Prešibaná sociálna sonda

DGX pustil udičku, na ktorú sa chytilo aj kopec ľudí, ktorí podobné návnady odhalia a zrejme neveria hoaxom, spamom a podobnej hávedi. Dal nám pocítiť vôňu kože spálenej premýšľaním naivnejších ľudí, ktorí sa s vážnou tvárou zaoberajú hoaxami a inými podvodmi.
Ukázal však, že metódy sú primitívne ale nechutne účinné práve s dôsledným načasovaním a formulovaním. Všimol si vôbec niekto ráno ten popis v RSS? Premýšľali ste tiež, že čo su to v Sezname za debilní admini, že nepoužívajú SSH? Neodskúšali ste si to z lenivosti, nezáujmu o znalosť hesiel svojich kamarátov alebo proste Vám to prišlo divné?
A prečítajte si komentár na czechian. Odskúšať si pocity človeka nad informáciou, ktorá k nemu práve dorazila je hodne poučné :-)
La Trine potom doplnil svoj článok o vyhodnotenie a vysvetlenie. Ostatní sa môžete realizovať v rečiach o autách. A trefná poznámka o demokracií.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Kozo píše:

    Mozno preto, ze som cca 10 rokov stal na opacnej strane barikady mi to stale pripada ako nesmierne naivne a nechapem ako tomu moze niekto uverit. Primitivne to je. Nechutne ucinne nie. Aj ked sa obcas nachytaju aj inak na prvy pohlad inteligentni ludia.

  2. rony píše:

    prave to je zaujimave a ze sa na to nachytali aj ludia, co normalne odhalia podvod v nigerijskych mailoch a pod. Aspon na tu chvilu mali pocit cloveka, co takym veciam podlahne.

  3. eSBe píše:

    Ludia su blbi, velmi blbi… Inak si nedokazem vysvetlit, ako mi mozu od vysokolsky vzdelaneho cloveka (technika) pravidelne prichadzat hoaxy o cerstvo objavenych strasnych virusoch, o krorych vie Microsoft aj Norton, ale nevedia sa tomu branit (naposledy „neskodny email s prezentaci v Powerpointu s nazvem Life is Beautiful“); pochopitelne so vsetkymi spoluprijemcami hodenymi v poli CC:.

  4. rony píše:

    na toto je dobre aj ho zahanbit poukazanim na pripad, co som videl ja: babena pise inej babene mail: pozrite baby, kolega mi poslal stranku http://www.hoax.cz, to je vyborna stranka na take tie podvody v mailoch, konecne si tam viem pozriet, co je a co nie podvod.
    Takemu vysokoskolakovi z techniky to musi dost zamavat v hlave, ked „babena“ je inteligentnejsia ako on ;-)

  5. sloper píše:

    [3] na CC pomaha: odmailoval som vsetkym znamym ziadost o nepreposielanie hromadnych mailov a ked uz je to nutne, tak moju adresu vyhradne do BCC.
    Ked to niekto porusil prvy krat, poziadalsom ho, nech si opat precita ten a ten moj mail. Ked porusil druhy krat, uz som zvysil hlas (kapitalky a vykricnik), treti krat uz nikto neporusil – uz mi sice znamy nemejluju vobec, ale aspon dostavam uz len dolezitu postu :-)

  6. rony píše:

    [5] oni to vzdy takto pochopia a nemailuju vobec. proste to akosi nevedia rozlisit, ze velmi rad budes od nich dostavat osobne maily ale len nemas zaujem o maily, ktore im dorazia do schranky a oni ich len preposlu. Proste tvoje rozculenie pozoruju s pobavenim a myslia si, ze si rozculeny a prejavia svoje pochopenie, tvojim blaznivym naladam tym, ze ti nemailuju ;-)
    Poukazovanie na http://www.hoax.cz je niekedy strasne, oni tam ani nanazru ale okamzite po vyzve sa snazia diskutovat a spekulovat ;-)
    Cisto „sociologicky“ je pre vacsinu ludi email nieco ako utek z reality, ked si sedi v kancli a cumi do dorucenej posty, prezera si, co mu jeho socialna siet znamych nasypala do mailboxu ;-)
    Najlepsia bola otazka jednej osoby, ked som sa voci tomuto ohradil s prosbou aby som nemusel dostavat hoaxy, ze „ty nemozes mat ziadnych priatelov“ :-) No asi nemam, ked je parametrom pocet mailov v inboxe ;-)

  7. eSBe píše:

    sloper: Ja uz som to vzdal… Vzdy to dopadlo presne tak, ako spomina rony, ze prestanu pisat vobec – co mi nie vzdy vadi:o) A ked sa po par tyzdnoch znova osmelia, tak je to vsetko po starom. Navyse ma dokaze rozculit aj to, ked maily (vtipy, hoaxy, videa a hocijaku inu haved) len cisto preposlu bez akejkovlek upravy a casto to potom vyzera tak, ze ked sa chce clovek dostak k vtipu o dvoch vetach, musi sa preluskat 20 obrazovkami z jednej strany, kde si moze prezriet, cez koho vsetkeho ten vtip za posledneho pol roka putoval; alebo z druhej strany, kde jasne vidi, kto pouziva aky antivirus :o)
    A uplne najlepsi su taki „spammeri“, ktori su schopni preposlat Ti nieco, co si im poslal pred 3 minutami, pochopitelne opat obohatene o 50 ludi z ich adresara…
    A uplne na zaver; sem-tam sa stane, ze aj cenniky z velkoskladu pridu so vsetkymi adresatmi v CC; co uz je snad aj na trestne oznamenie…