Hlavenka: úvahy k ukončeniu samostatného IE

Aj Hlavenka háda, čo sa udeje s Internet Explorerom po ukončení jeho existencie ako ešte relatívne samostatný produkt. No a nielen o ňom ale aj o Office 2003 zasa hádam ja :-)


Či tak alebo onak, „customer lock-in“ vzrastie ešte viac. Nepopierateľným faktom je, že okamžité pozitíva budú vyvážené nutnou finančnou väzbou a chcením/nechcením MS zachovávať sled kompatibilných technológií, trendov a „nemenných“ istôt. Tých si už používatelia užili viac ako dosť – nebudem menovať skratky vecí, ktoré sa potichu vytratili, či nutnosť „zvykania“ si na nové produkty občas nepochopiteľne (alebo zámerne) užívateľským interfejsom či programátorskými rozhraniami nekompatibilné čo len s poslednou verziou..
Aby som nerozprúdil zbytočnú debatu: porovnajte si Exchange 5.5 a Exchange 2000: vyškolenie na oba produkty je absolútne nutné a relatívne z väčšej hĺbky ako by bolo nutné, administračné rozhrania sú nezmyselne iné (proste keď si administrátor konečne na niečo zvykne, porobí si skriptíky a pod.) nová verzia to všetko zmetie zo stola.
Iný príklad je zasa zastieranie dieľčích zmien, je to markantné napríklad u produktu Outlook 2003, ktorý neponúka ani jednu jedinú funkciu, ktorá by výrazne odlišovala tento produkt od Outlook 2002. Všetky zmeny sú v podstate veľmi podobné situácií keď si v prehrávači BSPlayer vymeníte skin za iný: poprehadzované a premaľované tlačítka, Zoznam zložiek presunutý a viac klikateľný, Search folders len funkcia presunutá z menu Outlooku 2002 priamo do Seznamu zložek, vraj zrušený Outlook bar je len logicky integrovaný do seznamu zložek. Očakávané zmeny, ktoré by MAL mať produkt vyššej verzie však chýbajú: prečo neexistuje možnosť definovať šablónu pre tlač? Proste nejde definovať ani písmo, ktorým sa tlačí a to je len malinká vec, ktorá značne chýba. Takisto by som si predstavoval výrazné rozšírenie funkcií Úloh a kalendára, čo ma napadlo ako prvé je previazanosť viacerých úloh za sebou
– ak splním jednu, automaticky sa aktivuje druhá, resp. po splnení jednej sa aktivuje druhá ako Zadanie úkolu, prípadne aj čiastočné plnenie jednej úlohy (viac úloh) viac osobami v danom poradí (niečo ako sériová výroba – po ukončení jedného úkonu sa úloha predá ďalšiemu atď.).
Takisto by som privítal užívateľké rozšírenie možností kalendára a úloh – definovateľný spôsob upozornenia pre každú úlohu – iný zvuk, vyskakujúce okno (alebo práveže nie), ľahšiu prácu s profilmi (úlohy súkromné, úlohy pracovné, úlohy projektu X). Konečne zlepšit manipuláciu s úlohami myškou (keď chcem úlohu/udalosť chytiť myšou často sa mi podarí skôr zapnúť editovanie jej hlavičky ako chytenie za účelom presunutia)
U kalendára zasa možnosť položiť si na seba kalendáre viac osôb „napriehľadno“..
Napríklad by som si rád naplánoval takúto úlohu:
Dorob tento projekt a keď to urobíš, požiadaj o schôdzku so šéfom. (najmä ak je termín dosť ďaleko, tak pri vytváraní úlohy je dobré „preventívne“ nastaviť túto udalosť avšak keďže neviem kedy presne úlohu skončím tak nemôžem ju dať hneď do kalendára, pretože by som šéfa zbytočne stresoval tým termínom) :-)
Intergrácia s PDA, takisto podstatný detail.
Mám vo firme centrálny adresár ľudí, prečo nejde do mojich Kontaktov určit „shorcuty – linky“ na časť stromu ActiveDirectory? Takto si musím istú časť ľudí z firmy ručne zaviesť do Kontaktov so všetkými proti, ktoré z toho vyplývajú. Podobne by som chcel napríklad mať v PDA aj kalendár a úlohy kolegu (samozrejme by to chcelo aj zlepšiť funkcie v PDA na možnosť pozerať daľšie kalendáre/úlohy „teamu“).
Strašne blbo je implementovaný do Outlooku engine Internet exploderu – vírusy interpretuje bez problémov ale mám problémy s niektorými aplikáciami.
Ostatné časti Office 2003 prinášajú podporu XML, vo Worde ide uložiť dokument v mutácií xml formátu. Ok, ale keď otvorím nejaký starší DOC a uložím v tomto xml, bude to vôbec použiteľné? Jediné plus je, že _je_ to čitateľný formát ale pre bezproblémové štrukturované dokumenty za daného stavu asi nie. Ale aspoň je to pripravené k použitiu. Ak mi to pomôže v tom, že si DOC prevediem do „slušného“ html tak aspoňto dík.
Podpora pre TabletPC ako OneNote – dík, zatiaľ netreba, ruka mi odpadne keď budem namiesto PDA nosiť taký počítač (technologicky je to ale zaujímavá hračka!!), podľa mňa taká prechodná vetva, ktorá zrejme odumrie na zvýšenú hmotnosť.
Pevne dúfam, že aspoň zvyklosti a možnosti z Office Resource kitu ostanú zachované. Že sa MS nevykašle na MSI, keď mi ich už nanútila a to som si na ne ešte vôbec nezvykol, iba som ich akceptoval.
Voči Office sa staviam skôr z polohy „developersko-administračnej“, takže produkt síce veľmi nepoužívam ale aktívnejšie sa venujem integrácií a uľahčeniu inštalácie a konfigurácie produktu a to tak, aby som sa inštalovaním (to je fakt) a konfigurácií (to ešte moc nie) nemusel zaoberať vôbec alebo minimálne a aj to len do miery nutnej neopakovateľnosti tohto procesu kus od kusu.
Očakávam príjemné zmeny v Microsoft Management Console – dnešná podoba je úbohá, proste fakt len minimum „aby niečo vôbec bolo“.
Trasiem sa, že nastane „deň nutnosti“ a opustím Exchange 2002, ktorý ledva ledva ovládam a vnikám mu do čriev, ešte pred zvládnutím jeho nuáns – len preto, že to bude akosi „nevyhnutné“ – a som tam, kde sme začali u závislosti na..

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. otty píše:

    Mne napriklad v MS Outlook 2002 chýba možnosť si navzájom „zlikovať“ jednotlivé kontakty, súbory, úlohy, termíny a poznámky ako je to možné v Lotus Organizér-i. Tam keď si vytvorím napríklad úlohu, nemám problém si k nej priradiť kontakt, poznámku a prípadne aj súbor na disku, Ak mám stratnutie s nejakou osobou ktorú mám v kontaktoch, tak kliknem na daný kontakt v Organizéri a hneď zistím, že napríklad dotyčnému dlžím jedno pozvanie na pivo :)