Je desať sessions denne firemného webu málo

Na Slovensku ani nie. Proste nepatríte do populárnej skupiny. Vás si vo väčšine nájde náhoda (ak máte optimalizovaný web pre vyhľadávače, vaša pozícia v nich stúpne – viete ako na to?), vy sami (prečo by ste sa na ten web nepozreli, že), vaši blízki obchodní partneri.


Viac očakávať ani nemusíte. Dokonca vám asi moc nepomôže registrovanie v rôznych katalógoch na internete. Pokiaľ proste svojim obsahom „nepasujete“ do skupiny populárnych, tak nebudete nájdení.
Myslíte si, že to zlepšíte masívnou reklamou v kamenných médiách (tv, rozhlas, noviny, merkantil?). Tiež by som vás rád sklamal, málokto si len tak zo záujmu naťuká vaše URL v prehliadači. Zväčša mu v moment, keď ju vidí vytlačenú chýba počítač s internetom.
Ak teda prahnete po vysokej návštevnosti a nechcete sa uchýliť k divným praktikám (vkladanie nepravdivých kľúčových slov na stránke, či skrytých textov, či iné pokútn praktiky) tak nemáte veľa šancí, ale niečo poradiť môžem..
(všetky rady prešli odbornými médiami, takže ich len mierne spracujem, ak si dokážete nájsť zdroje, je to vaša výhoda)
– prestante si myslieť, že web musí vyzerať tak, ako si myslíte iba vy. V prvom rade by mal zachovávať isté zaužívané zvyklosti a v podstate musí podliehať práve aktuálnym trendom (sproste povedané, mal by vyzerať principiálne ako väčšina ostatných stránok, ktoré momentálne naozaj žijú) a pritom by bolo vhodné, aby nepôsobil ako plagiát,
– návštevníci v nemalej miere prichádzajú na iné stránky z vyhľadávačov, alebo z vyhľadávacích mechanizmov katalógových zoznamov. Netreba treba podceňovať význam a vplyv týchto strojov. Zároveň nie je doporučené pokúšať sa ich oklamať, tie najväčšie stroje dokonca zaviedli penalizácie a tresty pre podvodníkov. Korektné metódy však existujú.
– pozíciu vo vyhľadávači výrazne zlepšuje: keywords metatag a jeho správne volené zloženie. Používanie základných tagov ako je H1, H2, STRONG na presne tie veci, na ktoré sú určené. Každá podstránka by mala mať zmysluplný TITLE, celkom určite pomenovaný podľa obsahu podstránky. Zvyšuje to orientáciu a vyhľadávače to majú rady (title je jedno z prehľadývaných častí obsahu). Vyhľadávače uprednostňujú isté časti stránky. Budete asi veľmi protestovať, ale zobrazte si stránku v prehliadači Lynx. Ak dáva zobrazenie istý zmysel, máte najlepšie predpoklady, aby sa vaše stránky zaradili o kus vyššie v pozíciách vyhľadávačov.
– štrukturovaný dokument. O tejto problematike sa dočítate na príslušných miestach a je to veľmi často opakovaná téma. Jej pochopením získavate viac pozitívneho ako negatívneho a keď ste už niekde čítali o XML či sémantickom webe, potom ste smerovaní správne. Medzizastávka je totiž práve štrukturovaný logický dokument.
Takže návštevník vás aj bez výrazne nákladnej marketingovej kampane našiel z vyhľadávača. Teraz je otázka ho udržať na stránke. Chceme aby zo zobrazenej podstránky (to je bežná cesta, že z vyhľadávačov sa skáče niekam na ľubovoľné miesto v strome webu), presunul so záujmom po ďalšie informácie:
– intuitívne platí, že logo stránky je vľavo hore a je „klikateľné“. Predpokladá sa, že presmeruje a zobrazí úvodnú stránku webu. Ak na toto zabudnete, veľa návštevníkov bude na logo klikať naprázdno. Pozor, trošku klesne hladina jeho trpezlivosti. Nechali ste aspoň na dohľad viditeľný odkaz „na úvod“? Nie, smola, možno už vás návštevník opustil..
– nezanedbateľnou časťou stránky je navigácia. Tu dosť silne platí, že by mala byť za akýchkoľvek podmienok funkčná. Predpokladáte, že každý má FLASH plugin? Mýlite sa. Navigácia vo Flash asi nie je dobrý nápad. Takže chcete navigáciu v javascripte (DHTML).
Ak je závislé na implementácii v prehliadačoch, zabezpečte, aby v prípade nepodporovania týchto technológii sa odkazy v navigácií zobrazili ako ANCHORY (odkazy).
