Portal.gov.sk je pre mňa príjemné prekvapenie

Tak už aj Slovensko má oficiálny Portál. S veľkým P.
Design bol prerábaný a tento posledný je medzihviezdny skok vpred. Pôsobí moderne. *Logo je profesionálne* a mne príťažlivé.
Kód je pre puristov tak *na hranici znesiteľnosti* a nebráni sa zatiaľ *chýbajúcemu media handheld.*
Vadí mi *maličké písmo* a zle riešené riadkovanie, ktoré po nútenom zväčšní písma prehliadačom (mám nastavené minimálne 12px pretože naozaj sa nič menšie nedá rozumne čítať) a vtedy mi riadky prekryje. To je chyba.
Všetky podstatné prvky stránky sú ok. *Linky sú podčiarknuté* a musia tak aj zostať aby už aj hovadá, ktoré ich nerešpektujú zistili ako ničia jediný jednotiaci prvok hypertextu.
No a nakoniec mi vadia *tu tu tu odkazy.*
Inak: dobrý začiatok.
Viac bsa: Už ho aj my máme

Môže sa Vám ešte páčiť...

15 komentárov

  1. dusoft píše:

    to je akoze nahrada obcan.sk? ak hej, tak preco nie je kod 301 na novy portal ale akesi meta refresh presmerovanie alebo este horsie?
    to ani nehovorim o kontinuite, ktora neexistuje. preco nie su jednotlive kategorie z obcan.sk presmerovane na kategorie na portal.gov.sk?
    ked dotiahnu aj toto, tak maju plus. inak je to polovicata robota – spusty starych odkazov na obcan.sk. uz sa nikto nevysomari, kam ho posiela dana stranka.

  2. bsa píše:

    k tomu občanovi: čo máš na mysli, že spústa starých odkazov?

  3. dusoft píše:

    ocakaval by som, ze:
    http://obcan.sk/Default.aspx?catID=6
    pojde cez 301 na:
    http://www.portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=2&etype=1
    to je tak zlozite to dotiahnut?
    rony:mna vazne nezuajima, ze niekto kto pripravuje portal.gov.sk nedokaze spolupracovat s prevadzkovatelmi obcan.sk. to je ich problem, mna ako obcana to vobec, ale vobec nezaujima.

  4. bsa píše:

    problém je v tom, že členenie na občanovi a filozofia je úplne iná ako na portal.gov. A k tej spolupráci: obcan.sk bol od januára označovaný ako projekt, ktorý spustením portal.gov.sk zanikne, resp. jeho informačný obsah bude transformovaný do portal.gov.sk
    Skús mi po lopate povedať o čo Ti ide. Ide o to, že nejak si bol zvyknutý hľadať na občanovi a teraz je to inak?

  5. čavo píše:

    Vďaka za upozornenie. Škoda len, že majú nie len malé písmo, ale i strašne uzučkú štrúdlu informácií. Nechápen načo mi je na prezeranie internetu 1400px šírka LCD, keď veľké množstvo stránok sa mi zmestí na polovičku obrazovky a tá druhá je prázdna. Ešteže si viem vypnúť CSS a pozrieť prečítať si informácie nezhrnuté na jednu stranu obrazovky.
    Ale som rád, že je to aspoň takto riešené. Stačí vypnúť CSS a zväčšiť písmo (pár ťukancov do klavesnice) a možem pohodlne čítať. To je úspech, lebo je veľké množstvo stránok, kde to štrúdľovanie je urobené tabuľkami a to sa naozaj zle obchádza.

  6. Bystro píše:

    No mne sa zda, ze domena obcan.sk je aliasovana na portal.gov.sk, alebo sa mylim?
    Je to pekne. Musim pochvalit Millennium 000 :) …az na to mikroskopicke pismo…

  7. bsa píše:

    občan in progress, chybička se vloudila :)

  8. dusoft píše:

    Aliasovana asi tazko, je tam len metarefresh.
    .
    Name: obcan.sk
    Address: 195.49.188.155
    .
    Name: portal.gov.sk
    Address: 195.245.233.228
    .
    Ale dobre, nebude 301, je to skoda, prispieva to k link rotu.
    .
    Co sa tyka noveho portalu – chyba mi tam zobrazovanie lokalnych institucii, ale to asi pribudne. Vyhodu registrovat sa zatial nevidim, na obcanovi.sk sa dalo iba zvolit si mesto, podla ktoreho sa potom zobrazovali institucie – to bola vyhodna vec.

