Plaváčkov úžas nad jeho webmi na PDA

Plaváček podľa všetkého užasol nad formátovaním jeho webov v PDA vo svojom príspevku. Komentujem ho ďalej v podstate tým, čo som už na Spravodaji o písaní webov spomínal:


Tento odstavec od Plaváčka je zaujímavý:

Má webdesignerská dušička divoce zaržála radostí a já se začal těšit, jak si konečně prohlédnu svá do dokonalosti vypiplaná webová dílka na zařízení, o kterém jsem matně tušil, že existuje a které jsem zatím letmo zahlédl pouze v amerických seriálech. Prohlásit, že jsem byl zklamán zdaleka nevystihuje míru frustrace, jež se mě zmocnila při pohledu na úvodní stránku svého webu. Je samozřejmé, že sebekritický jedinec, za něhož se považuji, hledá chybu nejdříve u sebe. Po třech hodinách a sedmi pivech jsem kapituloval a usoudil, že stala-li se chyba, nenachází se tam, kde bych ji očekával, nýbrž u výrobců těchto jistě geniálních zařízení. Podpora CSS je natolik mizivá, že si ani nezaslouží publikaci a tak jediné části mého webu, které obstály se ctí, jsou stránky s referencemi. Ty jsou ovšem tvořeny zastaralým tabulkovým kódem.

Plaváček mal podľa mňa trošku nereálnu predstavu o možnostiach aj účele PDA zariadení. Samozrejme aj ja by som si rád pozeral stránky v totožnom vzhľade ako na mojom obrovskom monitore bez výrazných grafických kompromisov. Ale pri takej malosti obrazoviek je praktickosť dôležitejšia. Plaváček nespomenul tabuľkový design náhodou – áno – PocketIE vie zobrazovať tabuľky. Len dôsledkom sú prakticky nepoužiteľné weby. Áno robiť stránky aj pre PDA nie je až taká samozrejmosť ako by si ktokoľvek myslel ale zložitosť prípravy až taká komplikovaná nie je. Viď môj komentár.
Podľa môjho názoru by sa kodér mohol venovať aj alternatívnym médiam pre CSS a popri media printer vytvoriť aj media handheld.
Tento komentár som písal na weblogu Plaváčka v jeho príspevku Víkend , pivo, vepřík a PDA
POZOR!!!
Na PDA (prakticky pouzivam) mi nevyhovuju stranky, ktore musim rolovat dolava a doprava!!! To je strasne zasadna vec.
Teraz konkretne. Zrejme slo o PocketPC (pochybujem, ze dnes stoji nejake PDA PocketPC 40 tisic, mozno tak 30).
OS v PDAckach s pocketpc:
PocketPC 2000 a PocketPC 2002 maju PocketIE, ktory nevie CSS a to vyuzijes hlavne ak pises strukturovanejsi kod dokumentu dost dokonale a otestujes jednoducho – vypni si CSS kod a nastav si prehliadac na sirku cca 240px. Prezeranie v lynx tiez napovie ale nie je to ten isty zazitok.
Dalsia verzia sa vola Windows Mobile 2003 a jeho Pocket IE uz ovlada CSS vcelku slusne. Treba ale robit link css suboru ako media handheld a samozrejme layout prisposobit malej obrazovke. Osobne v tom nevidim problem, proste som povodny CSS poriesil kopiou a niektore casti stranky skryl cez display none alebo prepisal niektore hodnoty (viac stlpcovy layout sa naozaj moc nehodi). Pri ladeni ti pomoze bezny prehliadac takisto len treba nastavit aby spracovaval CSS pre handheldy a pre istotu si sirku okna nastav tiez na tych 240px.
Na sirku 240px sa moc nespoliehaj – sucasne PocketPC ju sice taku maju ale je mozne, ze su ludia s moznostami vacsimi. Takze hlavne CSS media handheld stavaj trosku univerzalnejsie ako napevno pre tu sirku.
Pre PocketPC je este par dalsich prehliadacov ale PIE maju vsetci v ROM.
Pre PalmOS je to horsie ale neurobis zle ak pocitas hlavne s textovou verziou – ta by mala ist v pohode.
Nie je to nic prilis narocne a mne sa to zlozitostou rovna v podstate robeniu CSS pre media printer.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. martinpav píše:

    No ja som si pozrel stranky co som robil na mobile (sony-ericsson z600) a bol som celkom prekvapeny ze to bolo pozeratelne :).
    Ale myslim si ze na taketo zariadenie by sa viac hodilo urezat styl uplne a spolahnut sa strukturovane html. Pripada mi to zatial hodne nevyspytatelne (a hlavne sa do bez danych prehliadacov hodne zle kontroluje).

  2. rony píše:

    Su dve platformy:
    Pocket PC a Palm OS.
    Mozem sa vyjadrit k PPC a opakovat to iste:
    pre PPC 2002 je prakticky nutnostou strukturovany HTML dokument, lebo nic ine to nevie zobrazit. pre wm 2003 zasa uz mozes robit aj stylesheet a to doporucujem prave kvoli tomu, ze cisto textove weby maju u ppc 2002 domrsenu diakritiku.
    U Palm OS je zasa situacia zlozitejsia a jedina bezpecna cesta je cisto textovy web, s tym, ze pripadny stylesheet to ignoruje. Zapocul som o prehliadacoch s CSS ale nemam prakticke skusenosti a hodil by sa nejaky experimentator, ktory sa podeli o skusenosti.