Dogma SPAM

Trápi Vás spam? Niet žiadnej humánnej obrany voči vzniku spamu.


Pre tupky: dôraz na slovo humánna v zmysle zákonná a na slovo vznik v zmysle zabráneniu vzniku pohnútok k vytvoreniu textu spamu a jeho odoslaniu na pokútne získaný zoznam príjemcov. Tupky pochopili? ;-)
Konštruktívne riešenia:
1. zavedenie tvrdých telesných trestov,
2. účinné zamedzovanie priesaku spamu z SMTP serverov smerom k adresátom = jednoznačná identifikácia odosielateľov bez možnosti si „len tak“ vymyslieť e-mailovú adresu no a s voliteľnou úrovňou dôvery servera k prichádzajúcemu e-mailu (čiže elektronický podpis)
Pre tupky: bod dva nie je proti slobode na internete ani sa nesnaží o zrušenie anonymity. ani filtrovanie u koncového používateľa nemá zmysel.
Vyvrátenie tvrdenia: Spam skončí vtedy, keď prestane byť efektívny.
To by mohla byť pravda ale zatiaľ sa pokles efektívnosti spamu prejavil tak, že sa proste ešte viac začal posielať. A zatiaľ sú rezervy a skončí to v podstate iba totálnym prepadom významu e-mailu a nie tým, že ľudia prestanú na spamy reagovať. A ďalší bod: veľa spamu generujú automaty (skripty) v podstate bez kontroly – ak spamer stratí záujem o spamovanie, myslíte, že bude taký dobrý a zastaví ich? Necha ich iba vyhniť.
Tvrdenie spolieha na akúsi demokratickú a slobodnú podstatu Internetu, čo je už ďaleko od skutočnosti – samotný SPAM je diabolizáciou komercie a proti nemu nemožno ísť formami občianskej neposlušnosti, či bojkotu alebo inými humánnymi prostriedkami. Zrovnať SPAM s terorizmom so všetkými dôsledkami by ním bolo. Nanešťastie väčšinovo sa spam nechápe ako hrozba = akonáhle si chief director alebo manager uvedomí, že spam je presne to isté ako čakan v prednom skle jeho auta, potom sa to trošku zmení.
Žvásty, že?

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Piki píše:

    Musí ťa niekto pekne štvať svojou zadubenosťou.

  2. Bolek píše:

    jeeeeej rony ty sa vies vzdy tak zdravo nasrat:-)
    BTW orangemail, odkedy orange urobil antispamovy filter za posledne cca 2-3 tyzdne som dostal iba 2 spamy (inokedy aspon 2 doobeda, 2 poobede). Ktovie kolko realnych mailov mi nepreslo?

  3. rony píše:

    [1] a [2] Heh, ja sedim na servri, kde sa premelie velmi vela sprav. Z titulu funkcie mam aj „zopar“ aliasov a ten naval si neviete predstavit. Problem, ktory si ktokolvek vyriesi pendlovanim po freemailoch ma clovek s pevne danym MX, domenovym menom jasny – nezbavis sa toho a cim dalej viac mi aj zasluhou fluktuacie pribuda e-mailov zamestnancov, tak tym je toho proste viac, pretoze len zrusenie konta pre postu ten spam nezmizne, proste prichadza nadalej…
    A v principe ma sere, ze spamu je VIAC ako beznej posty.