  9. bsa píše:

    ad [8]
    „zvoliť si mesto“: na portáli sa to volá lokalizácia
    Či registrácia má alebo nemá zmysel je otázne. Služba „hľadanie voľné pracovnéh miesta“, registráciu vyžaduje… Skús, pokritizuj, určite to čo bude prínosne pre všetkých sa zapracuje…
    k DNS záznamom, to je debata na pivo, na ICQ môžem vysvetliť…

  10. rony píše:

    [5] sliz bude riesitelny, vsetci vedia ze spravodaj preferuje trosku iny vztah k oknu prehliadaca.
    dajme tomu sa naozaj progresivne uvazuje s tym, aby portal bol pristupny a neobmedzovany iba pohladom nejakeho velkeho sefa na grafiku a jeho vkus.
    moj nazor a v redakcii spravodaja som sa zhodol je, ze takato stranka ma uspokojit tolko ludi, aby ten zvysok bol uz nezaujimavy spolok kverulantov :-)
    preto sa kludne mozu aplikovat rozne moderne technologie, vratane „volitelneho“ vzhladu.
    ako obcan Dusoft hovori: jeho to nezaujima ;-)
    ja ako ten isty obcan chapem, ze v projektoch existuje timeline s prioritami riesenia uloh. :-)
    preto si rad pockam.
    Spravodaj si z medializovanych projektov vybera tie nadejne. Urcite viete, ze nimi su napr. RSS Point, Bloguje.cz. Zatial nevidim dovod v tom, aby nepodporoval Portal.gov.sk nielen z pozicie kverulovania ale aj aktivnejsieho pristupu :-)
    Dusoft: bsa evidentne nepochopil o co ti ide. ja som to pochopil az po dvoch minutach na ICQ. Snazil som sa ti vysvetlit, ze ked to chapeme my dvaja, ze to obtiazne vysvetlis tisickam inych developerov? Ja si to predstavit viem :-) A argument o plateni dani si treba nechat pre seba :-) alebo inak: ak nacrtnes problem, treba ho vysvetlit.
    Ja pracujem vo firme, kde sa nehram na „Nejde mi XY“. V tom pripade nedokazem riesit problem :-) Urcite vies dobre, kam mierim :-)))

  11. bsa píše:

    ad [10] a dusoft:
    nikto nehovorí, že portal.gov.sk je hneď od začiatku dokonalý. To čo je vidno je iba zlomok z toho čo je „vo vnútri“. Už len samotný fakt, že sa nejedná o redizajn občana ale o kompletnú infraštruktúru niečo napovedá. Samozrejme každý námet (áno aj tento dusoftov) sa posúdi a ak bude schodný (je tu viacero uhlov pohladu na schodnosť), bude sa realizovať. Konkrétne o tomto môžeme podebatovať cez mail (ak dusoft chce).
    Po ronyho vysvetlení moja maličkosť pochopila, čo dusoft chce. Opäť by som to radšej prebral mailom.

  12. Piki píše:

    Tak som zas nepochodil. Pre základnú životnú situáciu občana „začatie podnikania“ som tam nenašiel podrobný návod: čo, kde aký formulár, kolok, v akom poradí, aké sú lehoty, koho treba poznať… (živnosťák, OR, daňe, sociálka, zdravotná, štatistický úrad atď atď) Hm, na čo je takýto web dobrý? Keď tam budú mať INFORMÁCIE, nech sa ohlásia.
    #
    A keď sme už pri tej forme: veta na konci textu:“Pre podrobnejšie informácie k otázkam spojeným s touto problematikou kliknite na Služby a informačné zdroje.“ ma po treťom prečítaní začala pekne dopalovať. A je samozrejne bez aktívneho odkazu!

  13. dusoft píše:

    bsa: v klude sa mi na mail ozvi.
    .
    piki: zhrnul si to – presne tieto informacie clovek potrebuje a nie len suchy popis zakonov. zial, mnohi uradnici su tak mimo bezneho zivota, ze nechapu zakladne potreby obcanov. predpokladam, ze z toho plynie aj obsah, ktory prakticky casto nie je pouzitelny. pockajme si mesiac-dva, ci sa nieco zmeni.

  14. emmacore píše:

    Ta sipka smerom dolu v logu, ci co to je, znamena, ze vsetko ide dolu vodou? :-) Kde som len videl taku sipecku…

  15. rony píše:

    [14] vsade. netreba sa vzrusovat.