Movable Type, Nucleus, EasyBlog a chaosenie

Nechápem z chaosenia niektorých ľudí.


Otty dlhé mesiace špekuluje nad CMS systémami. Nechápem. To fakt potrebuje Otty aj ďalší vždy poslednú verziu? Na akú máriu bohovu? Funguje terajšia? Má neprekonateľné nedostatky? Ak mi chýba čojaviem funkcia pre komentárový spam, je v terajšej verzií nemožné s tým pohnúť? Vadí, že neviem perl? Je nedostatok pluginov? Naozaj nemám minimalne ešte rok možnosť existovať na terajšom MT s vedomím, že trúby už vydali 3.0 s nejakými licenčnými podmienkami, ktoré ešte nie sú ani poriadne platné? Naozaj si myslíte, že MT len tak vyklidí pole a pošle stotisíce používateľov do riti? Blbosť. Stiahnite si 2.x verziu MT a používajte. Netrápte sa.
Kauza EasyBlog. Fakt je, že som asi jediný, čo ten čierny humor Elku asi pochopil skôr ako zadubené hlavy. Pár ľudí sa nad tým rozhorčuje. Končí EasyBlog? A čo má do prdele zasa byť? Funguje posledná verzia? Vadí, že na to Elka už nemá čas? Potrebujete mať pocit sať Elku ako mamičkin prsník a neprežijete v pohode nejaký ten rok s EasyBlogom aj keď on už nechce?
Porovnávanie CMS systémov – čítal som rôzne rebríčky a musím na vás naliať trošku studenej vody – uprednosťnovanie českých blogovacích CMS je pošetilé a nesprávne. Programovať vlastné keď na to nemáte ani talent ani čas je blbosť a chce to hlavne celého človeka. Z českých projektov sa uchytil prakticky iba Bloguje.cz (nie, Nucleus nie je český projekt – to len R.H. dolepil pár kusov kódu). ani Bloq ani Bloxxy nie sú nástroje pre masy a robili ich autori v prvom rade pre seba s tým, že ich uvoľnili.
Nevnucujem mnou používane MT nikomu avšak pripomínam, že už samotné hľadanie je náročné – prezrieť web opensourcecms je kapitola sama o sebe. Pripomínam iba, že by bolo snáď vhodné nevenovať sa príliš nástrojom ako tomu, čo s nimi urobíte. A tu už potenciál jednotlivých CMS posúdiť viem a viem aj doporučiť. Konkrétne uvažujte skôr z týchto: wordpress, movable type, pivot (pozor – problémy s diaktritikou). Pokiaľ si myslíte, že kombinácia PHP a SQL je super tak ešte pozor, na to, čo spomenul Elka – nie každý CMS pracuje rozumne nad SQL.
Ak nejaký CMS vyžaduje viacej ďalších programov okrem samotného PHP či perlu, tak si zarábate do budúcnosti na možné problémy s výkonom, chybami behu, nedostupnosťou kvôli haváriam atď. Panujem so zásadou – nepchám sa na blogovací systém pokiaľ naozaj nepoznám SQL. Ak nevládnem SQL serveru a len kdesi hosťujem a musím búchať do admina serveru, nech mi čosi porobí s SQL, tak to nie je dobre. Nevyberiem si systém, ktorý vyžaduje SQL. Viem, že namietnete, že SQL je skvelé – ja len tvrdím, že na tie blbé textové súbory snáď nepotrebujem nutne SQL ;-) alebo ešte inak – mne sa s MT pracuje skvele, vám sa zrejme spravodaj číta dobre – napriek tomu SQL nepoužívam ;-)
Nucleus a všeobecná hystéria okolo neho. Bohužiaľ pozorujem, že R.H. sa snaží na svojom blogu masívne medializovať význam tohto systému a hlavne svojho buildu. Podľa mňa je to pre časť ľudí, ktorí hľadajú pre seba nejaký systém zavádzajúce – proste v tej záplave príspevkov od R.H. a jeho masívnej komentárovej kampani sa trošku skresľuje pozícia tohto systému medzi ostatnými. Znalejší ľudia potvrdia, že vo svete je rozloženie diametrálne odlišné – prevaha Movable Type a WordPress (B2) je významnejšia a objektívne je možnosť získavať informácie o týchto dvoch systémov aj od nezávislých autorov ďaleko vyššia. Samozrejme nemožno uprieť Nucleusu fakt, že sa začína vyrovnávať systémom ako sú Movable Type, WordPress či Pivot. Elkova námietka je však silne na zváženie.
Urazte sa, komentujte kľudne aj s osobnými útokmi na mňa alebo buďte akokoľvek inak smiešni, je mi to fuk. Alebo skúste chladne a triezvo uvažovať.

