Foxinka – stránka s rozšíreniami pre Firefox

Oznámenie: dovoľujem si oznámiť založenie webu Foxinka s rozšíreniami (Extensions) pre prehliadač Mozilla Firefox.
Foxinka
URL projektu je: foxinka.madaj.net
Motívom pre vytvorenie tejto stránky je moja snaha poskytnúť priestor pre slovenských a českých používateľov tohto prehliadača v podobnom rozsahu ako anglicky písané ekvivalenty stránok s rozšíreniami. Čiže o katalóg s uvedením názvu rozšírenia, stručného popisu, linku na domácu stránku rozšírenia a link na priame stiahnutie (aktiváciu) rozšírenia v prehliadači Mozilla Firefox.
Štart služby je samozrejme skromný ale celý systém je postavený na dobrovoľných príspevkoch návštevníkov, pričom moja predstava je vytvoriť viac alebo menej mirror anglických vzorov s tým, že kto môže pomôže svojim dielom:
– pridajte tam informácie o každom rozšírení, ktoré vám tam chýba (zachovajte zvolenú formu zápisu) kľudne aj v pôvodnom anglickom znení,
– preložte popis už uvedených rozšírení do češtiny alebo slovenčiny,
– sledujte verzie a aktualizujte údaje už zverejneným rozšíreniam,
– systematicky doplňte všetky možné rozšírenia z oficiálnych zdrojov.
Systém je postavený na WIKI a prosím buďte zhovievaví k vyhotoveniu stránky, venoval som tomu dokopy pár desiatok minút a plánujem to ešte zlepšovať ;-)
Pre tých, čo WIKI neovládajú uvediem stručne štruktúru zápisu.


==Názov rozšírenia==
by Meno autora
stručný popis
[url domovskej stránky|Domovská stránka] | [url k XPI rozšírenia|Inštaluj]

Nepovinným údajom by mohol byť ešte dátum aktualizácie informácií ale nevyžadujem ho.
Do systému má vstup momentálne každý, pričom v blízkej dobe plánujem istý spôsob obmedzenia práv na editovanie. Je to WIKI systém, takže viete zrejme ako to funguje.
Poteší ma teda váš záujem a dúfam, že privítate túto moju aktivitu, ktorá je doplnkom k aktivitám teamu CZILLA, ktorý sa skôr venuje lokalizáciam samotného prehliadača a niektorých rozšírení. Mne však chýba práve takýto katalóg a anglické katalógy sú podľa mňa prekážkou pre istú skupinu potencionálnych používateľov prehliadača.
Moja predstava totiž v tom, aby český hovoriaci prehliadač mal jednoduchý spôsob aktivácie rozšírení a smerovanie na anglické stránky z rozšíreniami sú predmetom kritiky a objektívne môžu byť prekážkou.
Mojim cieľom nie je venovať sa lokalizácií rozšírení a sám si myslím, že prvý kontakt z rozšíreniami je práve na katalógu, ktorý musí rýchlo podať informáciu používateľovi o tom, či k jeho potrebe existuje rozšírenie a aké má zhruba vlastnosti. Ak je potreba silná, on už neskôr „prekúsne“ fakt, že je už samotné rozšírenie anglicky (potreba je silnejšia).
Akékoľvek ďalšie formy spolupráce skôr uvítam ako odmietnem, nemienim si na tomto primárne hrabať akési PR.


Ohlasy:
Brouzdej
Desať minút po publikovaní:

Oznámenie záujemcom o prípravu obsahu tejto stránky: Presne desať minút po zverejnení tejto stránky sa nejaký umelec v nadšení, že môže mazať rozhodol zmazať text jedného z dokumentov ;-) ale ide o WIKI systém, takže hackerom sa nestal. Odmenou jest zvýšenie buzerácie z mojej strany: každý kto chce dopĺňať musí si založiť konto a musí počkať na moje odsúhlasenie. Preto ma kontaktujte prípadne aj cez ICQ: 50066147.

Update: 5.12.2004 o 02.00 som vymenil Wiki engine.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. MarrLiss píše:

    Rozdil mezi adblock a adbar je zatracene velkej … jinak kdo ti prekladal adblock???

  2. rony píše:

    [1] a mohol by si to opravit?

  3. rony píše:

    [1] toto je povodny text:
    Once installed, it’s a snap to filter elements at their source-address. Just right-click: Adblock: done. Filters use either the wildcard character (*) or full Regular Expression syntax. Hit the status-element and see what has or hasn’t been blocked.
    a toto je na Foxinke:
    Po nainštalovaní dokáže filtrovať časti stránok podľa ich zdrojovej adresy.
    Do kontextového menu pridá povel na rýchle zablokovanie zobrazovania elementov stránky. Vo filtroch je možné použiť aj divokú kartu znakom (*) alebo plne podporovaný regulárny výraz. Adblok má najširšie využitie v blokovaní zobrazovania reklamy v stránkach a je najúspešnejším rozšírením prehliadača.
    Prosim ta, pokial je tam nepresnost, uvitam, pokial ju opravis. Vdaka.

  4. MarrLiss píše:

    Odkazy vedou na adbar a ne na adblock ;) Ja myslel, ze to nekdo prekladal do cestiny/slovenstiny neb jsem jednu verzi prelozil a byl jsem zvedavej jak se s tim vyporadal.

  5. rony píše:

    [4] no to je rozdiel, ci je zly preklad alebo zle linky ;-)

  6. Piki píše:

    Odvážnemu šťastie praje, dúfam že bude aj tebe, pretože z horeuvedenej diskusie je jasné, že šťastie na prispievateľov a trpezlivosť s užívateľmi budeš potrebovať. Držím palce.

  7. rony píše:

    Wiki je o tom, ze kto si co navari, to si aj zje.
    Ale do zaciatku venujem aspon trosku obsahu ;-)
    No a povazujem sa za majitela ;-)