Zaujalo ma: Ukážte to používateľom

[V predvečer výjdenia Firefox 1.0] David Majda hovorí to, s čím sa zhodujem:

David MajdaFirefox a další Mozillí produkty ale potřebují zaujmout masy, úplně obyčejné uživatele.
Takže apeluju na všechny, kteří třeba občas pomáhají lidem okolo sebe s údržbou jejich počítačů a zároveň si myslí, že nepoužívat Internet Explorer je dobrá věc, aby využili svých možností.
Dle mých zkušeností Firefox každého dosavadního uživatele Internet Exploreru zaujme a nechá si ho.

Aby bolo jasno: všetci tí, čo protirečia propagovaniu tohto prehliadača, nie sú cieľovou skupinou.


IEIde výhradne o používateľov, ktorí sú vlastnými silami schopní čeliť Internet Exploreru: zvládli si ho zabezpečiť, aktualizujú si počítač, správajú sa na internete opatrne (veď som o tom už písal). Títo ľudia zo svojho pohľadu nechápu, alebo nechcú chápať, že ich spôsob správania nie je všeobecný a Firefox je jeden z prostriedkov ako uľahčiť život tým, ktorí nemajú chuť venovať počítaču viac ako je púhe uspokojenie ich potreby spustiť prehliadač a prejsť pár stránok. Počúvame tak argumenty počnúc scestnými cez polemiky o bezpečnosti a takmer vždy sa ich argumenty dopracujú k inštalácií nadstavby IE a ďalších „zabezpečení“. Čisto pragmaticky tak robia to isté v modrom ako celková výmena pohľadu na vec: veď je nakoniec jednoduchšie nainštalovať Firefox (Operu) a rozdiel v rozhraní sa zotrie niekoľkými slovami (provokačná otázka – koľko rozdielov prináša nadstavba IE?).
FirefoxSkúsenosti používateľa mi dávajú za pravdu, už som písal, že mne nerobil problém IE, pretože ho bolo jednoduchšie používať. Vadili mi iné prehliadače svojou ťažkopádnosťou a až Firefox splnil moje podmienky „neuč ma nič nové a netráp ma zbytočne“.
Základnou premisou pri presadzovaní ďalšieho prehliadača je bezpečnosť. Veľkou bolesťou súčasnosti je SPAM, vírusy, celkovo neopatrné správanie sa používateľov pri pohybe po webstránkach. Vo všetkých týchto troch bodoch figurujú produkty, ktoré ich šírenie umožňujú len preto, že ich funkcie sú trvale zneužívané. Oponenti väčšinou používajú iné argumenty, no vyššie spomenuté problémy sú skôr nadradené tým ich. Spam sa šíri, počty vírusov neklesajú, používatelia naďalej nevylúčia zo svojho života stránky, ktoré im inštalujú bez ich vedomia záškodnícky kód.
Zdalo by sa, že práve naliehanie na zvyšovanie ich uvedomelosti by to malo vyriešiť – myslíte si, že sa to darí? Nie.
Sprvoti ideálne funkcie programov (ActiveX) navrhnuté pre zlepšovanie komfortu stránok sú dnes už majoritne iba cestou pre kompromitáciu počítačov. Následkami sú spam, trvalé zaplavovanie vírusmi.
OperaArgumenty oponentov spomínajú, že bugy sa nevyhýbajú ani Firefoxu a majú pravdu. Zabúdajú však na momentálny stav, kedy nad existujúcim bugom je nutné ešte vytvoriť kód, ktorý ho zneužije – funkčný a úspešne sa šíriaci exploit. Aj keby však nastala situácia, že opravy bugov zlyhajú a oneskoria sa, pravdepodobne nikdy nenastane situácia, že by sa dokázali tak úspešne šíriť v heterogénnejšom prostredí. Preto je prakticky nutnosťou aby sa medzi prehliadačmi vytvorilo rovnomerné heterogénne prostredie. Napriek tomu zatiaľ k opravám bugov dochádza skôr ako k vytvoreniu exploitov. To je dosť zásadná odpoveď na otázku bezpečnosti prehliadača. Ono nie je ani tak podstatné či prehliadač „iba spadne“ ako to, či sa jeho prostredníctvom šíri exploit a vykonáva nekontrolované aktivity.
Cesta k jeho vytvoreniu sa už vytvorila – používajú sa prehliadače v mobilných zariadeniach, zvyšuje sa podiel Mozilly. Postoj k Mozille sa už zásadne mení – nie je to prehliadač pre podivínov a už sa v podvedomí časti ľudí tvorí názor, že IE je ten „podivínsky“ (používajú ho jedinci, čo počítačom venujú značnú časť života – veď som o tom písal). Ostáva nám tu ale tá tretia skupina – ľudia, ktorým je prakticky jedno čím si pozrú žiadanú stránku.
Práve o ňu ide a cesta ako sa k nim dostať je práve cez ľudí, ktorí im robia podporu. Možno si vypočujeme tony argumentov ale pragmatizmus nakoniec prejde na povrch. Len preto, že dnes už je naozaj jedno, aký prehliadač použijeme pre splnenie základného požiadavku – zobraziť webovú stránku.
Ostatné veci sú riešiteľné a je nutné na rovinu priznať, že Firefox má tieto zásadné problémy:

