Zábudlivcom hesiel pomôžeme

Mne sa pri tom množstve POP3 a FTP účtov občas stane, že ho jednoducho zabudnem. Na FTP používam FAR, kde si po založení zapíšem účet do jeho konfigurácie ale neskôr pri migrovaní účtov na iný počítač si naň už nespomeniem. Podobné je to s POP3 kontami.
So správnym pomocníkom je to však celkom hračka a jeden z nich je aj program, ktorý podrobne popisuje Milan Gigel v článku Zozbierajte heslá z e-mailových a FTP klientov.
Pokiaľ používate automatické dopĺňanie hesiel vo svojom prehliadači, tak je tu jedna dobrá správa: vo Firefoxe si zobrazenie účtov a hesiel môžete zobraziť v konfiguračnom okne „Options“, „Privacy“, „Saved passwords“ a „View saved passwords“.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. dusoft píše:

    Tiez zabudam prevazne FTP.

  2. pepe píše:

    Mne sa na uchovavanie hesiel osvedcilo nasledovne – pracovne hesla (desiatky) na pracovnom PC uchovavam zasifrovane v jednom zo softov na to urcenych a sukromne hesla (takisto desiatky) na pristup k pop3, ftp a rozlicnym sluzbam uchovavam v jedinom komprimovanom subore zaheslovanom kvalitnym heslom (dlhe desiatky znakov, aby nehrozil hruby alebo slovnikovy utok) a ulozenom na usb kluci, cize k sukromnym sluzbam mozem pristupit i ked sa nachadzam niekde v tramtarii. Aby sa nestalo, ze niekde v tramtarii zostane ulozeny moj odkomprimovany zoznam hesiel (aj ked ho odkomprimovavam opat len na usb kluc a nie na lokalny disk tramtarie), na kluci mam i soft pre bezpecne vymazanie suboru…
    A este nieco trosku offtopic – je zaujimave, aky su ludia naivni, myslia si, ze akekolvek heslo je bezpecne… v jednom z PC od sponzorov som nasiel kompletne uctovnictvo firmy, asi zahorovali uctovanim, ale nie o tom chcem, nasiel som v nom totiz i zaheslovany rar archiv, pustil som nan password recovery, ktory bol o par sekund hotovy a odhalil 3-znakove heslo… A co bolo v archive? Sukromne eroticke fotky jednoho pracovnika dotycnej firmy so svojou priatelkou :-) Nasledovalo bezpecne premazanie disku a tomu pakovi som radsej ani nedal vediet, aky je pako :-) asi by sa citil hodne trapne :-)
    Takze obecne je skor problem na strane vytvarania vhodnych hesiel, ako v ich uchovavani… :-)