Dva príklady eshopu

Posledné roky používam eshopy ako predjazdu nákupu a nielen technohračiek. Dovolím si vypichnúť jeden príklad v dvoch prevedeniach. Eshop má za úlohu rýchlo a prehľadne ukázať čo má a samozrejme to aj predať. Mňa zaujal u Adart-elektro.cz dobre navrhnutý sortiment:

  • ľavý stĺpec je tovar rozdelený podľa účelu,
  • pravý stĺpec sú zasa značky výrobcov.

Stredný stĺpec tohto eshopu sa mi až tak veľmi nepáči ale sympatické mi je, že sa ma nesnažia v troch stĺpcoch zasypať „somarinami“ a neponúkajú mi málo prívetivé dynamické stromy, ktoré s obavami rozklikávam. Nenútia ma absolvovať kurz hodinárov na presné triafanie mikroodkazov. Cítim sa tam dobre a nebyť príliš fádneho stredného stĺpca, tak zrejme si poviem – dobré privítanie. Trochu mi chýba možnosť „pokecať“ si s predavačom formou diskusie pod tovarom a zoznam „porovnateľného“ tovaru či tovaru, ktorý sa k nemu asi bude hodiť (káble).
Naproti tomu „bašta“ slovenskej elektroniky Nay.sk viac menej zaspáva v bordeli. Už samotná stránka hýri pestrosťou až sa mi to subtílne menu stráca a keďže je to jediný „vstup“ tak vlastne „hneď“ ani poriadne nevidím, čo všetko majú. A keď klepnem na „biela technika“ rozbalí sa ničím logicky neprepojený zoznam kdesi v stránke. Neprepojenosť myslím v zmysle, že ani nevidno, žeby hlavné menu malo s tou tabuľkou kús doprava čosi spoločné. Vadia mi vysvetlivky ikoniek umiestnené zbytočne hore. Vadí mi kopec rôznych menu – hore sú dve, vľavo je tiež položiek ako v úrodnom roku.
Ktorý z nich je lepší?

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. dusoft píše:

    Slovenske e-shopy su vacsinou nepriatelske a nepouzitelne. Na emaily zasadne reaguje po piatich dnoch, ked ste uz nakupili niekde inde. Ich problem.

  2. Piki píše:

    Nay je ako z počítačového praveku:
    Skryl som obrázky a oslepol som. Otázka je čo vlastne vidia vyhľadávače. Toto ma fakt prekvapilo, že je to ešte dnes možné. Titulka nie je až taká dôležitá, návštevníci prichádzajú záchodovým okienkom. Toľko ako malé naznačenie.
    Ktorý je lepší? Nuž ten čo generuje väčší zisk:-)
    Mojím vzorom je http://www.az-elektro.cz (ups, od môjho posledného nákupu redizajnovali a myslím k horšiemu (farby), aj keď zásadné veci, ktoré sa mi páčili zostali.)
    Prečo nenakupuješ, ale len „predjazdievaš“?

  3. rony píše:

    1. zachodove okienko, mozno mas pravdu, jedna grupa.
    2. ale je tu aj druha, ktora si pamata „svoj“ eshop. s to je vacsina ludi, ktori nakupuju asi takto: pozrie si sortiment na webe a potom tam zbehne – typicky pocitacove obchody alebo proste som s nimi spokojny alebo nemam moc na vyber ;-)
    preco predjazdievam? lebo vlastne nic moc nepotrebujem ;-)

  4. emmacore píše:

    Ad. predjazdievanie.
    Pri elektronike si najprv na webe nastudujem recenzie a komentare. Potom, ked je to mozne, si idem pozriet tovar do kamenneho obchodu a pri drahych veciach kupim cez net, lebo to je lacnejsie.
    Pri veciach typu CD a knihy vobec neriesim, ako to vyzera a kupim cez net.
    Pri ostatnych veciach si zvyknem najprv tovar obzriet a potom kupit cez net. Naposledy som tak kupoval kufor pre priatelku. V Ba v kamennom obchode stal 6 tisic, v nemeckom webshope 4 tisic vratane dopravy na Slovensko. Nakupovanie cez net je prijemne. Odkedy sme v EU, pri nakupe v ramci unie netreba riesit clo a aj DPH je v zahranici casto nizsia ako tu.

  5. Bolek píše:

    to emmacore: v pripade DPH treba povedat: skoda ze sme v EU. To by ta ten nakup kufra vysiel este cca o patinu lacnejsie;-)
    Druha vec co ma stve je ze po vstupe do EU sa znizil bezcolny limit na 22€, takze ked si necham poslat zopar CD/DVD napr. z Australie, bud to musim rozdelit na viacej balikov, alebo mi daju zaplatit clo+dph:-(