovno UPC, tak dostaneš od súdu, pretože iste sa na teba niečo dalo nájsť.
Lenže to čo vadilo viac, ako možné konkrétne dôvody momentálnych súdnych rozhodnutí, je fakt akou snahou sa snažila UPC o potieranie narušení zákona. Doterajšie prehrešky nielen voči kultúre – veď napriek proklamovanému zlacňovaniu NAĎALEJ PLATÍM VIAC A VIAC, za zašumené kanály, za totálne nepozerateľné SPECTRUM – to ma štve ako nikdy.
A čím si vyslúžilo SATRO takúto pozornosť?
Myslím, že svoje zohral základný súbor, ktorý v obraze UPC je smiešnosť, ktorou zalepili štátu ústa (oni totiž MUSIA MAŤ ZÁKLADNÝ SÚBOR, ale nikto nepovedal AKÝ). SATRO proklamuje 18 kanálov, do ktorého sa určite zmestia všetky slovenské a všetky české stanice. Iste viete, že UPC sa veľmi ostro nepohodlo so Železným, ktorý osobne stiahol Novu z programu UPC. Pritom menšie káblovky na Slovensku vysielajú do kábla Novu naďalej – proste oni to zvládli. Naštvaný Železný potom podľa mňa zčasti aj natruc tvrdohlavému a neustupčivému UPC založil slovenskú televíziu, ktorá už v JADRE PROBLÉMÚ Železný-UPC musí byť v základnom súbore. Samozrejme UPC z toho vyšlo relatívne dobre a relatívne zle. Dobre, pretože nahradili umretú Lunu a zle to nakoniec je v tom, že prišli o Novu, ktorá je najpozeranejšia – bez debaty.
Technické problémy s obrazom na kábloch UPC sú známe viacerým ľuďom, aj keď UPC proklamuje nápravy po nahlásení, čas od času sa SPECTRUM na pár mesiacov vyjasní, a potom zasa pár mesiacov nechodí ani trošku pozerateľne.
Trošku background, v našom baráku pri zavádzaní káblovky, maníci UPC proste vzali káble zo spoločnej antény a tú použili na svoju káblovku. Pochopiteľný krok ale s jedným veľmi zaujímavým zámerom: všetci musia mať káblovku pokiaľ chcú mať TV. Spoločná anténa na streche je totiž odpojená. Ľudia proste musia mať UPC. Trošku to pripomína trh s operačnými systémami, keď v Bratislave je káblovka rovná sa UPC a keď hrozí blízkosť konkurencie, použije monopolný prvok rozruch a bráni svoje práva a hľadá mušky na ešte nevyvinutom vôbec nie protivníkovi.
Minimálne v našom baráku sa už uvažuje o kroku späť – vlastný tanier na streche.
Kam to dospeje uvidíme, minimálne rok mi ešte bude TV relatívne voľná, potom sa už budem chcieť rozhodovať z ponuky dvoch operátorov, nie z ponuky jedného, ktorý mi ani nedáva možnosť voľby a s orieškom podľa chuti dostanem aj hektoliter splaškovej zábavy nezaujímavých kanálov.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. otty píše:

    Ja som sa prestahoval. Doteraz som platil UPC pred zdrazenim 300 Sk/mesiac. Teraz byvam v druzstevnom baraku, kde ma druzstvo vlastny kablovy rozvod v zemi a platim 50 Sk za to iste. O com je potom UPC?

  2. otty píše:

    Ja som sa prestahoval. Doteraz som platil UPC pred zdrazenim 300 Sk/mesiac. Teraz byvam v druzstevnom baraku, kde ma druzstvo vlastny kablovy rozvod v zemi a platim 50 Sk za to iste. O com je potom UPC?