Ad. Hulanov Flash vzdych

Sakra Hulane

Motto: "Flashovi designeri su vacsinou ludia, ktori su si vedomi toho, ze nie su schopni robit TV reklamu"

Tvoj priklad Flashu, sakra chlape, tusim ani neni typ pisam, ktory si na jedinej stranke nepouzil ;-) ale to len na okraj ;-)
Problem je v rozliseni: WEB je poskytovanie obsahu v primeranej forme. Flash je len implantovana aplikacia, ktoru cistou nahodou vidno aj za pomoci barliciek v prehliadacoch.
Akurat vcera v noci som premyslal nad buducnostou CSS a vidim ju prave ako nahradu Flashu pomerne ruzovo (postaci pokial pojde v CSS predefinovat box na nepravidelny dratovy dvojrozmerny model).
Kazdym mesiacom dalej a dalej sa presviedcam o profilovani sa pouzitia Flashu a vytesnovani sa na vyhranene ucely.
Plochost dnesnych webovych prezentacii je trendova zalezitost – este pred rokmi boli modne napisy vyklepane v Obchode s fotkami s hojne aplikovanymi tienikmi. Este teraz niekolkych ludi drzia preplacane uvodne stranky plne boxikov, nadpisov cez obrazky, miest na bannery s pidivelkostou pisma. Nekritizujem, kazdy mame ine kriteria pristupu k webu a niekto uprednostnuje zvysenu sumu na ucte od spokojneho klienta, ktory nema prilis vo vedomi cokolvek spojene s HTML a webom vobec.
Samotny flash mi momentalne pripada skor moznost vlozit kompletnu aplikaciu postavenu na tejto technologii ako „doplnok“ web stranky.
Existuju dokonca velmi triezve nazory na to, ze flash svojim pohybom uputava pozornost citatela, ktory viacmenej straca svoj drahocenny cas. Nie som sam, kto vie, kolko casu ma moj citatel na moju stranku. Snazim sa ho nestracat. Preto minimalizujem vsetko pohyblive, ktore ma „iba“ dekorativny vyznam.
Hulan ma trosku pravdu v tom, ze na Flash treba zrejme „celeho“ cloveka, avsak nema pravdu v tom, ze „my“ flash nevieme. Je vsak druhotne dolezity a technicke zvladnutie a zrucnost sa v nom ziskat da. Pokial clovek trpi talentom, nebude v nicom flashovom posobit invalidne. Vacsina z „nas“ totiz technicky na urovni zvlada veci ako Obchod s fotkami, Corely a ine drobotinky uz pribuzne s grafikou.
Tragickym omylom je, ze v dnesnych „zavedenych“ webovych firmach vo vacsine pracuju strnuli specialisti webdesignu minuleho storocia, u ktorych strnulost spociva v uzivani si uspechu minulosti a casto trpia pocitom jedinecnosti. Preto su schopni v znameni „dalsich penazi“ svojho klienta zavadzat a ponukat mu okrem toho, co potrebuje aj dalsie zbytocne nastroje a technologie, ktorych jedinou vyhodou je len proklamovana kvalita.
Prepacte absenciu diakritiky, povodne som to skrabal Hulanovi na blog ;-) ale ma trackback, tak preco to nevyuzit ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. radek blog píše:

    Nečekal jsem z tého strany 100% souhlas, nečekal… :) Ale jen tak na okraj, ten můj článek je koncipován, ZÁMĚRNĚ, jako beletrie. Jen tak… ;)

  2. rony píše:

    mno ja mam dost vysoke sympatie pre Flash, pred par rokmi by som ho v podstate napchal do cohokolvek, este stastie, ze som nedostal prilezitost ;-)
    takze teraz som si to len vyseparoval a netvrdim, ze Flash je zly/nanic. Len sa trosku viac minam s ucelom.

  3. radek blog píše:

    btw, fonty jsem ubral :) Teď jsou jen 2. Dík!
    PS: píšeš tu, že email je nepovinný, ale… není tomu tak: Name and email address are required.
    Please correct the error in the form below, then press Post to post your comment.

  4. rony píše:

    s povinnostou mailu mas pravdu, trosku ma trapil komentarovy spam.