Kostnet: dojmy

Kostnet je projekt Kosteje a Networa. Systém generuje obrázky s textovými uputávkami, ktoré sa zobrazujú na ostatných zapojených blogoch. V jadre pudla je to teda len prachsprostý reklamný bannerový systém.
Niečo viac vo vnútri príspevku..


Vytvoril som si tam konto a počal krátkym pohľadom odsúdiť tento projekt:
+ ľahko ťa dovedie k vytvoreniu konta v systéme
+ naozaj jednoducho si vyplním dve uputávky, ktoré sa zaradia do kolečka
+ ľahúčko sa vygeneruje kód, ktorý si vložím do šablóny môjho blogu
– malý výber rozmerov uputávok
– farby sa vyberajú iba hexa kódom
– ak chcem uputávky meniť, aktualizovať, musím do kostnetu a meniť tam
– uputávky musím nanovo vypisovať aj keď sa vlastne zhodujú s niektorým z mojich spotov môjho blogu (prečo si kostnet nenačíta RSS feed môjho blogu a ja si iba odfajknem, čo chcem aby bolo uputávkou?)
– bez zapojenia RSS do hry nejde teda ani nastaviť, aby uputávkou bol napr. vždy môj najčerstvejší spot
– po čase sa totiž uputávky stávajú neaktuálne a hrozí, že niektorí majitelia blogov v kostnete tam budú po dlhý čas propagovať neaktuálne veci, len kvôli nedostatku času vojsť do kostnetu a zmeniť to tam (čo musia ručne vždy vyplniť formuláre)
Celý Kostnet mal podľa môjho názoru využiť možnosti RSS a zobrať si príklad z kratce.cz, ktorý dokáže sám vycucať všelijaké zaujímavé veci: favicon stránky napríklad.
Taktiež mi nie je jasné profilovanie sa systému: či je to reklamný systém alebo informačný. V prvom prípade to v momentálnom stave viacmenej spĺňa funkciu. V druhom prípade, by som kostnetu prial, aby vedel využiť RSS a ďalšie možnosti, ktoré blogy samotné mimovoľne poskytujú ako štrukturované dáta a v editore Kostnetu ich už ponúknuť OneClick systémom.
Ďalším tipom by možno bolo, keby si Kostnet definoval nejaký XML súbor – kľudne derivát RSS, kde by neboli posledné príspevky ako je klasické RSS ale práve zoznam uputáviek. Schopnejší kolegovia by si v kostnete teda len zaviedli URI k tomuto RSS s uputávkami a kostnet by si ich iba načítal. Výhoda? obsah si riadim na mojom území mojimi prostriedkami, netreba sa prihlasovať kvôli zmenám na kostnet.
Podobne ak si v profile blogu zavediem RSS na moje posledné príspevky, mohol by som si teda prepínačmi typu: ako uputávku vždy zobrazuj najnovší môj príspevok. Alebo zobrazí moje posledné príspevky z RSS a ja si odfajknem, ktoré z nich budú uputávkami.
Toľko tak trošku chaoticky pripomienkovaný Kostnet ;-)
Mimochodom, ako si zruším konto v Kostnete?

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. netwro píše:

    dekujeme za kritiku :)
    – Rss ctecka se pripravuje, jenze me nejak nevychazi cas …
    – rozmery upoutavek … nikdo nikde nerekl jake chce rozmery … a podle reklamnich system nechci pracovat
    – hexakod … mam pripraven nabirani barvy, popr. predvybrane barvy, opet tlaci cas … asi budu muset delat na tom v noci a omezit spanek :)
    – nacitani a oddfajfknuti – to je dobry napad nenapadlo me to
    – o aktualnosti … v systemu je nastaven den vlozeni a po 14 dnech se upoutavka sama deaktivuje
    – system je to informacni ne reklamni – to bychom udelali trosku jinak :)
    – derivat rss – to bude asi trosku slozitejsi, ale napad je to taky dobry
    – mno zruseni uctu … musis kontaktovat ADMINA :)))))
    RSS ctecka je fajn vec, problem je v tom, ze nekteri RSS nevyuzivaji a nechceme je o to pripravit ale jinak integrace pokracuje na to ze system jede jen par dni (slovy 5) …

  2. Kostej píše:

    Mno, RSS je jasna vec, pokud jde o rozmery spis vyjdou ze zadani lidicek zapojenych do KostNetu… myslim, ze se vygeneruje skupina pouzivanych rozmeru .

  3. rony píše:

    RSS maju _vsetky_ blogy, takze ci ho niekto pouziva v ctecke je jedno, ale kazdy blog ho ma, a moze sa vyuzit. To ze niektori bloggeri ani netusia co to RSS je (hlavne jeho vyhody), este neznamena, ze to URL nedokazu CopyPastnut do kostnetu ;-)
    a mozno prave tou aplikaciou pridu na vyhody rss ;-)
    mne to tiez trvalo roky od momentu kedy som o channeloch/rss pocul az po dosledne pochopenie vyznamu strukturovania dat napr. v XML…
    prave prakticke aplikacie XML ti ukazu tu silu a vyhodu.
    podla mna tlacit sa na urovni proprietarnych systemov, datovych formatov je kostnatenie, aj ked tu to moze byt aj signifikantne ;-) ze? :))))