Google patentuje

Dobrý článok o patente podanom spoločnosťou Google: o veľa veciach sme po kúskoch už čítali, no teraz je to zhrnuté dokopy.
Napríklad staršia doména je hodnotnejšia a zároveň Google si vie pozrieť na koľko dopredu je registrovaná (aj u národných domén?). Takže si predplaťte doménu na viac ako na rok dopredu. Tento krok by podľa mňa mal logicky vyústiť k znižovaniu cien domén na krátky čas (čo je len dobre). Časom totiž ustane „móda“ na každu hovadinu registrovať doménu – príklad www.vonáskovematice.sk miesto logickejšieho www.matice.vonásek.cz resp. www.vonásek.cz/matice.
Odkazy na „redakčný systém“, „designérsku firmu“ či „sponzorov“ v pätičkách stránok strácajú zmysel: znamená to, že pokiaľ je v na rôznych stránkach odkaz s rovnaký textom a rovnakou URI, Google to nijako nezvýhodňuje. Aj toto je veľmi dobre. Jediným riešením je totiž RELEVANTNE zvýhodňovať stránku „autora/sponzora“ a to v rámci relevantného textu. Google začína kašlať na „nezaujímavé“ časti stránok a sústreďuje sa na samotný obsah.
Neaktualizované stránky nebudú znevýhodnené. Zvýhodňovanie zároveň zažijú „tendenčné“ stránky – v lete sa zvýraznia stránky s ponukou sezónnych tovarov a služieb.
Prebudovanie stránky si premyslite: roky sa už doporučuje zachovávať aspoň najdôležitejšie URI svojich stránok aj pri ich prerábaní.
Google sa zameriava teda na stránky, ktoré vytvárajú profesionáli so širším záberom ako „napatlať“ nový design vo Phoshope a našití na CMS. Zvýšia sa nároky na jednotlivé CMS a pravdepodobne začnú ich autori ponúkať „kompatibilné“ stroje zachovávajúce „navyknutý“ formát adries z iných CMS (čiže zahrnú do dokumentácie aj túto problematiku).
No a nakoniec si myslím, že Google nám odkazuje: nesnažte sa primárne venovať optimalizácií. Správajte sa prirodzene a nemyslite na pozície skôr ako neponúknete na stránkach niečo NAOZAJ ZAUJÍMAVÉ.

Môže sa Vám ešte páčiť...