Vybrať si ten správny televízor

Rozhodol som sa prejsť do druhého levelu vo vybavení televíznym prijímačom. Keď som s tým začal, moja predstava sa pohybovala okolo sumy 20 tisíc a výber značiek zahŕňal okrem iného OTF, Orava, OVP, Philips. Časom som si vyhranil výber na Sony, Panasonic a akceptujem JVC. Radili mi aj FINLUX a ďalšie. Silne som inklinoval k Sony ale momentálne som v štádiu Panasonic a uvedomujem si to najmä preto, že Sony nerozdáva katalógy a Panasonic mi jeden poskytol. Z Panasonicu som zúžil výber na tri modely s odstupňovanou cenou a viac menej váham nad zlatým stredom.
Trh s DivX DVD prehrávačmi je podľa mňa v začiatkoch a dosť váham nad kombinovaním viac značiek len kvôli DVD prehrávaču a zrejme skončím u bundlovaného kina pretože skôr ako vlastnosti prehrávača ma zaujímajú reproduktory. Videl som naživo design DivXu od Philipsu (znesiteľný) a KISS (strašný, veľký, krabica od topánok s tlačítkami). Navyše podpora titulkov je po zakúpení prakticky nulová (ak to nevie diakritiku je to k ničomu).
Teraz k váham nad 16:9 a 4:3 – superman Markoff jednoznačne preferuje 4:3 a chápem dôvody. Porovnaním mi pred časom vychádzali telky 4:3 ako výhodnejšie a modely Panasonic či Sony sú vždy 16:9 alebo 4:3 verzia (takže viem porovnať cenu).
Lenže – pozriem sa na 72cm 4:3 na širokoúhly film je to zásadne menšie ako na 72cm 16:9. Momentálne uvažujem takto: kedy sa mi zobrazuje 4:3 obraz? No predsa spravodajstvo a nejaké divnejšie filmy. Zároveň majú 16:9 telky rozťahovanie obrazu – také špeciálne, že stred obrazu neroztiahne ale rozšíri iba okraje – nie je to rovnomerné roztiahnutie. Navyše, slušná telka 16:9 prepína zobrazenie automaticky a prázdne plochy automaticky skrýva.
Porovnal som si jeden telkáč s nebesky veľkou 4:3 obrazovkou a až ten mal pre panoramatický film porovnateľnú šírku obrazovky nejakého 72cm 16:9.
Dilemma, dilemma.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. Bolek píše:

    Pokial nepozeras vsetky serialy na markize, ale si skor pozries dobry film na dvd tak jedine 16:9.
    To ze ti bude chybat vrch a spodok obrazu zo sprav alebo serialu je mensie zlo ako pozerat film z DVD (2,35:1) a hore aj dole mas cierny pas a v podstate viac ako 1/3 mas ciernociernu tmu. Vyzera to otrasne. Radsej investuj do 80cm obrazovky 16:9.
    Ja pozeram v rezime 4:3 iba spravy a TA3, qoli titulkom, inak vsetko zoomujem (este niektore stare CB filmy). Chyba mi vrch a spodok.
    A trend je jasny – 16:9. Zahranicne studia uz dnes prisposobuju studiove vysielana pre 16:9. CT ide tiez v tom smere. Vysielania STV tiez zacinaju ist tymto smerom. Akurat teraz co boli majtrovstva v hokeji tak som nevidel cas. NHL pozeram v pohode aj s casom a aktualnym stavom.
    A vysielania pre mladych (pesnicky, klipy, MTV, VH1…) to je vsetko prisposobene pre 16:9 (aj titulky).
    Napr klip R.Wiliamsa+N.Kidman chodil v TV iba v anamorfnom obraze (preto mali take pretiahnute xichty:-). Minule takto na CT, alebo STV vysielali aj nejaky starsi film na dvojke.

  2. Bolek píše:

    alebo potom telku 4:3 na TV a na kino projektor:-)

  3. spyros píše:

    kup si orava.info… ak chces kvalitu tak platno a projektor, uz to nie je drahe

  4. rony píše:

    projektory a platno ma napadlo ked som kukol na cenu telky ;-) ale predsa len projektor trosicku huci a este stale mu nesvedci trvala prevadzka navyse neuzivim oba stroje naraz. Ziarovka do projektora je nechutne draha.

  5. Markoff píše:

    je to naprd, 72cm 4:3 je povedzme akceptovatelne velkost, ale 72cm 16:9 je uplne smiesna uhlopriecka, som zvyknuty na otcov 84cm 16:9 a je to beztak krpate, mensie nez nejaka 72cm 4:3 (i ked ani to nie je zrovna uhlopriecka co bych preferoval)
    je to ale o tom co pozeras, vacsina ludi ma silne reci o 16:9 ako bude pozerat len filmy (to iste ako ludia s PC tvrdiaci ze sa na nom nebudu hrat hry) a nakoniec to skonci tak, ze DVDcko pozeraju len obcas a inak cumia na TV vysielanie, ktore je vsade optimalizovane pre 4:3, ci uz spravy tak aj filmy (nepocitajuc sat. nemecke stanice), nase TV stale pouzivaju pan scan, teda obraz roztiahnuty na vysku tak aby vyplnil obraz a orezane okraje ich neseru
    ked uz silou mocou chces nieco na filmy takn si naozaj kup projektor, zase tolko filmov denne nepozeras aby ti odisla tak skoro lampa a na zvysne mozes pouzivat 4:3 TV
    samotna 16:9 TV je to najhorsie riesenie co moze byt
    pokial by si vsak bol ochotny investovat do TV vacsiu sumu tak dnes uz nie je problem kupit aj 106cm 4:3 TV za normalne sumy cca 50-70000 co rozhodne stoji za ten zazitok z TV (to clovek oceni len po mesiacoch/rokoch ked si budes trieskat hlavu preco si radsej nekupil vacsiu TV ci si radsej nerozmyslel co na tom budes naozaj pozerat a nie co PLANUJES pozerat)…
    16:9 bola, je a este chvilu bude stale hudba buducnosti, nehovoriac o tom, ze nech robis cokolvek s 4:3 obrazom na 16:9 TV, vzdy to vyzera priserne (teda okrem variantu ze si nechas na krajoch pasy, lenze to sme uz zase na zaciatku ze nechces pasy)
    skor bych sa obzeral po 4:3 TV, ktora vie pekny pan scan, aj ked neviem ci sa take vobec vyrabaju…

  6. rony píše:

    Takze som to uz zaplatil a dovezu mi to tento tyzden.