Propagujte svoju „rodinu“ rafinovanejšie

Keď si tak obídete priemerný našinecký projekt (tvorí ho tiež firma z Našinecka), všimnite si vplyvy veľkých a úspešných na takéto projekty.


Prvým a akýmsi nepísaným pravidlom je cpať tam bannery aj keď mi za ne nikto neplatí a slúžia len na kolotočovité sebapropagovanie sa jednotlivých projektov našineckej firmy akože v rámci firemného portálu (nie v prvom význame slova ako firemný portál pre zamestnancov, partnerov a klientov ale proste všetky weby tvorené firmou).
Takže ak vytvoríte web pre záhradkárov, web o elektronike, web pre ženy, web pre mužov (čiže erotika), web pre gamesníkov potom jednoducho dole, hore či vľavo napcháte klasické prúžkové reklamy a vždy na jednom zo svojich webov propagujete bannerom nejaký ten svoj z rodiny.
Pre nezasväteného sa snažíte vyvolať dojem, že točíte reklamu a racionálnym dôvodom je upozornenie na iný web s úmyslom „nechať“ si návštevníka u seba.
Mne však celé toto snaženie príde trošku samoúčelné. Pokiaľ totiž vládnem celej tejto rodine webstránok práve použitie grafického banneru mi príde nevhodným a veľmi neobratným spôsobom vzájomného propagovania sa. Predpokladám totiž, že všetky weby sú spravované rovnakým teamom s rovnakým zázemím a neverím, že nijako inak ako aj na tom istom železe. Tu môžete oborové členenie webov a cielene oddeľovanie čitateľov ale s potrebou ich nakopnúť aj na iné „svoje“ stránky riešiť omnoho elegantnejšie a menaj násilne.
Nie je problém v príspevkoch (článkoch) len tak mimochodom linkovať nejaké slovo, spojenie slov. V článku v prípade menovania príkladov autor aktívne zalinkuje akurát (a náhodou) nejaký ďalší náš web.
Bannery sú predsa spôsobom ako na úplne cudziu stránku „zakúpiť“ svoj priestor. Formát obrázku bol v čase vzniku jedinou možnosťou ako priniesť na cudziu stránku aj čosi z vizuálneho prevedenia – čosi z identity mojej stránky. Najráznejšie teda účinkujú bannery a vizuálna identita, ktorá je odlíšiteľná a zapamätateľná. Nevýrazné bannery „akoby ich jeden grafik splácal“ rotované v rámci rodiny stránok podľa mňa sú mimo záber – strácajú účel práve svojou formou.
Už veľmi dlho webdesignoví ale hlavne webmarketingoví odborníci propagujú ďalšie formáty propagovania. Za najúčinnejší považujem propagacia „dobrým slovom“ – proste niekto vás niekde spomenie a uvedie adresu (zalinkuje) alebo len tak v bežnej rečí doporučí známemu. Veľmi sa tomuto formátu podobá textová reklama, ktorá je do istej formy takmerdokonalosti dovedená systémami Google.
Kým na bežnom veľmi populárnom serveri je banner veľmi drahý, často sa môže stať, že autor článku píšuci pre tento spravodajský server práve niečo z vášho serveru zalinkuje. Tu hovorím z praxe a pokiaľ naozaj robím hodnotný server tak, tento prípad môže nastať aj bez akejkoľvek snahy. Samozrejme fungujú aj vzťahy na pozadí – svet je malý a keď poznám redaktora, mailom sa s ním dokážem dohodnúť na „odbornej“ výpomoci a za odmenu… link. Ciest je kopec ale to je už iba marketing… len si treba pamätať, že okrem pokrývania skupín čitateľov je práve tvorba obsahu tým nosným…

Môže sa Vám ešte páčiť...