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. Patrick Zandl píše:

    Ahoj Rony – já jsem těch systémů prošel hodně. Používám Genesis i MT (na telekonom.com), takže znám i MovableType. A je to hezký, jednoduchý a silný systém. Ale je vidět, že nestojí nad databází, hodně pokročilejších funkcí, které bych rád, mu chybí. A tak na marigold.cz vezmu něco, co sql má a nabízí o něco více…

  2. Petr Weida píše:

    Vytesat do kamene:
    „Pripomínam iba, že by bolo snáď vhodné nevenovať sa príliš nástrojom ako tomu, čo s nimi urobíte.“

  3. spyros píše:

    aj za Fida bola technologia dolezitejsia ako konferencie… keby sme tu zacali premielat vsetky ties softy a nielen nazvy ale ich urcenie, tak to mame na tisice stran.

  4. rony píše:

    prave na tebe to patrick je vidno, mt mas v defaultnej sablone, marigold ma sablonu, ktora je zjavne nie prilis dobra – vidno, ze cakas od CMS ze ti pripravi aj frontend,podlamna to cms riesit nema (vzhlad vysledku)…
    ale to nie je u teba negativum osobnosti, len moj postreh… suhlasim s Weidom, ktory suhlasi so mnou ;-)

  5. rony píše:

    Tu je taky zivy priklad toho o com hovorim:
    Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /3w/wz.cz/d/dfens/config.php on line 75
    Systém nemůže identifkovat vybranou globální šablonu.
    Vytiahnute zo stranky D-FENS.

  6. SuE píše:

    Rony, díky za tenhle spot :-)
    Už jsem si začínala myslet, že su nějaká divná, když su furt spokojená s easyblogem a nijak mi nerve žíly, že už nebude lepší až nejlepší, když na to, co od toho chcu, je tak akorát :-)

  7. Patrick Zandl píše:

    Rony – já nejsem designer webu. Já se nepatlám se šablonou do její dokonalosti, ale do okamžiku, kdy mám dojem, že to tak zhruba funguje. MT a default šablona – pravda, nebyl důvod to na jeden experiment měnit. Marigold – tam jsem si ji docela přizpůsobil, ale ladit se mi ji nechce.
    Raději píšu o bezdrátech, kterým trochu rozumím, než abych se montoval do css/html, kterému vůbec :)

  8. rony píše:

    Patrick – ved to som aj chcel povedat a to samozrejme viem ;-) Ja vsak vidim riziko v tom, ze ked k CMS pribali niekto hotove sablony, tak ich proste ludia budu vyuzivat a skoncili sme u uniformovanych webov ;-) (co by sa mi vlastne aj pacilo – aspon si clovek nemusi zvykat – ma to ale aj psychologicky negativne dosledky)

  9. Patrick Zandl píše:

    tak jsem včera pod dojmem tvých výčitek znovu předělal šablonu pro marigolda do nové verze – new.marigold.cz – už je skoro strict, jen ty texty ve vnitř ještě všechny ne, ale to už také za chvíli bude… :)

  10. rony píše:

    jasne Patrick – niekde u teba som pisal komentar, ze ma irituje hlavne ten form na komentare u teba – textarea na telo komentara sa mi vzdy oddeli a utecie niekam naspodok stranky a inputy pre meno atd zostanu hore. podla mna by si ale vzhladom na vyznam tvojej stranky mohol skusit to co som ti navrhoval – nejaky konkurz na design tvojej stranky s tym, ze to zaroven ten clovek spravi ako template. Ja osobne sa ale nebudem hrnut do takeho projektu – momentalne som robil prilis vela sablon pre viac ako dost weblogov – nechcem aby to zovsednelo ;-))

  11. Patrick Zandl píše:

    Když mně se ten můj design líbí a nechci ho měnit, jen to chce vychytat takovéhle chybky… a na tom se pracuje. V roce 2009 odhaduji budou práce u konce ;)