Nekomentované odkazy (ala Sova, Yuhů) pre Firebird

Nedalo mi to spať a môj mierny odpor k bookmarkletom (mať kvôli nim nejakú pošahanú lištu sa mi nechce – XUL neovládam) a nakoniec som to našiel. Pre Firebird veľmi elegantné riešenie, skoro by som povedal, že kašlať na Bookmarklety ;-)


Pre Firebird existuje presne to, čo by ste mohli potrebovať:
Extension Sidenotes (install) sa zasídli ako jeden z možných Sidebarov (postranný vertikálny pruh vedľa stránky), ktoré síce neznášam ale dajú sa zapínať a vypínať z klávesnice.

Ako to funguje?

Nastavíte si textový súbor niekde na vašom disku. Na stránke potom len Drag&dropom prenesiete na sidebar Sidenotes. V okienku sa objaví URL a za ním text odkazu (to čo je uzavreté anchorom).

Ako to dostať na blog?

Yuhů si zrejme generuje html kód, takže ho len prenesie FTPčkom a includuje do šablóny. My musíme trošku viacej špekulovať a záleží na blogovacom systéme. V prvom rade však musíme prekonvertovať textový súbor Sidenotes na niečo podľa svojej potreby.. bohužiaľ tu už sa všeobecne radiť moc nedá..
Vyrobiť z toho „ahrefovanú“ verziu je pomerne jednoduché, link je po prvú medzeru a do konca riadka je text.
Sidenotes má len malinkú necnosť, neodriadkuje po prenesení linku. Väčšie mínus je ale zlá práca s diakritikou, po Save sa zmršia mäkčene a dĺžne.

A ešte tip pre Sidebar

Normálne sa sidebary zobrazujú v okne. Existuje extension, ktorá sa volá Ez Sidebar a vie urobiť dokovateľné Sidebary (samostatné okienka mimo okno prehliadača). Takže vám nezaberú plochu okna prehliadača a svoj (už teraz) obľúbený Sidenotes môžete mať uložený niekde mimo vo voľnej časti obrazovky, aby bol stále dostupný, keď tam budete sypať linky.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Ota píše:

    Škoda, v tom Sidenotesu zlobí čeština.

  2. rony píše:

    da sa to obist, v podstate staci neukladat obsah a pouzivat to len ako „bookmarky“ a potom to uz len copypaste do blogu.

  3. Yuhů píše:

    Máš pravdu, dělám to nějak takhle.
    Dělám to v Internet Exploreru. V Mozille se mi nepovedlo přesvědčit prohlížeč, aby bookmarkletem otevřel textový soubor. V Internet Exploreru si bookmarkletem vygeneruju html kód odkazu (textem odkazu je text, který si těsně před tím označím na stránce) a převedu ho javascriptovou metodou replace() do iso-8859-2. Otevře se mi v prompt okénku a zkopíruju si ho. Pak pomocí explorerového pseudoprotokolu view-source zavolám soubor na disku, kam na začátek nakopíruju nový řádek. Při každém generování v EasyBlogu se ten soubor vloží do šablony a nakonec to už jenom eFTýPkem přenesu na server. Trochu komplikované, ale velmi pohodlné!