  • nemožnosť si jednoducho pripraviť vlastný inštalačný balík: pridať do neho vlastný výber rozšírení, themes, predkonfigurovanie rozhrania – kto pozná IEAK, vie o čom hovorím, sranda je, že to nikomu nechýba a pritom práve takýto nástroj by pomohol…
  • neexistuje nástroj pre administráciu podnikovej siete s väčším počtom inštalácií prehliadača – vzorom nech je Active Directory a najvhodnejšie by snáď bolo umožniť to práve jej prostredníctvom – policies – v podniku je stratégia, že niečo sa konfiguruje centrálne a používateľ to nesmie meniť, niečo sa zmení centrálne ale používateľ to môže prispôsobiť, updatovanie centrálne, pridávanie rozšírení centrálne a to buď vnútením alebo daním možnosti doinštalovať a podobne…

Obe veci sú však nadstavbové a samotný prehliadač nimi byť vybavený nemusí! To sú administračné nástroje, ktoré môžu byť vyrobené nezávisle.
Súvislosti:

Veľmi stručne, čo si pamätám ja. Rok 1995 znamenal ešte celkovú ignoráciu internetu Microsoftom. Dosť jasne si pamätám ako hlavne v U.S.A. presadzoval vlastnú alternatívu (Microsoft Network – MSN) o ktorej už vážne nikto nechce ani hovoriť. Preto bolo pochopiteľné, že prvým prehliadačom aj nad Windows bol Netscape. Proste bol najlepší. Proste to bolo samozrejmé. Internet Explorer sa šíril ako perlička až do doby verzie 4, ktorá zjavne znamenala obrat v myslení. Zvyšok už poznáte všetci. Začala Prvá vojna prehliadačov. Až verziu 5 som prijal ako svoj default prehliadač. No a to čo nastupuje teraz by som už ani za vojnu nepovažoval. Má to už iné atribúty a hlavne internet už nemá pár nadšencov.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. centi píše:

    „nemožnosť si jednoducho pripraviť vlastný inštalačný balík: pridať do neho vlastný výber rozšírení, themes, predkonfigurovanie rozhrania …“
    Portable Firefox (http://johnhaller.com/jh/mozilla/portable_firefox/) staci len rozbalit, vsetky jeho nastavenia, extensions, bookmarks apod sa ukladaju do hlavneho profilu.
    Obist sa da aj „nutnost“ nahratia Firefox adresara do hlavneho adresara disku.
    http://www.centi.local.sk/firefox/10-2004/portable-firefox-funkcny-kdekolvek/

  2. rony píše:

    centi: portable NIE JE TO, CO CHCEM.
    Popisem to na priklade IEAK:
    nainstalujem IE.
    nainstalujem IEAK.
    spustim IEAK a v nom nastavim veci, ktore umoznuje. Na konci mam instalaciu IE s mojimi upravami, ktoru si nahram kdesi na web alebo na CD a ked instalujem ludom, tak uz to maju predpripravene s mojimi specifikami a nemusim zlozito klikat po nainstalovani originalu.
    Dokonca v IEAK viem aj zakazat par veci v konfiguracii, takze cloviecik nedokaze rozhasit ten program.
    Portable FF ma uplne ine urcenie.

  3. dusoft píše:

    chapem, nieco ako vlastne jadro kernelu, ktore si skompilujes.
    Inak skvela vec – dnes mi jedna URL chcela spustit iTunes (iTunes si zaregistrovali vlastny protokol). Firefox sa ma hned spytal, ci naozaj chcem spustit externu aplikaciu na zaklade URL a upozornil ma na nebezpecie. Ponukol aj moznost si to zapamatat do buducnosti – ako firewall ;-) …