RSS: Garconov stroj

Trošku som sa zapozeral do feedu http://www.garcon.cz/misc/php/rssify/?url=http://machal.creativity.cz/index.php a napadla ma jedna zaujímavá vec, hodil som tam inú url a ajhľa..


vybehna na mňa hlavička RSSka. Potom som pripojil logické chipy a kukol som na machalov blog. Je to jasne, u Garcona beží celkom zaujímavý stroj, ktorý za pomoci značiek v html kóde generuje RSS.
Pre mňa je realita tejto veci objavná, pretože toto je ďalší uhol pohľadu na generovanie RSS, takmer bezpracne – netreba sa zapodievať s pochopením formátu RSS, pokiaľ mi je ľahšie do kódu nastrkať dohodnuté značky, tak prácu za mňa urobí Garcon.
Podľa mňa by však mohol padnúť vlastnou váhou, ak to začnete využívať hromadnejšie. Preto by možno bolo vhodné kód Garconovho stroja zverejniť, ak už ani nie je Open Source, čo som ale neskúmal.
Garcon má ale pomerne netradičnú a menej zvyklú službu. Väčšina blogerov sa totiž spolieha na viac či menej proprietarne skripty bežiace čo najbližšie ich weblogu.
Osobne by som ale Garcona nevyužil, som už totiž na druhej strane rieky a RSS mi nečiní veľký problem.
Atraktivitu vidím však v tom, čo som už naznačil, stačí ukecať webmasterov, aby do kódu napchali dohodnuté značky a prakticky z každého webu sa rýchlo dá dostať aj RSS výstup.
Teraz sa už iba pýtam, či ku Garconovmu stroju existuje popis ;-)
Skvelééééé

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Pavel píše:

    Problem je v tom, ze ten tag, podle ktereho to parsuje je SPAN.
    Pokud u zapisku pouzivas nejake blokove tagy- treba DIV nebo P, tak ti to pak nedocilis validity sveho webu :-((
    coz je vosem vetsine lidem jedno, takze co resit, ze? :-D
    Me to ale odradilo a dokud jsem neodesel od Bloggera k B2 tak jsem RSS zkratka nemel.

  2. madaj píše:

    jasne, to mi je jasne, ze vsetko ma svoju cenu, ale ak by take rozhranie malo aj zrozumitelny popis, tak to mozu vyuzit ludia, ktori nechcu alebo nemaju chut vnikat do RSS. Proste len v html napchaju par tagov, co ich nestoji az tak vela ako vymyslat nejaky algoritmus pre generovanie rss.
    Kto ma profi web, tak to asi nevyuzije, ale ludia na freehostingoch mozu.

  3. Garçon píše:

    Škoda, že jsem si toho zápisku nevšiml loni. Garcon nenutí nikoho, aby si pchal do zdrojoveho kodu nevalidni nesmysly. Staci jen trochu upravit ten kod a bude fungovat i bez toho. Treba tak, jak si generuju RSS pro zpravicky na Lupe (http://uzel.cz/misc/zpravicky2rss/). Podobnym zpusobem si generuju desitku dalsich veci, ktere RSS nemaji.