Má to jeden vážny dôvod (tie vyhľadávače z predošlej časti príspevku) ale aj to, že sa nedá predpokladať miera podpory tejto technológie prehliadačom návštevníka a to aj napriek používania prehliadačov, ktoré bežne takúto technológiu podporujú (používateľ dokonca nemusí vypínanie podpory javascriptu ovplyvňovať, je to firemné prostredie).
Ak trváte na „vymakanej“ navigácií, spomeňte si aj na iste pravidlá intuitívnosti navigácie. Musí reagovať tak, ako používateľ očakáva, nie ako sa to vám javí ako nápadité, či pekné. Rolovacie ponuky menu navigácie už viac spadajú do sféry návrhu GUI a jedna z autorít, ktorej môžete veriť je Jacob Nielsen.
Ak vám rolovacie menu nefunguje v bežných prehliadačoch, verte, že určite nájdete na internete odladené dynamické menu fungujúce na širšej variete prehliadačov, dokonca spracované tak, aby aj pri neaktívnom DHTML bolo menu „klikateľné“.
– návštevník nie je blbec. Toto vysvetľovať nebudem, bližšie teórie sa hľadajú ťažšie, najmä ak siahnete do Google. Tipujem, že vám čosi povie Zeldman, Nielsen..
– nesnažte sa zahrnúť návštevníka prívalom textu, prívalom informácií. Postavte si cieľ upútať pozornosť návštevníka na podstatnú časť webstránky. Ak ste nútení používať reklamu, zrejme je vhodné nevsúvať ju nad túto hlavnú časť stránky. Neprekrývajte reklamou nadpisy, navigáciu, logo.
– ponúknite návštevníkovi možnosť prihlásiť si newsletter a počítajte s tým, že je veľmi nedôverčivý zapísať niekam svoju adresu. Máte za úlohu ho dôveryhodne ubezpečiť o svojej serióznosti. Nezneužívajte jeho dôveru. Jediný rozčúlený príjemca nevhodne formulovaného newsletteru medzi tisíckami príjemcov urobí väčší humbug ako 100 spokojných klientov.
– prihrejem si polievočku: ako náhradu newsletteru sa dajú použíť aj populárne RSS kanály. Obdobu RSS priniesol aj Microsoft. Ak si myslíte, že pravidelnejšie prinášate zaujímavý obsah, poskytujte ho aj ako headline news vo formáte RSS/XML.
– snažte sa zobrazenú stránku pripraviť tak, aby jej obsah pochopil návštevník v čo najkratšom čase – počítajte so sekundami – ak sa v nej do tej doby nezorientuje, možno ho stratíte.
– počítajte s tým, že návštevník kvôli vám nepredĺži voľných päť minút pred dôležitou poradou, stretnutím alebo púhym obedom či odchodom z práce. Väčšina návštevníkov má širšie možnosti surfovania z práce (asi o tretinu) ako z domu. Kým doma má vyššiu voľnosť, v práci nie je zväzovaný cenou pripojenia.
Doma navyše uprednostňuje záujmové a voľnočasové stránky. Ak však hľadá z domu odborné stránky, musíte očakávať že aj on sa v obsahu stránok vyzná alebo minimálne má snahu sa vyznať. Neznamená to však, že formulácie obsahu vašich stránok musia pôsobiť ako výpis z odborného slovníka.
– dobre formulujte a typograficky správne píšte text. Nadpisy stručné a zrozumiteľné. Pri ich návrhu si predstavte, že vôbec neviete nič o obsahu textu. Návštevníka by mal nadpis zaujať a po otvorení článku nesmie byť obsahom dezorientovaný. Anotácie (perex) svojou stavbou zodpovedá pravidlám jeho tvorby tak ako v novinách a časopisoch. Hrubky v texte značne dehonestujú odbornosť textu. Ich výskyt sa nedá ničím ospravedlniť. Preklepy sú ospravedlniteľné ale treba ich vychytávať. Ak vás niekto pred rokom upozornil na preklep a stále ho tam máte…
– verte tomu, že návštevníci sú múdrejší ako vy. Berte s rešpektom akékoľvek názory na vašu stránku a nech ste v akomkoľvek rozpoložení, nedajte sa vyprovokovať. Negatívny ohlas vám vo vývoji stránok pomôže omnoho viacej ako pochvala. Pochvala vás povzbudí v momente, keď ste so svojou prácou spokojní.
V takýchto radách by sa dalo pokračovať ďalej.. pokúste sa nájsť na internete ďalšie zdroje, ktoré o podobných veciach hovoria. Keď mi poskytnete zdroj v češtine alebo slovenčine, ktorý ešte nepoznám, tak udelím výhercom medailu Detektíva Orieška ;-) (zámerne teda nič nelinkujem – a je fakt čo linkovať)

Môže sa Vám ešte páčiť...