Blogovacie systémy bez SQL?

Tak ma napadlo, že programátori v PHP vlastne defaultne na všetko používajú SQL. Môj osobný názor je, že pokým dáta nemajú tisícky položiek, tak to je účel pre účel. Preto ma prekvapil napríklad Bloxxy, ktorý som testoval a zároveň ma veľmi prekvapilo, že podľa mňa najkvalitnejší PHP CMS pre weblogy je tiež v plain text. Mnou používaný MovableType dokonca umožňuje zvoliť si podporu buď plain alebo niektorá z SQL databáz. Týmto som predznamenal ďalší z testov blogovacích systémov, ktorý už mám uzavretý a čoskoro ho publikujem.
PS: z pochopiteľných dôvodov nebudem testovať systémy vyžadujúce SQL.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Arthur Dent píše:

    Zkus ale pak v plaintextovém systému napsat třeba fulltextové vyhledávání… Třídění… A jak rychlé to bude, když budeš mít třeba 2000 položek?
    Je určitá hranice, za kterou už je plaintext spíš na škodu a řešení pomocí SQL je výhodnější. Mimo jiné i proto, že je rychlejší, jednodušší atd. :)
    Ovšem pro malinký systém, co neimplementuje fulltext ani žádné třídění, vyhledávání apod. a má mít do 1000 položek, je řešení přes plain text ideální.
    PS: Nesouhlasím s tvrzením, že na většině hostingů není SQL. Já mám naopak zkušenost, že na většině hostingů, kde je PHP, je i MySQL…

  2. rony píše:

    ok ok ok
    k tomu PS: ja osobne netusim ako rychlo by si nakopiroval clovek skripty s CSMkom a este aj nastavoval cosi v SQL :) a potom este o pol roka nadaval ako si tie data odtial dostane von ;-)
    ja osobne by som sa (keby som chcel) do blogov s SQL kludne zacal vrtat ale nema to pre mna ziadny vyznam (musim mat aspon pocit, ze okrem blogu v SQL to nieco dalsie pre mna prinesie) :)

  3. Arthur Dent píše:

    K PS: Nastaveni SQL skriptu je v phpMyAdminu (coz je standardni vybava hostingu s PHP a MySQL)otazka par minut.
    Data dostanes ven uplne stejne jako tam – akorat ze kliknes na Export :))))

  4. Rider píše:

    Já používám pro dané účely jako backend XML soubory. Jediné co tam nechodí, je fulltext a bez toho se u blogu snadno obejdu.

  5. rony píše:

    ja viem Arthur, ze phpMyAdmin je pre programatora malina. Moj ciel pri testovani je „instalacia“ a rozbehanie za par minut. To sa mi u Bloxxy a Pivotu podarilo do tej miery, ze za 60 minut som mal cely proces _vratane_ textu prispevku, screenshotov atd. za sebou. To je pre mna miera. Ci si niekto, kto SQL nikdy neprogramoval ani nepouzival, moze trufnut hociaj podla dokumentacie trufnut na konfiguraciu SQL mi nie je jasne. Zatial som ziadny blogovaci system s SQL neskusal a aj ja by som potrebobal PODROBNY navod a bojim sa, ze iste dolezite detaily sa hosting od hostingu lisia.
    Rider – ano, format je uz volbou programatora, ake nastroje ma k dispozicii. XML je dobra volba, zatial vsak pre programatorov moze byt mierne zdrzanie – cast z nich zvoli lahsiu cestu: SQL alebo svoje formaty. Nemusi to byt velky problem, je to len vnutorny format. Zasa na druhu stranu: XML vystup sa da naprogramovat aj bez kniznic. Omnoho vacsi problem nastane ak chcem naprogramovat vlastne kusy kodu nacitavajuce XML subory. Resp. je mierny problem pochopit funkcie kniznic. Bez velkej motivacie to nejde. Tak ako ja nemam motivaciu vniknut do SQL, musi ju najst programator ak chce pracovat aj s XML – to plati aj na RSS napriklad.