BlindFriendly.sk v správach STV

WCAGPred pár dňami som komentoval tlačovú správu o Blindfriendly.sk a dnes sa tomu venovala aj STV (záznam).
Lajtmotívom reportáže boli chýbajúce popisky v obrázkoch webových stránok. Doporučenia pre stavbu stránok by mali byť aj záväzne pre ďalšie projekty štátnej správy.


Bohužiaľ je to len jeden z mnohých hodnotiacich faktorov pre stránky prístupné postihnutým. Predstavte si, že má niekto trebárs problém s koordináciou pohybov rúk, rozdiel medzi slabozrakým a nevidiacim môže byť priepastný (slabozraký používa monitor, nevidiaci čítačku).
No… bude to ťažké. Každá zo stránok ministerstiev je iná, iní vykonávatelia (snáď podľa toho, kto koho kontaktoval pre jej vytvorenie, nejdem špekulovať).
WAIBojím sa však, že audit prístupnosti si vyložia vykonávatelia aj zadávatelia po svojom (príkladom z Čiech je reakcia jedného z orgánov, ktorý na svoj neprístupný nepodarok bez problémov reagoval, že „nepoznajú žiadny problém s prístupnosťou stránok“).
Problémom teda bude vypracovať nielen pravidlá ale aj systém kontroly, ktorý bude fungovať tak, že prístupnosť ohodnotí nezávislý audit (vnútorný alebo externý) bez zainteresovania zadávateľa a vykonávateľa.
Dokonca by som zbavil jednotlivé útvary jednať samostatne – čiže zadanie projektov pre stránky ministerstiev by mal schvaľovať iný orgán aby sa zjednotila ich koncepcia minimálne po formálnej stránke.
Podľa mňa sa totiž určite stáva, že stránku vytvára firma nejakým spôsobom blízka zadávateľovi (toto nemyslím ako invektívu) a bez akýchkoľvek doporučení pre ich tvorbu, ktoré sú nad ministerstvami. Vykonávatelia sa sústreďujú okrem iného aj na dodávanie technológií a „stránky“ sú často vedľajším produktom.
Aby som nebol len kritický, nájdu sa stránky štátnej správy, ktoré už teraz ukazujú na schopných vykonávateľov projektov – takže nemožno len tak mávnuť a tým všetko deklasovať na nepodarky :-)
Nejdem ďalej špekulovať, najbližšie dni ukážu aké sú predstavy do budúcnosti.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. dusoft píše:

    Myslim, ze co by slovenski autori pravidiel mali urobit je opytat sa v CR na to, ci im to za nejaku ciastku predaju. Pixy a spol. totiz vypracovali naozaj vyborne pravidla pristupnosti a pouzitelnosti.
    Co sa tyka dobreho webu statnej spravy, odporucam:
    http://www.upn.gov.sk/regpro/index.php