Komentáre blogov: stručný sprievodca realitou

Kým pred časom sa o komentároch napísalo dosť, tak teraz prichádza realita. V žiadnom prípade spomenuté príklady nechcem kritizovať, je to voľba autora blogu, ale uvádzam ich:
trillian.bloguje.cz má komentáre otočené a najnovší je navrchu. Dnes som v duchu veľmi zahrešil, pretože ani informácia o čase príspevku nie je dostačujúca (proste musím sa na ňu sústrediť) a myslím, že na blogoch by komentáre mali byť zásadne radené chronologicky
Ďalší príklad je maciweb, ktorého formulár pre komentáre je originálny a svojský do tej miery, že intuitívne do prvej kolónky píšem autora komentáru a čudujem sa po submite, že na mňa jeho blog pindá, že som sa neidentifikoval. Toto je príklad formulára popierajúceho zvyklosti (poradie kolóniek).
Začínam uznávať aj názor, že pridávanie kolónky pre nadpis je zbytočným zdržovaním komentujúcich a v žiadnom prípade nesmie byť povinný.
O komentároch sa ešte zmieňoval conBlog vo svojom rozbore.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Lukáš Mačí píše:

    O povinných údajích jsem přemýšlel dlouho. Vím, že je to otravné a asi to trochu upravím, ale přijde mi to jako překážka pro rádobypísaly, kteří píšou do komentářů nesmysly.

  2. Lukáš Mačí píše:

    P.S. Ten nadpis je tam z prostého budoucího důvodu. Chci vytvořit RSS a přehled z komentářů a ten nadpis tam bude pro jednodušší orientaci.

  3. rony píše:

    Lukas ale ide o PORADIE INPUT BOXOV!!!!
    Nevadi ze ho tam mas, problem je, ze zrejme je u teba povinny a zaroven je prvy, kym zvysok sveta ma ako prvy input pre nick..

  4. Lukáš Mačí píše:

    Dobrá, nechám si poradit, tak má nadpis být druhý nebo třetí? Zbytek světa totiž má na druhém místě email a na třetím URL na web… Má být nadpis až na posledním místě nebo jak? ;-)

  5. Jiří Bureš píše:

    Lukáši, zařadíš si mě taky mezi „rádobypísaly“? Mě to vypisování nadpisů taky otravuje život :-)
    Nadpisy pro RSS: Budeš se rozhodovat podle toho co kdo vymyslí do nadpisu (třeba asdf sdg sdfsdf) nebo tě bude zajímat třeba spot, ke kterému se komentář vztahuje? Já jako „nadpis“ používám v RSS kanálu komentářů právě titulek spotu.

  6. Vilém Málek píše:

    Připojím se do debaty, ačkoli trochu mimo. Včera jsem chtěl okomentovat jeden, IMHO chybný, spot. Bohužel, formulář pro přidání příspěvku se mi objevil jen tam, kde už nějaký příspěvek byl, jinak mi to ukazovalo jen poloprázdnou stránku s jakýmsi ponaučením, jak komentář zapisovat a formulář nikde. Takže se ptám, v čem je problém?

  7. Vilém Málek píše:

    A jak tak koukám, má to tady i jiné mouchy – od czenglish až po poněkud neschopné zacházení s boxy pro e-mail a URL ;-)

  8. Lukáš Mačí píše:

    2 Jiří Bureš > Neříkám, že jsou světlé výjimky z rádobypísalství. A docela se divím tomu, že na české blogerské scéně jich moc není. Každopádně si myslím, že vyplnění povinných údajů je takovou ochranou prvního stupně.
    Mno… už jsem zavedl cookies, takže u mě už stálý přispivatel nebude muset vyplňovat vlastně nic. Tak uvidíme, jak se to osvědčí.

  9. rony píše:

    hlavne ziadne rozbroje pani ;-)
    chapem tvoj dovod pre titulok ale David myslim spravne poznamena, ze ak chces RSS komentarov, tak ako Title predsa uved nadpis spotu – ja to mam tiez tak a je to velmi prijemne, viem z nadpisu ku ktoremu spotu mi prisiel komentar – ja som si do title este pridal nick cloveka, mam rovno zo zoznamu novych komentarov jasne KTO a K COMU komentuje.
    Poradie, ja neviem ale prva by mala byt urcite kolonka na MENO.
    Nechcem radit presne poradie ale tipujem, ze najcastejsie je to: MENO, EMAIL, URL, TITULOK, KOMENTAR.
    Na mojom blogu sa po zapisani komentara nikde mejlova adresa nezobrazuje (aspon dufam), takze nemal by mat nikto obavy, ze sa ta mejlova adresa zneuzije. Ak mi ju niekto napise, ja ju viem najst v mojom CMS.
    Priblizne takto by som toto tu rozvirene chcel uviest do stavu korektnej podoby ;-)
    a be fun priatelia..