Prečo sa oplatí mať vlastný web

Celým článkom na zaujimavosti linie problém plagiátorstva. Autor naň kladie príliš veľký dôraz a nemyslím si, že obava z kradnutia obsahu by mala byť jediný dôvod nepublikovať.
war


V skutočnosti platia nasledujúce postrehy:
* kradne sa dobrý obsah, kvalitný autor, dobrý nápad, to všetko mi ľudia kradnú. Hlúposti sa nekradnú,
* ukradnutie dobrého obsahu mrzí viac ako ukradnutie hlúpeho, častokrát autori hlúpostí sami vyzývajú k šíreniu,
* myslite na možnosť kopírovania obsahu, no nenechajte sa ním odradiť. Nedá sa toho zbaviť, no musíte si nájsť cesty, ako byť natoľko autoritatívnym webom, že plagiáty odhalia ľudia aj preto, že u vás si to prečítali skôr.
Aj keď je ochrana autorských práv implicitná, tak musíte na svojich stránkach explicitne upozorniť, že vy nie ste „zdroj obsahu“ ale ste sídlom/médiom originálnej tvorby a stanovte práva návštevníkov. Klasické hlášky o zákaze kopírovania, či „pred použitím sa ma opýtajte“. Tieto hlášky nemajú ochrannú moc avšak zlodejom nedávajú možnosť argumentovať, že oni nevedeli o zákaze a tak to „použili“.
Plagiátorstvu sa úspešný web nevyhne. Je to preto, že je ľahko dohľadateľný. Zlodej primárne hľadá na istú tému hotový obsah. Váš web je úspešný, tak mu príde pod nôž medzi prvými.
Pripravte sa na to a keďže máte svoj hosting, svoj web, máte aj možnosti ako sa vysporiadať s návštevníkmi. Spravte si web tak, aby nepôsobil ako splátanina. Venujte pozornosť jasný, znakom pre autorský materiál. Identifikujte sa čitateľom. Dajte webu jeho tvár aby si naň ľudia spomenuli aj mimo počítača.
Nepraktická rada je: píšte na témy, ktoré sa neoplatí kradnúť. V článkoch spomínajte seba, svoje staršie články. Zhusta linkujte – zlodej primitív použije Ctrl-C a linky sa postrácajú. Zlodej špekulant kopíruje zdrojový kód a nebude sa mu chcieť vykradnúť polku vášho obsahu. Keď sa natriete repelentom, zdržujte sa pri osobe, ktorá ho nepoužila. Iba vtedy na vás komár nesadne.
Pri každom publikovaní majte „svedkov“. Nechajte sa agregovať rôznymi čítačkami (stačí Google Reader) a Googlebot. Máte dôkaz pre idiotov, ktorí by zapreli Haškovi Švejka. Koľkokrát sa mi stalo, že po mne primitív vyskočil, keď som sa identifikoval ako autor a začal to spochybňovať.
Najpodstatnejším dôvodom pre vlastný web je moja vlastná moc. Ak nájdete svoj obsah na hosťovanom blogu (nejaký ten blog.cz či birdz), tak čo má vyššiu hodnotu? Samozrejme obsah na mojej doméne, mojom hostingu. Vidíte rovnaký text na dvoch weboch? Ľahko zistíte, kto je plagiátor. Zistím si čosi o doméne a sme doma.
Komu budú veriť viac? Dlhoročne fungujúcemu webu alebo práve založenému účtu na freehostingu?
A nakoniec: nevenujte veľa času aktívnym hľadaním plagiátov.
Plagiát na webe, kam nikto nechodi, vám neuškodí viac ako plagiát na celoštátne najviac navštevovanom webe. Ten druhý prípad k vám príde aj sám bez námahy spojenej s hľadaním.
Pozor: nepolemizujem s článkom linkovaným vyššie.

Môže sa Vám ešte páčiť...