Pomôcka: čo je to sakra za farbu?

FarbaV pravom stĺpci úvodnej stránky je formulár na zobrazenie zadanej farby. Službu poskytuje web Barva Pidiweb.
Služba funguje tak, že za URI uvediete kód alebo názov farby buď ako HEXA, RGB alebo meno farby v angličtine tak, ako sú používané v CSS.
Príklady:
http://barva.pidiweb.cz/black - black
http://barva.pidiweb.cz/776544 - #776544
http://barva.pidiweb.cz/154,22,43 - rgb(154,22,43)

Účel pomôcky je rýchlo zistiť z kódu farby ako vlastne vyzerá a prípadne takto formátovanú URI aj s „parametrom“ poslať mailom, instant messengerom niekomu ďalšiemu.
Služba je opačnou pomôckou voči „kapátkam“, ktoré z obrazovky zosnímajú kód farby, na ktorú kliknete.
Aspoň mne to zjednoduší komunikáciu a ujasňovanie si odtieňov farieb – doteraz som si zo zdrojákov musel kód farby vkladať do Photoshopu.
Tip na rozšírenie funkcie: varianta programu, ktorý vráti naspäť vygenerovaný GIF/PNG 1x1px so zadanou farbou. Námet na štúdium: postačí vykuchať paletu vo formáte GIF/PNG a zhusta zadanú farbu „napoukovať“ do predpripraveného obrázku. PHP skript namiesto HTML stránky pošle ako odpoveď (príslušné Headery http protokolu nezabudnúť) binárny obsah obrázku. Účel tejto varianty je zrejmý: po vložení do kódu sa farba rovno zobrazí ;-) (viem, že je to kostrbaté ale asi by sa našli ďalšie možnosti využitia).
Autorom je Jamesek

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Jamesek píše:

    Pekne jsi to napsal, o rozsireni budu premyslet. Akorat jedna poznamecka. Byl jsem ted dlouho pryc a tak to barvitko neni jeste dodelano uple (lepsi vzhled a trosku vychytavek je jeste v planu). Chybi tam i poznamka o autorech, ze ktere by vyplynulo autorství. Jamesek sice na tom začal dělat, ale ty pěkné mod_rewrite pravidla a pár vychytávek vymyslel Ríša Holasů [holasi.net]. Tak ho tam zkus přidat (spodek článku) a já abych si pohl s tím barvítkem dál .. ;)