Firefox nie je nahý: netreba zháňať extension

Na niektoré veci možno nepotrebujete Extension a stačí sa len dočítať o možnostiach, ktoré nie sú až tak zjavné.
Najprv však citujem jedno poďakovanie:

Hi Firefox Czech people! With your support, we will take back the web. Europe is very important to the Firefox and Mozilla teams. Thank you all for your help in spreading the word about Firefox. Thanks, especially to Lumpy for all of his great posts and Firefox promotion. Keep up the good work.
–Asa (Asa Dotzler — 19.9.2004 @ 19:40)


Nový Firefox už po nainštalovaní vie napríklad RSS a nazýva sa to Live Bookmarks. Prakticky sú zbytočné všetky Extension, ktoré RSS čítačku do Firefoxu vkladali. Osobne už od začiatku roku pozerám do stránok Tipov a trikov pre Firefox, kde si schopnejší jedinci upravia Firefox podľa vlastnej fantázie neobmedzovaní tým, čo Extensions ponúknu.
Zbytočné sú v podstate prepínače alternatívnych štýlov – Firefox to už vie a hlavne lepšie ako ktorýkoľvek prehliadač. Pritom si nič nové nevymyslel, iba zlepšil svoje funkcie.
Pridržaním Ctrl a klepnutím na ikonu Home sa otvorí nový Tab s nastavenou domácou stránkou. Vložte do kolónky adresa nejakú URI a stlačte Alt+Enter – otvorí sa v novom Tabe. Pozrite si kompletný zoznam klávesových skratiek.
Nový Firefox kontroluje každý deň, či nie sú k dispozícií nové verzie samého seba ale aj súčastí ako sú Extensions. Predošlé verzie to robili raz za 7 dní. Zrejme je čas vytvoriť nástroj pre doladenie takýchto vecí – nemyslím tweaker ale hlavne balíkovač vhodný pri preberaní nastavení na iný počítač.
Veľkou zmenou je vyhľadávanie na stránke, teraz sa otvorí prúžok s formulárom ale naďalej funguje skvelá vec: proste začnite ťukať na klávesnici a Firefox pomaličky prehľadáva a vyznačuje vyťukávaný výraz.
Bezpečné stránky – napríklad s neblokovanými novými oknami, či stránky z ktorých sťahujete Extension – sú vizuálne veľmi výrazne označené v kolónke s URI.
Na niektoré veci už Extensions treba ale často tieto rozšírenia iba zasahujú do XUL, čo sa dá urobiť aj priamou editáciou rozhrania. Jasné je, že Extensions to výrazne uľahšujú. Takže sa vám hodí možnosť úplne rozbiť a reorganizovať menu, toolbary, kontextové menu a to vrátane ich vzhľadu.
Dokonca som videl Extensions, ktorá z fádneho obĺžnikového kontextového menu urobí kruhové „niečo“.
Obávam sa však, že moja pripomienka na vhodný nástroj, ktorý zmeny v konfigurácií uloží do balíčka „zmien“ alebo rovno urobí balík skonfigurovaného prehliadač zatiaľ vyslyšaná nebude. Ekvivalent pre IE totiž existuje – IEAK – Internet Explorer Administration Kit. Pritom pre uľahčenie konfigurácie administrátorom rozľahlejších sietí je práve toto najatraktívnejší dôvod pre doplnenie výbavy spravovaných počítačov.
Dnes už nie je dôvod pozerať sa na niečo iné než Internet Explorer ako na „obskúrne prehliadače“ (vyjadrenie iba citujem skôr žartom), Firefox už dnes zďaleka prekonáva všetky možnosti ostatných prehliadačov a to najmä zdravým jadrom, skvelým XUL rozhraním a vynikajúcimi predpokladmi na spokojné používanie. Niektoré vlastnosti IE však Firefox nebude supľovať, avšak pokiaľ máte v puse „internet banking“, tak stopnite nervózne prsty – dosť radikálne sa musím vyjadriť, že vy predsa nemusíte platiť za hlúposť autorov stránok – nie je totiž pravda, že práve internet banking alebo iné stránky nie je možné urobiť poriadne a na profesionálnej úrovni – dokážem vám to kľudne aj osobne reálnym príkladom!
Firefox neponúka nič nové a nič netradičné. On to na čo ste zvyknutí ponúka lepšie, bezpečnejšie, modernejšie, rýchlejšie a vhodnejšie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Piki píše:

    Žiaľ nie je všetko zlato čo sa blyští marketingom.
    Ako jeden zo zásadných marketingových žvástov je používanie Tabbrovsingu. Nie je to vôbec poriadne doriešené. Neustále sa mi neočakávane otvárajú aj nové okná, čo je vrcholne otravné. Ovládanie tabs je nakonfigurované tak, že treba obe ruky čo počas obednej prestávky akosi prudí. Ale nechcem byť len negatívny. Na Firefoxe je toho veľa podstatného oveľa lepšie. Ďalšie podrobnosti na http://www.zh4a.sk/piki/view.php?cisloclanku=2004091801

  2. rony píše:

    Firefox nema ziadny firemny marketing ;-) Mne by zasa vadilo, keby mi kazdy link otvaralo vyhradne do tabov ;-)

  3. Lumpy píše:

    1: „Ovládanie tabs je nakonfigurované tak, že treba obe ruky čo počas obednej prestávky akosi prudí.“
    To samozřejmě není pravda. Zkusil jste někdy kliknout na odkaz pravým tlačítkem a vybrat si otevření v novém panelu? Anebo třeba rovnou otevřít odkaz prostředním tlačítkem myši?
    Neodsuzujte prosím tak jistě něco, pokud nevíte, že je skutečně pravda.

  4. dusoft píše:

    Piki si asi nepozrel, ako si moze zrusit funkcie JS na otvaranie okien…
    Co sa tyka internetbankingu – pouzivam TB aj SLSP a ani jeden nema s Firefoxom problemy, tak kto sa este stazuje?