Fenomény: diskutujme o blogoch a SME reality show

Voľnočasová téma a blogy. Zaujímavý postreh: študent žurnalistiky, ešte len čerstvý absolvent strednej pubertálnej sa rozhodne napísať cielene „protiblogový“ článok a párkrát tam naráža na pubertálovitosť weblogu :-) Joj, keby vedel, koľko navýsosť serióznych ľudí ale s vtipom v sebe píše práve tie jeho „pubertálne módne weblogy“ :-) Čítajte Živě: Diskutujte na téma: blogy a ja si odkladám môj komentár pod týmto článkom (nájdete ho nižšie vo vnútri tohto príspevku).
V tejto súvislosti ma napadla aj „farma na novinárov“ na SME. Ide o netradičné prepojenie blogovacieho systému s liahňou na novinárov. Publikované články v blog.sme veľmi často odrážajú momentálne bulvárne vlny a pri tom množstve autorov sa indexová stránka prepĺňa navzájom podobnými príspevkami od jednotlivých autorov, ktorí trošku trpia bulimickými článkami (proste píšu desaťkrát dlhšie príspevky ako je nutné) :-) (nič v zlom).
Napadla ma totiž iná súvislosť: väčšina príspevkov ústami svojich autorov píše „tie reality show sú riadne sprostosti a som nad vecou a nechápem ako tí ostatní to žerú a prispievajú tak k úspechu týchto mediálnych formátov“. Holt milí SMEgéri (vymyslený termín) súčasťou verejne deklarovanej súťaže „Staň sa autorom na stránkach tlačeného SME“ ste aj vy sami. Podľa tej istej schémy ako väčšina show v TV aj vy sa predbiehate, hádate, fabulujete, vytáčate, hádate. A to všetko „verejne“ a s cieľom zaujať „divákov“ a „porotu“.
SME blogy taká istá reality show akú sledujete v TV. Len ja to neodsudzujem – ambíciam treba dať priechod.


Môj komentár k článku na Živě:

Datum: 25.03.2005 11:17
Titulek: :-)
hm, ako krasne zaskatulkovane
veril by si, mily autor clanku, ze existuje nepubertak, ktory nema ambiciu byt novinarom (pretoze smeruje inde ako k pisaniu o vecia, ku ktorym nema vztah a len ich tak lizne bokom) a zaroven nechce sklznut do klise komentobylky pisucej vyhradne do diskusie nahrnutej pod clankom tych „pravych novinarov“? veril by si, mily autor clanku, ze ta „moda“ trva uz akosi pridlho?
mohol by si si, mily autor clanku, rozsirit slovnu zasobu o synonyma a skusist sa zamysliet v kontexte technologii na internete ci akekolvek vyjadrenia v tomto uzkom kruhu maju vypovedaciu hodnotu a ci nahodou len nesklzli aj s celym kolosom clankov na zive priblizne na uroven subjektivne podanej informacie v style „predpovedam buducnost, lebo sa mi to takto prisnilo“? Co ak, mily autor clanku, to „blogy uz stracaju modny nadych a padaju do zabudnutia“ je len prosty evolucny vyvoj, pretoze oni tie samy blogy su len obrazok technologickeho rozvoja internetu, kedy sa pred par rokmi nedostupne redakcne systemy stali beznymi nastrojmi a umoznili tak iba posunut diskusie pod clankami „velkych medii“ do roly platformy tych naozaj pubertalnych vylevov ludi, ktori sa ani moc nechcu posunut z pozicie „naklepem tri slova do formulara na zive a klepnem na Odeslat“. Nestava sa v sucasnosti vlastne skor ta degradacia urovne diskusii „na zive“ (ale aj inde) tou upadkovou platformou miesto weblogu a prave tie zazivaju skor konjunkciu uzko spojenu s formalnym, obsahovym pohybom/vyvojom?
Nie je obrazom vyznamu tychto technologii aj fakt, ze sa im venuju novinari? Myslis si, mily autor clanku, ze je az tak velky rozdiel, medzi autorom pisucim na Zive a autorom, ktory pise weblog? Formalne je rozdiel v nutnosti prejst prijimacim procesom v redakcii, a je iba otazka nakolko je tento proces narocny a je nutne si polozit otazku, ci autor weblogu stoji o to byt formalne oznaceny ako publicista. Mozno to iba nechce Mozno ma iba pohnutky pisat no jeho smerovanie nema v sebe polozku „budem slavny publicista“. Dokonca ani polozku „budem pisat pravdivo a o velkych temach“. Priznajme si, mily autor clanku, kolko miliard clankov je publikovanych na internete a kolko z nich su tie „velke a zaujimave temy“? Desat? Dvadsat? Sto? To je naozaj malo, lenze na rovinu, mily autor clanku – je to normalne. Z toho, co okolo nas sa sinie velkou rychlostou, jednotlivca zaujme velice velice mala cast. A je nepodstatne, ci je to, moj mily autor clanku, taka alebo onaka stranka na internete.
Technologie sice nie pioniersky nasadene do internetu prave cez weblogy sa vsak prave ich pricinenim presadili. Kedy by ste, moj mily autor clanku, ako Zive nasadili RSS? Bez weblogov nikdy. Doteraz by ste pouzivali proprietarne formaty alebo by ste s nostalgiou spominali na Channels, ktore umreli na dobu v ktorej sa vyskytli a umreli na nezaujem.
Je to puhy vyvoj, ziadny kamenne konzervovany stav a netrufam si odpovedat, co bude a ako bude, nielen s weblogmi. Trufam si ale povedat, ze tu bude velke mnostvo ludi s chutou naklepat niekolko viet a bez ambicii organizovat sa ako „Komunita internetovych publicistov“.
Bez despektu, bez ironie, bez urazok :)

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. marcel píše:

    neviete mi poradit daku literaturu k reality show?
    kontakt na mna: tendersik@azet.sk

  2. rony píše:

    [1] viem ti poradit ako prve, nepisat zbytocne otazky k clankom, ktorych sa netykaju.